Få et smugkig fra ny udstilling på Møns Klint

Den 1. juni åbner GeoCenter Møns Klint dørene for en helt ny udstilling om biodiversitet på egnen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Naturen er sprunget ud, og i den friske luft svæver både pollen og fuglekvidder.

Det tegner godt for det kommende sommerhalvår, hvor GeoCenter Møns Klint forbereder sig på sæsonen ved at åbne en helt ny udstilling, der skal hylde egnens unikke natur. 

- Der bliver malet store blomster og orkideer på væggene, og vi har fået lavet nogle helt utrolig flotte modeller af en tysk specialist. Så der er fuld skrue på, fortæller Niels Natorp, der er direktør for Geocenter Møns Klint.

Direktør Niels Natorp er i gang med de sidste forberedelser for den nye udstilling.
Direktør Niels Natorp er i gang med de sidste forberedelser for den nye udstilling. Foto: Privatfoto


Udstillingen erstatter den tidligere dinosaurudstilling og sætter fokus på Østmøns natur.

- Tidligere har vi haft meget fokus på fortidens dyreliv i form af de fossiler, man kan finde på stranden, men, vi synes, det er på tide at fokusere på det dyreliv, der er herude lige nu, og som vi stadig kan redde, fortæller han. 

Del af et større EU projekt

Ideen til udstillingen kommer ikke helt ud af det blå for GeoCenter Møns Klint.

I 2023 fik Vordingborg Kommune 40 millioner kroner i støtte af blandt andet EU til projektet 'LIFE Orchids', der skal sikre biodiversiteten på Østmøn. 

- Målet er at udvide, udvikle og sammenbinde de eksisterende kalkoverdrev ude i området. Så vi forbedrer den eksisterende natur og så laver vi rigtig meget ny natur ved at omlægge landsbrugsjorden, fortæller Carsten Horup, der er projektleder for 'LIFE Orchids' i Vordingborg Kommune.   

- Netop geologien i form af alt det kridt, der ligger i undergrunden, har en afgørende indflydelse på biodiversiteten, forklarer Niels Natorp om, hvad der lige præcis gør området omkring Møns Klint særligt.
- Netop geologien i form af alt det kridt, der ligger i undergrunden, har en afgørende indflydelse på biodiversiteten, forklarer Niels Natorp om, hvad der lige præcis gør området omkring Møns Klint særligt. Foto: Mathias Svane Kraft - TV2 ØST

Projektet vil lave 300 hektar land på kalkoverdrev om til naturbeskyttede områder, og i denne proces skal GeoCenter Møns Klint spille en central rolle i at formidle dette. 

- Det er vigtigt at oplyse befolkningen om denne her naturgenopretning og vigtigheden af det. Det er noget, vi på højeste politiske niveau har forpligtet os til at bevare, for at vi kan leve i en rig og mangfoldig natur, uddyber Carsten Horup. 

Læs også
Vordingborg vinder prisen som Danmarks vildeste kommune
Læs også
Vordingborg vinder prisen som Danmarks vildeste kommune

- Når man har set udstillingen i GeoCentret, så er det tanken, at man er forberedt på selv at gå på opdagelse i klintens bagland, hvor der venter en enestående naturoplevelse, fortæller Niels Natorp. 

GeoCenter Møns Klint Ny udstilling 1
Foto: Privatfoto

Udover udstillingen vil GeoCenter Møns Klint også arrangere workshops, skoleudflugter og vandreture rundt i området, der alt sammen skal give et nyt perspektiv på Møns Klints natur.

Om LIFE Orchids projektet:

  • Initiativet løber fra 2023-2028 og er igangsat af Vordingborg Kommune

  • Formålet er at sikre unikke overdrev og truede arter som orkidéer, sommerfugle og vilde bestøvere.

  • Vordingborg Kommune arbejder sammen med Klintholm Gods, Naturstyrelsen Storstrøm, Ravn-Nature, Geocenter Møns Klint samt internationale partnere som ELO (European Landowner's Organisation) og Eurosite.

Kilde: Vordingborg Kommune

Poesien skal styre

Særligt orkideer, der vokser på kalkoverdrev i området, er fokus for den kommende biodiversitetsudstilling. 

- Vi har skabt en poetisk paradisisk oplevelse, der slutter udstillingen. Her kommer man som gæst ind i et rum med en kæmpe orkide, hvor der flyver sommerfugle rundt, og der bliver læst digte op, siger Niels Natorp.

Den næringsfattige kridtbund i områdets undergrund gør, at truede arter som den sortplettede blåfugl og fem sjældne arter af orkideer kan leve i området. 

Det er arter som disse, man vil forsøge at redde med LIFE Orchids projektet.
Det er arter som disse, man vil forsøge at redde med LIFE Orchids projektet. Foto: Privatfoto


Læs også
GeoCenter Møns Klint vil åbne ny udstilling om orkidéer og sommerfugle
Læs også
GeoCenter Møns Klint vil åbne ny udstilling om orkidéer og sommerfugle

- Vi tror på, at hvis vi både skaber en faglig og en poetisk oplevelse, så kan vi få gæsterne til at elske naturen endnu mere, end de gør i forvejen. For vi ved, at det man elsker, det vil man også beskytte, uddyber Niels Natorp. 

Udstillingen vil være åben for gæster fra den 1. juni 2024. 



Nyhedsoverblik