Flere kommuner tager skridtet videre - sådan vil de spare

Regeringen kom i sidste uge med sine anbefalinger til at sænke energiforbruget i det offentlige. Nu har to kommuner her i regionen lagt en spareplan.

Sluk lyset, ned med temperaturen og justér på elektronikken.

Det er bare nogle af de tiltag, som Vordingborg og Guldborgsund kommuner har tænkt sig at indføre den kommende tid.

Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening fremlagde i sidste uge sine anbefalinger til, hvordan det offentlige Danmark kan medvirke til at sænke energiforbruget.

quote Vi gør selvfølgelig, hvad der er praktisk muligt for at følge anbefalingerne.

Mads Young Christensen, Vordingborg Kommune

Og i Vordingborg vil de gerne være hurtigt ude af starthullerne. 

- Vi står midt i en alvorlig situation med store stigninger i energipriserne og en usikker forsyningssituation, så vi gør selvfølgelig, hvad der er praktisk muligt for at følge anbefalingerne, siger direktør Mads Young Christensen i kommunens pressemeddelelse.

Planen er blandt andet, at temperaturene skal sænkes til 19 grader i kommunens bygninger, dog ikke i vuggestuer, sundhedscentre og plejehjem. Desuden skal lyset slukkes udenfor arbejdstiden både indvendigt og udvendigt.

Det vil blive indstillet, så det sker automatisk.

Gode råd til at spare på stigende elpriser
Læs også
Seneste nyt om energikrisen
Gode råd til at spare på stigende elpriser
Læs også
Seneste nyt om energikrisen

Desuden vil man undersøge muligheden for at spare strøm på ventilation, køleskabe, kopimaskiner, trådløst internet og så videre. Infoskærme, smartboards og andet, der bruger el, skal slukkes, når det ikke bruges. 

Kommunen vil også se på, om der kan spares på strømmen i kommunens sportshaller og svømmehal.

Guldborgsund vil gøre mere, end regeringens anbefalinger

Ud over regeringens fire anbefalinger om energisparende tiltag, så vil Guldborgsund Kommune gerne tage skridtet videre.

De har også tænkt sig at skrue temperaturen ned til 19 grader, slukke unødvendig belysning og reducere driftstid for varme og ventilation, ligesom medarbejderne informeres om, hvordan de kan bidrage til energibesparelser på arbejdspladsen.

quote Vi ser nu på, om vi kan få energiforbruget endnu længere ned.

Christian Refstrup, Guldborgsund Kommune

Derudover vil alle bygninger og arealer blive gennemgået i forhold til at igangsætte af yderligere tiltag, der kan nedbringe energiforbruget i kommunen.

- Vi vil gøre så meget, vi kan, hvor det er teknisk muligt, og hvor det ikke har konsekvenser i forhold til de omsorgsopgaver, vi har. Derfor er vores driftsenhed ved at gennemgå alle områder og bygninger, så vi kan lave de bedst mulige lokale løsninger, siger direktør i Guldborgsund Kommune Christian Refstrup og fortsætter:

- Vi har gennem en årrække haft fokus på at energioptimere vores bygninger og har blandt andet investeret i CTS-anlæg, så det er muligt at justere temperaturerne centralt i mange af vores bygninger. Samtidig har vi også energirenoveret og investeret i solceller på blandt andet flere skoler og daginstitutioner, så vi har allerede igangsat en masse initiativer, som vi allerede ser effekten af.

SK Forsyning.1
Læs også
Elselskaber er ikke klar til regeringens låneordning: - Vi er ikke en bankvirksomhed
SK Forsyning.1
Læs også
Elselskaber er ikke klar til regeringens låneordning: - Vi er ikke en bankvirksomhed

Kommunens ambitioner om at spare på strømmen, kan også ses på kommunens springvand. Det er nemlig allerede blevet lukket ned for vinteren. Normalt sker det først, når frosten har meldt sig.

I Sakskøbing vil tre springvand dog være tændt weekenden over, mens byen er vært for Sydhavsøernes Frugtfestival.

Det kan du selv gøre for at spare på energien