Fødselsdag: 25 år med TV ØST

Der var Snurre Snups Søndagsklub, der var en reporter, som smadrede en glasfacade, og så vi fik vores egen TV kanal. 2. januar fylder TV ØST 25 år, og der er sket en del, siden vi gik i luften første gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2. januar 1991 gik TV ØST i luften for første gang. De to værter Sille Roulund og John Kreiner trak lod om, hvem der skulle på skærmen, og det blev sidstnævnte, som tog sig af premieren.
 
- Vi havde øvet og øvet os på den der fem minutters udsendelse. Det var ren oplæsning, og man sad helt alene inde i studiet ved det der fine, italienske bord, og skal jeg være helt ærlig, så var jeg rigtig glad for, at det ikke blev mig, der skulle tage den første, siger Sille Roulund, der kun var i starten af 20'erne på det tidspunkt.
 
Og premieren gik ikke helt, som den skulle.
 
- Vi gik i sort. Vi andre sad jo spændte ude på redaktionen og så med, og da logoet kom på, gik vi i sort. Heldigvis var det kun i kort tid, og så gik resten af udsendelsen nogenlunde, husker hun.
 
Snurre Snup og Landsbyen
 
Siden er der heldigvis kommet noget mere tjek på teknikken, og der blev produceret meget mere end nyheder fra starten. I 1995 og 1996 blev der optaget Snurre Snups Søndagsklub i TV ØSTs studie i Vordingborg. Studiet havde en størrelse, der gjorde det egnet til programmet med Bubber som vært og med en masse børn som publikum.
 
TV ØST producerede også tv-serien Landsbyen, som blev et hit blandt seerne og havde Søren Østergaard i en af hovedrollerne. Siden overtog DR dog produktionen, der blev lidt for omfangsrig for ØST.
 
I 1998 trådte stationens nuværende direktør Vagn Petersen til, og i begyndelsen af det nye årtusinde blev der udvidet, så der nu blev sendt nyheder tre gange dagligt i hverdagene. Derudover blev der lavet magasinprogrammer, som også blev kerneindholdet, da TV ØST i 2012 gik i luften med sin helt egen kanal. Her har programmer som Mit Kæreste Eje, Lev Livet og Mad med mere blandt andet fyldt fladen.
 
Fejring med to timers live tv
 
Nu fylder TV stationen så 25 år. Hele december måned har vi tyvstartet fejringen med en julekalender med gamle klip. Blandt andet helt det populære indslag fra 1992, hvor journalist Else Pape interviewer direktør Erik Hansen fra Scanglas i Korsør og spørger om lov til at teste virksomhedens nye glasfacade. Det er dog ikke helt så god reklame, da den sten, hun kaster mod bygningen, smadrer en af glaspladerne. Det og mange flere klip kan ses her.
 
TV ØST fejrer jubilæet 2. januar med to timers live tv fra klokken 10.30 til 12.30 med værterne Sille Roulund og Ivan Nielsen samt inviterede gæster.
 
TV ØST gennem årene:
1991: Den første udsendelse løber over skærmen den 2. januar kl. 19.30. I de første mange måneder handler det næsten ikke om nyheder. I stedet satser stationen under direktør Ole Dalgaards ledelse bl.a. på fiktion og på indkøbte, udenlandske serier
1992:  Peter Harms Larsen bliver direktør og stationen retter sit fokus mod regionale nyheder og reportager.
1997: TV2 ØST sender nu også sene nyheder kl. 22.20. I de forløbne år har stationen gradvist fået flere seere og  ØST opnår i 1997 at blive Danmarks mest sete regionale station.
1998:  Stationens nuværende direktør, Vagn Petersen, overtager ledelsen
2003: TV2 ØST udvider med nyheder og magasiner om formiddagen alle hverdage. Der er nu 3 daglige nyhedsudsendelser.
2004: Nyhedsrækken udvides med en fjerde udsendelse midt på eftermiddagen.
2012: I januar går TV2 ØST-kanalen i luften og dermed har ØST  mulighed for at sende døgnet rundt.
2014: TV2 ØST dropper 2-tallet og bliver til TV ØST for at betone, at der er tale om en selvstændig virksomhed, der alene er financieret af licensmidler.
2015: TV ØST sender 5 nyhedsudsendelser på hverdage, 2 i weekenden og en lang række magasinprogrammer på TV ØST-kanalen. I alt omkring 5000 timers tv om året.
 
Billederne:
1. + 2. Værterne Else Pape og Bruno Andersen
3. Fotograf Peter Bak og lydtekniker Claus Pedersen.
4. Bubber i sminken
5. Optagelser til Snurre Snups Søndagsklub
6. + 7.  Næste uges tv
8. Gammel programoversigt
9. Vært Martin Amentorp med husastrolog Steen Buddig
10. Fra tv-serien Landsbyen med Søren Østergaard i en af hovedrollerne
11. Vært Lene Andreassen
12. Vært Else Pape i fredagsunderholdningsprogrammet Fredagsliv
13. TV ØST logoer gennem tiden
14.-22. Byggeri af TV ØST og rejsegilde, hvor Flemming 'Bamse' Jørgensen optrådte