Godsejer jubler efter kæmpedonation til vild natur

Med 40 millioner kroner i ryggen fra EU og flere fonde skal et stort område på det østlige Møn nu omdannes til vild natur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Allerede i dag går der Hereford-kvæg på det østlige Møn. Og fremover vil de store køer blive endnu mere almindelige i landskabet.

Et stort område syd for Store Klinteskov skal nemlig nu tages ud af almindelig landbrugsdrift - og skal fremover have lov til at udvikle sig til vild natur, afgræsset af de køer, der stadig må gå i området.

Det glæder godsejer Carl Gustav Scavenius, der skal levere 111 hektar landbrugsjord til projektet.

- Vi har altid været et gods med vild natur - men vi har også mange interesser i, at der skal være natur herude. Dels den personlige interesse i at leve et af Danmarks allersmukkeste steder. Men en del af vores forretningsmodel handler om, at der kommer nogle turister herud for netop at opleve naturen, så det giver mening for os at arbejde i denne retning, siger han.

På billedet her ses planten stor gøgeurt, som er en af de sjældne orkidé-arter, der gerne skal få det bedre, når mindre jord dyrkes.
På billedet her ses planten stor gøgeurt, som er en af de sjældne orkidé-arter, der gerne skal få det bedre, når mindre jord dyrkes. Foto: Vordingborg Kommune

Hjem for sjældne arter

Allerede i dag er mange sjældne sommerfugle og planter i området. Håbet er, at de vil komme til at leve flere steder, når naturen tages ud af drift.

Et eksempel på dette er sommerfuglen sortplettet blåfugl, der i dag lever i Havblege. Den har ikke spredt sig, og det skyldes muligvis landbrugsdriften.

Og på mange måder er det helt rigtigt at droppe den normale dyrkning af jorden, siger Carl Gustav Scavenius.

Håbet er, at sortplettet blåfugl i fremtiden vil blive mere almindelig på Møn.
Håbet er, at sortplettet blåfugl i fremtiden vil blive mere almindelig på Møn. Foto: Vordingborg Kommune

- Den her jord har ikke været optimal til landbrugsdrift, fordi der er så meget kridt i undergrunden. Den er bedre at have køer på, siger han.

Godset vil også i fremtiden eje jorden - men det bliver tinglyst, så markerne ikke må dyrkes.

- Vores forretningsmodel er, at vi får en kompensation for at tinglyse jorden til permanent natur. Samtidig så har vi vores køer, der stadig må gå her. Det er noget fantastisk kvæg, som vi så kan sælge enten i vores gårdbutikker eller til supermarkeder, siger godsejeren.

Var allerede i gang

Han understreger, at arbejdet med at lade mere jord blive til vild natur allerede var i gang, da kommunen opdagede, hvad de lavede og skabte det store projekt, der nu bliver til virkelighed med 20 millioner kroner fra EU og yderligere 20 millioner kroner fra forskellige fonde.

Han mener dog, at der nu kommer langt flere muligheder ind i arbejdet.

- Når kommunen, EU og forskellige fonde kommer med ind som medspillere, så får vi jo sat gang i nogle ting med nogle helt andre muskler, end hvad vi kan gøre som enkelt virksomhed, og det er jo superfedt, siger han.


Nyhedsoverblik