Geder skal redde landets mest truede sommerfugl

Geder, der ikke gider spise krydderurter, indsættes nu i kampen for at redde Danmarks mest truede sommerfugl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med fire ben, loden pels og lange horn ligner en ged langt fra en elitesoldat på specialmission for den danske stat.

Det er dog præcist, hvad en gruppe geder nu skal på Møns Klint. De klovbærende dyr er indsat af Naturstyrelsen for at holde skoven nede i det område på Møn, hvor den sjældne sommerfugl, sortplettet blåfugl, lever i Danmark.

Det urteklædte overdrev Høvblege nogle kilometer sydvest for Møns Klint er kendt for sin store forekomst af vilde urter som vild timian og vild merian. De urter kan gederne ikke lide, og derfor vil deres græsning hjælpe urterne på vej – og de insekter, der er afhængige af dem.

quote Det vokser lynhurtigt til igen, hvis ikke vi gør noget

Claus Jespersen, skovrider, Naturstyrelsen Storstrøm

Den sortplettet blåfugl lever i Danmark kun på det lille overdrev på Møn – og sommerfuglen har da også gjort det usædvanligt svært for sig selv, da den stiller nogle særdeles skrappe krav til opvækst.

Den lægger kun sine æg, hvor der vokser vild timian eller vild merian. Og ikke nok med det. Under sin opvækst skal larven bortføres af den røde stikmyre, der skal føre den til myrenes bo. Her vil larven udskille et sukkerholdigt sekret, som myrerne er vilde med. Derfor lader de larven være i fred, mens larven til gengæld æder løs af myrernes egne larver. 

Læs også
Skov står uberørt: Skaber grobund for sjældne planter og dyr
Læs også
Skov står uberørt: Skaber grobund for sjældne planter og dyr

Gederne vil dog sikre sommerfuglelarven lidt bedre vilkår.

- Vi har de seneste år ryddet et større område af Høvblege for træer og buske for at give den særlige natur endnu bedre vilkår. Det vokser lynhurtigt til igen, hvis ikke vi gør noget, og her kommer gederne ind i billedet. Geder er eminente naturplejere, da de holder buske og krat nede. De skaber en mosaik af lave bevoksninger og åbne pletter, som er nærmest umuligt at efterligne og som er perfekte levesteder for eksempelvis sommerfugle, siger skovrider Claus Jespersen fra Naturstyrelsen Storstrøm.

Kreative geder

Kvæg græsser i forvejen året rundt i området for at bevare den unikke natur, hvor man udover den truede sortplettet blåfugl også kan finde talrige sjældne orkideer og insekter.

080212AM_sommerfugleskov.jpg
Læs også
Sommerfugl stopper griseproduktion
080212AM_sommerfugleskov.jpg
Læs også
Sommerfugl stopper griseproduktion

Naturstyrelsen har i en årrække haft geder til at græsse på det nærliggende overdrev Jydelejet, der især er kendt for den purpurrøde orkidé horndrageren, der kun lever her. Det er erfaringerne herfra, der lægger til grund for, at de godmodige drøvtyggere nu er sluppet løs på Høvblege.

- Vi har fulgt gedernes færden nøje og konstateret, at de ikke går efter de lave og sarte urter og blomster, hvis der er nok anden mad i form af højere planter som krat, buske og græsser. Derfor er vi ikke nervøse for, at de spiser sommerfuglenes fødegrundlag. Tværtimod kan vi se, at gederne ofte finder kreative måder at nå blade og grene, og at de gerne stiller sig på bagbenene og på den måde både rydder og formklipper eksisterende krat, siger Claus Jespersen.

Se Høvbleges placering på kortet herunder.

 


Nyhedsoverblik