Flexboliger hitter: En bolig der giver andre muligheder

Flere benytter sig af at købe flexboliger på Sydsjælland, Falster og Lolland. Det kan være et billigere alternativ til et sommerhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er muligt at få en bolig tæt på strand og vand uden det behøver koste en formue. Og det er der mange, der har opdaget.

Siden flexboligordningen blev indført i 2013 har knap 900 i Vordingborg, Lolland og Guldborgsund Kommuner benyttet sig af muligheden.

quote Ofte kan køberne få et bedre hus til en billigere penge

Klaus Andersen, EDC Maribo

Blandt dem er Kristian Stangerup, der netop har købt en flexbolig uden for Sakskøbing sammen med kæresten. Til daglig bor han i hus i Vanløse.

- Vi startede med at kigge efter et sommerhus, men så fandt vi ud af den her flexboligordning på Lolland, og det gav jo bare nogle andre muligheder, fortæller han.

Blandt andet er der blevet råd til at købe et sted, med plads til et værksted.

Det var i 2013, at den såkaldte flexboligordning blev indført. Den betyder, at man kan få lov til at lave et helårshus om til fritidsbolig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Knap 900 har indtil videre gjort brug af flexboligordningen i Vordingborg, Lolland og Guldborgsund Kommuner. Kristian Stangerup har købt huset her i Sakskøbing.
Knap 900 har indtil videre gjort brug af flexboligordningen i Vordingborg, Lolland og Guldborgsund Kommuner. Kristian Stangerup har købt huset her i Sakskøbing. Foto: TV2 ØST

I stedet for et sommerhus

Kristian Stangerup og hans kæreste er ikke de eneste, der valgte en flexbolig frem for et sommerhus.

For ifølge ejendomsmægler Klaus Andersen fra Maribo, er priserne på flexboliger i en anden liga.

- Mange bruger ordningen som et alternativ til et sommerhus. Ofte kan køberne få et bedre hus til en billigere penge, fortæller ejendomsmægler Klaus Andersen fra EDC i Maribo, der selv sælger en del flexboliger.

Han oplever en stigende interesse for ordningen.

- Nu er vi jo i provinsen. Og som samfundet og udviklingen har tilpasset sig, jamen så er der ikke mennesker nok til alle de huse, vi har. Derfor synes jeg, at flexboligordningen er en glimrende måde at få fyldt nogle boliger op, som en værdig konkurrent til at købe et sommerhus, siger Klaus Andersen.

Også handelslivet er tilfredse med ordningen.

- Det betyder da noget for vores by. Det betyder, at vi har nogle huse, der måske bliver solgt i stedet for at stå tomme, når folk falder fra. Det vil da give noget på sigt til vores handel, men hvor meget, det ved vi ikke. Men bare at husene bliver holdt, synes jeg er rigtig vigtigt, siger Birger Christensen, formand for Maribo Handel.

Må bruges ubegrænset

En flexbolig kan ligge over hele landet og man må bruge huset ubegrænset hele året rundt. Et sommerhus ligger i en særligt definerede zoner, hvor der kun må være sommerhuse og man må kun bo i huset fra den 1. marts til den 31. oktober plus kortere ophold hen over vinteren.

quote For os er det en positiv fortælling

Mette Boje Madsen, udviklingskonsulent, Lollands Kommune

I Lolland Kommune ligger en kvadratmeter pris på et sommerhus mellem 5.000 og 8.000 kroner. Mens et helårshus, der kan laves til en flexbolig, typisk koster mellem 2.000 og 4.000 kroner uden for de store byer.

Hvad er en flexbolig?

Flexbolig betyder, at det er muligt for en køber at søge kommunen om at få lov til at bruge boligen som fritidsbolig – altså ikke bo der hele året.

Hvis man får godkendelsen til at lave boligen om til flexbolig, kan man til hver en tid lave det om til helårsbolig, hvis man ønsker at bo i ejendommen hele året.

Det er muligt at få en forhåndsgodkendelse til at bruge boligen som flexbolig hos kommunen.

Kilde flexbolig.nu

Gavnlig for lokalsamfundet

I Lolland Kommune er der roser til ordningen hele vejen rundt.

- For os er det en positiv fortælling. Vi har rigtig mange tomme boliger og nogle af dem er egnet som flexboliger og så er det jo fantastisk, at vi har fået den her ordning, så vi kan få en masse aktive borgere herned, som kan være med til at holde liv i lokalsamfundene, siger Mette Boje Madsen, udviklingskonsulent i Lolland Kommune.

I huset udenfor Sakskøbing hos flexboligejer Kristian Stangerup er der travlt med ombygningen. Det nye hus har sat nye drømme i gang.

- Jeg tror, vi vil prøve at flytte herned i en længere periode og så må vi jo se, hvordan det går. Det bliver selvfølgelig først når huset er færdigt, siger  han.

I Lolland Kommune kan langt de fleste boliger laves om til flexboliger. I Guldborgsund Kommune kan man ikke købe en flexbolig i Nykøbing Falster, Sundby og Nordbyen samt de områder, der er omfattet af en lokalplan. Ellers kan det godt lade sig gøre. Også i Vordingborg Kommune er bestemmelserne om flexboliger meget fleksible.

Herunder kan du se tv-indslaget om flexboligerne der hitter.

Flere og flere vælger at investere i en flexbolig. Især ser det godt ud for Lolland, Vordingborg og Guldborgsund

Nyhedsoverblik