Gods sender lastbiler fyldt med juletræer til krigshærget land

Mens ukrainerne kan se frem til danske juletræer, må russerne undvære.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er travlt hos Lundbygaard Gods mellem Næstved og Vordingborg, som i disse uger fælder flere hundrede tusinde juletræer, der skal sendes rundt til mange forskellige lande.

quote De kender selv vejen gennem alle bombekraterne

Bernt Johan Collet, godsejer på Lundbygaard Gods

- Vi skal lave alt det, som folk laver i løbet af 12 måneder på én måned. For julen kommer, og på den anden side af jul, sælger vi ikke nogen træer, så vi kører løs og har rigtig travlt, siger godsejer og tidligere forsvarsminister Bernt Johan Collet.

Det sydsjællandske gods har et af Europas største samlede arealer med juletræer. De står fordelt på et område på 700 hektar, hvilket svarer til 980 fodboldbaner.

Flere hundrede tusinde juletræer skal fældes og sendes rundt til mere end 17 lande.
Flere hundrede tusinde juletræer skal fældes og sendes rundt til mere end 17 lande. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Derfor kræver det omfattende arbejde med at fælde og pakke træerne og op mod 150 arbejdsfolk i løbet af november og december.

- Her på vores ejendom forventer vi at sælge en halv million juletræer, siger Bernt Johan Collet.

Afbrød aftale med Rusland

Langt de fleste træer sendes til udlandet og pyntes hvert år med julekugler og julestjerner i mere end 17 lande. Tyskland er den største aftager af træer.

Tidligere var Rusland også en større aftager af juletræer fra Lundbygaard Gods, men den aftale er midlertidig afbrudt på grund af landets militærinvasion af Ukraine.

De sidste juletræer sendes af sted fra godset i midten af december.
De sidste juletræer sendes af sted fra godset i midten af december. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Der var ikke andet at gøre, end at vi måtte sige, at der er ingen business for os til Rusland, siger Bernt Johan Collet.

Godsejeren frygtede, at man ville brænde inde med en hel masse træer.

- Men det viste sig, at mange af vores store kunder har købt mere hos os, så det er ikke blevet helt så slemt, siger han.

Kører juletræer gennem bombekraterne

Ukraine plejede også at få træer fra Lundbygaard Gods, men krigen i landet betød, at der længe var stille fra de ukrainske købere.

- Vi kunne slet ikke komme i kontakt med dem, så vi regnede med, at der ikke skete noget, siger Bernt Johan Collet.

I mange år dyrkede godset korn og roer, men i 1953 blev de første juletræer plantet, og i dag er der kun juletræer på markerne.
I mange år dyrkede godset korn og roer, men i 1953 blev de første juletræer plantet, og i dag er der kun juletræer på markerne. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Men for få uger siden kom der et opkald fra en køber i det krigshærgede land, og inden længe sender godset mellem seks og otte lastbiler fyldt med juletræer af sted til den ukrainske hovedstad.

Læs også
Lars har en million juletræer i potter: - Salget stiger år efter år
Læs også
Lars har en million juletræer i potter: - Salget stiger år efter år

- Vi kører juletræerne til et område i Polen, hvor der holder ukrainske lastbiler, som får juletræerne læsset på, så sørger ukrainerne selv for at transportere juletræerne resten af vejen, siger Bernt Johan Collet og fortsætter:

- De kender selv vejen gennem alle bombekraterne, hvor det er farligt og ikke farligt, og så kører de til Kyiv.

Ifølge godsejeren har inflationen ikke haft stor betydning for priserne på juletræer i år, men næste år vil de formentlig blive 30 til 40 kroner dyrere.
Ifølge godsejeren har inflationen ikke haft stor betydning for priserne på juletræer i år, men næste år vil de formentlig blive 30 til 40 kroner dyrere. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Bernt Johan Collet glæder sig ved tanken om, at de sydsjællandske juletræer skal sprede julestemning i Ukraine.

- Det er skønt for dem. Det skønne er også, at det er et tegn på, at ukrainerne er ved at komme ovenpå, siger han.

De sidste juletræer sendes af sted fra godset i midten af december.