¨

Gåsetårnets væltede tvilling fundet i Vordingborg

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

1 af 2

Enestående velbevarede rester af Gåsetårnets tvilling er blevet fundet i voldgraven omkring den gamle slotsruin.

I dag ville det fremkalde store overskifter i landets aviser. Men ingen har tilsyneladende noteret, at et omkring 10 meter højt tårn fra befæstningen omkring kongeslottet i Vordingborg i slutningen af middelalderen tilsyneladende er væltet direkte om på siden, og med et kæmpe plask er væltet i voldgraven.

Det er den historie som arkæologer i dag finder frem i Vordingborg, hvor tårnet er fundet stort set intakt i hele sin gamle højde – blot på langs.

Det skriver Sjællandske.

Gåsetårnets tvilling

Tårnet har været et af ni tårne i muren omkring borgen – heraf er Gåsetårnet det eneste, der står den dag i dag. Det nu fundne tårn er dog noget mindre end den stadig opretstående tvilling.

Tårnet ligger i Dyreengen syd for ruinen, og er bevaret med oprindelige skifter og fuger fra 1300-tallet. Sådan et fund er ikke tidligere gjort herhjemme. Det menes at være væltet om på grund af problemer med fundamentet.

Fundet er blevet gjort i forbindelse med arbejdet om at genskabe den oprindelige voldgrav om slotsruinen til Danmarks Borgcenter. Men her kommer man nu til at fravige den oprindelige plantegning. Tårnet bliver nemlig liggende, og voldgraven vil i stedet slå et slag udenom tårnet, der bliver begravet igen under et beskyttende jordlag.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App