Efterskole holder fodboldfest med fokus på menneskerettigheder

På Lundby Efterskole er eleverne forud for VM blevet undervist i menneskerettigheder og forholdene i værtslandet Qatar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag eftermiddag blev verdensmesterskaberne i fodbold for alvor skudt i gang, da Danmark skulle møde Tunesien.

Fodboldfeberen har også ramt Lundby Efterskole. Omkring 50 elever var tidligere på dagen samlet i fællessalen for at se Danmarks første kamp.

- Jeg elsker fodbold. Det er altid fedt at se Danmark i gang, lyder det fra Kaya Morgan.

Kaya Morgan er glad for, at eleverne får lov til at se fodbold, selvom de svære temaer også har fyldt hos hende.
Kaya Morgan er glad for, at eleverne får lov til at se fodbold, selvom de svære temaer også har fyldt hos hende. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

Mange diskussioner er dog gået forud for kampen. Efterskolen har nemlig haft flere overvejelser om det at holde fodboldfesten.

- Vi har helt klart taget nogle diskussioner om, hvorvidt det kunne være en god idé at gøre det eller ej. Men vi er af den overbevisning, at det der med at lukke øjnene og sige, det eksisterer ikke, det går det ikke væk af. Vi bliver nødt til at tale om det, og vi bliver nødt til at deltage i de diskussioner, der er omkring det, forklarer forstanderen Emil Rolsted.

- Man skal kende bagsiden af medaljen

For at sætte fokus på de temaer, der også følger med dette års VM, har skolen den seneste tid undervist i menneskerettigheder, korruption og forholdene i værtslandet Qatar.

- Jeg synes også, man skal kende bagsiden af medaljen. Man kan jo godt synes, at det er festen, der er det fede. Det er VM, det er fællesskabet, vi gerne vil dyrke. Men også på den anden side sige, der er en masse mennesker, der er døde i det her. Der er en masse menneskerettigheder, der bliver overtrådt, siger Lena Ryevad Lorentzen, der er lærer på efterskolen.

Jesper Clay Isberg mener, at situationen omkring VM kan ses fra to sider.
Jesper Clay Isberg mener, at situationen omkring VM kan ses fra to sider. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

De svære temaer har også fyldt en del hos efterskolens elever.

- Den måde vi ligesom har fået bygget det her stadion på og alt det, der er sket med menneskerne og de migranter, der har bygget det op. Det synes jeg virkelig ikke er fair. Og så er der en masse andre ting ved Qatar, som jeg ikke synes stemmer ind under de menneskerettigheder, vi har i de fleste lande, siger Kaya Morgan.

- På den ene side er det jo bare fodbold, der bliver spillet i et af de lande, der er med i det. Og på den anden side er det jo forfærdeligt alt det, der er sket med deres slaveri, hvad end de har gjort, lyder det fra Jesper Clay Isberg.

Læs også
Varmestuer trygler om hjælp
Læs også
Varmestuer trygler om hjælp

Ikke i tvivl

Ifølge lærerne har eleverne dog været gode til at diskutere de svære emner.

- Vi er jo en meget mangfoldig skole, og der er mange mangfoldige holdninger til det her. Det har været så fedt at kunne diskutere, men også forsøge at se hinandens perspektiver, fortæller Lena Ryevad Lorentzen.

Derfor var forstanderen heller ikke i tvivl om, at der skulle holdes en fodboldfest.

- Det er vigtigt for os at holde den her fodboldfest, fordi fodbold er en del af Danmark og en del af dansk kultur, og det er også en del af det, vi dyrker på efterskoler. Så selvfølgelig skal vi feste, selvfølgelig skal vi støtte op om det danske landshold.

Omkring 50 elever var samlet for at se landskampen.
Omkring 50 elever var samlet for at se landskampen. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

Netop den beslutning er mange af eleverne glade for.

- Vores landshold skal støttes alt det, de kan og bakkes op, nu hvor de selv skal derned og spille. Så må man vise sin støtte og have med i hovedet, at det her er sket, siger Kaya Morgan.

- Jeg er da mega glad for det, at vi får lov til det, da jeg godt kan lide at se det og synes, det er meget fedt. Så jeg er glad for, de tog den beslutning, fortæller Jesper Clay Isberg.


Nyhedsoverblik