Historisk bygning kan blive samlingspunkt for lokale teaterfolk

Fremtiden for Kirkeskovspavillonen i Vordingborg er på dagsordenen, efter det nuværende lejemål er blevet opsagt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den smukke, gule bindingsværksbygning med navnet Kirkeskovspavillonen har siden 1852 dannet rammen om fester og kulturelle arrangementer i Vordingborg.

Nu er bygningens fremtid til diskussion blandt de lokale politikere, for Vordingborgskolen, der de seneste år har lejet bygningerne af kommunen, har opsagt lejemålet.

Thorbjørn Kolbo (S), der er formand for kultur-, idræts- og fritidsudvalget i Vordingborg Kommune, stemte sammen med sine partifæller i udvalget for, at det er lokale teaterfolk, der skal have lov til at indtage den smukke bygning.

- Det handler om profit og markedsføring af byen, lyder begrundelsen.

- Et hus, der samler den lokale scenekunst, vil understøtte teatrenes arbejde og fastholde arbejdspladser i kommunen. Og når der kommer forestillinger og gæster fra andre steder i landet, så skal de besøgende jo også ind i byen og handle eller have steder at overnatte, siger udvalgsformanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bygningerne, der bliver brugt som medborgerhus, ligger i udkanten af Kirkeskoven.
Bygningerne, der bliver brugt som medborgerhus, ligger i udkanten af Kirkeskoven. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Vil sætte kommunen på det kulturelle landkort

Producent og manager Gitte Nielsen er en af hovedkræfterne bag ansøgningen om at etablere et teaterhus i Vordingborg.

quote Vi er en scenekunst-kommune, og det må man gerne kunne mærke

Gitte Nielsen, initiativtager, Teaterhus Vordingborg.

Hun fortæller, at idéen har været på tegnebrættet længe.

- Vi vil samle de kræfter, som bor i kommunen og har boet her i mange år, men som faktisk er lidt usynlige. Det er en gammel plan, som vi har tænkt på i 15 år, siger hun.

Folkene bag ansøgningen mener, at de kan skabe et centrum for scenekunst, som vil trække nye folk til kommunen.

- Vi tror på, at hvis vi samler os, så kan vi skabe et kraftcentrum, der kommer til at give genlyd både lokalt og nationalt, siger Gitte Nielsen.

- Vi er en scenekunst-kommune, og det må man gerne kunne mærke.

Vil holde på de lokale teaterfolk

Det er en samling af en række små teatre og andre aktører, der står for ansøgningen om at overtage Kirkeskovspavillonen. Flere af disse udspringer af en strategi for scenekunst, som Vordingborg Kommune satte i værk for omkring 30 år siden, fortæller Thorbjørn Kolbo.

Her fik kommunen et egnsteater, Cantabile 2, der drev School of Stage Art frem til 2009, hvor man underviste unge performere i fysisk og visuelt teater. Ved at skabe et hus for scenekunst i Vordingborg Kommune, kan man holde på de teaterfolk, der er blevet uddannet i byen, mener udvalgsformanden.

- Vi har brugt mange penge på det, og det har resulteret i, at vi har mange skuespillere og teatre i kommunen, siger han.

- Det her projekt vil gribe bolden og bruge alt det, vi investerede i dengang, siger Thorbjørn Kolbo.

Skal kunne bruges af borgerne

Han fortæller, at de tre socialdemokrater i udvalget også stemte for scenekunstnernes forslag, fordi det lægger op til, at Teaterhuset også kan bruges som et samlingssted for kommunens borgere.

- Det kan være med bankospil, loppemarkeder, salsaaftener eller fællesspisning, fortæller han, og i dagtimerne, vil skuespillere og andre kunne arbejde med deres performances.

- Huset skal helst bruges 24/7.

Artiklen fortsætter under billedet.

Pavillonen blev bygget i 1852.
Pavillonen blev bygget i 1852. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Venstres to medlemmer af kultur-, idræts- og fritidsudvalget stemte for et forslag om, at Kirkeskovspavillonen skal være et egnshus med forskellige aktiviteter og ikke et teaterhus, men først ved det kommende møde i kommunalbestyrelsen vil det blive besluttet, hvem der fremover skal holde til i den historiske bygning.

- Nu skal vi have nogle gode politiske drøftelser omkring det og høre, hvad de andre partier har at byde ind med i forhold til, hvordan huset kan bruges, siger Thorbjørn Kolbo.

Læs også
Polle fra Snave klæber til Jens Andersen
Læs også
Polle fra Snave klæber til Jens Andersen

Noget af det, som lokalpolitikerne muligvis vil lægge vægt på, er, at Teaterhuset kommer til at have tilbud for børn og unge, og det mener Gitte Nielsen ikke bliver noget problem.

- Vi har folk, der har erfaring med at arbejde med børn og unge og drama, fortæller hun.

- Og der er ingen tvivl om, at der kommer arrangementer, som vil række ud til børn og unge, og også ældre mennesker, siger hun.

Sammen med Gitte Nielsen er det skuespiller og teaterleder Line Svendsen, der vil stå for drift og administration af det mulige nye teaterhus i Vordingborg. Derudover vil blandt andre skuespiller Jens Andersen, komiker Paolo Nani, dramatiker Sille Jensen, dramaunderviser Anne Sofie Reumert Knudsen og stemmetræner Helle Mørch få deres daglige gang i huset. 


Nyhedsoverblik