Elever nørder USA-valg: - Vigtigt at lære om andre former for demokrati

Langt fra de amerikanske kyster følger danske skoleelever intenst med i præsidentvalget for at forstå andre landes demokratiformer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er store konflikter, store kløfter og stor spænding ved det amerikanske valg - og selvom man bor i en lille by i et lille land, fascinerer dagen mange. Det mærker de blandt andet på Møn Skole i Stege på Møn.

quote Det er vigtigt, at eleverne får et kendskab til en anden demokratiform end den danske

Kenneth Andersen, lærer, Møn Skole

Her er den traditionelle undervisning i samfundsfag og matematik skiftet ud med noget langt mere aktuelt og dramatisk. Denne onsdag følger eleverne nemlig intenst med i den amerikanske præsidentvalgkamp.

 - Vi har lært meget om de forskellige stater, og hvordan det fungerer i et andet land. Vi ser det fra forskellige sider, for vi hører både fra dem, der stemmer Trump, og dem, der stemmer Biden, forklarer Tilde Møller fra 8. A på Møn Skole.

Lærer Kenneth Andersen har klædt eleverne godt på til at forstå forskellene på det danske og amerikanske system.
Lærer Kenneth Andersen har klædt eleverne godt på til at forstå forskellene på det danske og amerikanske system. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Vigtigt at lære om andre demokratiformer

De sidste to uger har eleverne lært om USA's historie og deres valgsystem. De har samtidig fået et indblik i det danske system, så de kan forstå de afgørende forskelle mellem de to lande.

- Jeg synes, det er vigtigt, at eleverne får et kendskab til en anden demokratiform end den danske, forklarer samfundsfagslærer Kenneth Andersen.

Egentlig var meningen, at eleverne skulle holde en valgnat og følge med i dækningen natten til onsdag. På grund af coronarestriktionerne kunne det dog ikke lade sig gøre. Alligevel er stemningen intens og spændt blandt eleverne, som i grupper har skulle undersøge to amerikanske stater hver for at forstå deres leveforhold, kultur og politiske forhold.

- De synes, det er ret spændende at dykke ned i de to stater og lave noget statistik og matematik på dette,  men også undersøge, hvem der er guvernører, senatorer, hvem de peger på og så videre, siger lærer Kenneth Andersen.

Tilde Møller holder især øje med svingstaten Pensylvania, som kan gå til begge kandidater.
Tilde Møller holder især øje med svingstaten Pensylvania, som kan gå til begge kandidater. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Eleven Tilde Møller er enig.

- En af staterne, vi har undersøgt, Illinois, har Joe Biden vundet. Men med Pensylvania ved man ikke helt. Den er spændende at lære om, siger Tilde Møller. 

- Joe Biden kommer derfra, men Trump vandt den sidst i 2016. Derfor er det lidt spændende, hvem de peger på, forklarer hun.

 

Bedst med Biden

Tilde Møller er ikke selv i tvivl om, hvem hun helst så som kommende præsident.

quote Jeg håber, det bliver Joe Biden, der vinder

Freja Stensholm, elev, Møn Skole

- Jeg vil helst have, at Joe Biden vinder. Det tror jeg de fleste på skolen her vil, siger hun.

Klassekammeraten Freja Stensholm er helt på linje.

- Jeg håber, det bliver Joe Biden, der vinder. Han vil bremse oliehandel og føre grøn energi til USA. Vindmøller og sådan noget, siger hun.

Freja Stensholm håber mest på Joe Biden som ny præsident, fordi Donald Trump ikke har de store grønne ambitioner.
Freja Stensholm håber mest på Joe Biden som ny præsident, fordi Donald Trump ikke har de store grønne ambitioner. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

I det amerikanske valgsystem vinder man et antal valgmænd, når man har flertal i en bestemt stat. Dem er der 538 af, og derfor skal man kunne tælle til 270, før man kan erklære sig som vinder af valget. Ved artiklens udgivelse blev stemmerne stadig talt op. Trump har 213 valgmænd, mens Joe Biden har 224 ifølge TV2 og CNN.

Der kan dog være meget lange udsigter, til der er klarhed over det endegyldige resultat, og det kan komme til at trække ud længe. I år 2000 gik der for eksempel fem uger, før det stod klart, at republikaneren George W. Bush vandt. Så lang tid har de dog ikke afsat på Møn Skole. Skoledagen sluttede klokken 14:30 uden en vinder, og derfor er der formentlig også masser af stof til de næste samfundsfagstimer.

- Men vi skal have lukket det ned inden for den næste uges tid, for vi skal også videre med noget dansk politik, griner Kenneth Andersen.