Varmestuer trygler om hjælp

Manglen på frivillige har blandt andet betydet, at Værestedet Huset i Nakskov må skære i åbningstiderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Førhen var det sådan, at de stod i kø for at være med. Sådan er det ikke nogen steder mere.

Sådan lyder det fra Conny Frederiksen, der har været ansat i Værestedet Huset på Niels Nielsensgade i Nakskov i 20 år. Et sted, hvor de mest udsatte borgere kommer for at varme de kolde fingre, få et solidt måltid med - eller måske bare nogen at snakke med.

Tirsdag måtte hun nemlig lukke varmestuen allerede klokken 12.00, fordi der om aftenen afholdes et julehjælpsarrangement for udsatte familier. Men havde hun haft mere hjælp, kunne hun måske have holdt åbent et par timer mere for de gæster, der normalt bruger varmestuen.

Værestedet Huset har halveret åbningstiderne tirsdag, torsdag og fredag og holder helt lukket i weekenderne.
Værestedet Huset har halveret åbningstiderne tirsdag, torsdag og fredag og holder helt lukket i weekenderne. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, siger Conny Frederiksen.

- Vi mangler rigtig meget personale til bare at kunne være og kunne være med dem. Nogle gange handler det måske om at gå med til en læge eller lige sidde og høre, hvad er det egentlig, der har været i weekenden.

Halverede åbningstider

Det er dog ikke kun dagens særarrangement, der lukker varmestuen allerede til middag.

Da Martin Mader og hans hustru overtog driften af varmestuen, havde de åbent fra klokken 09.00 til klokken 21.00 alle dage. Nu er både tirsdag, torsdag og fredag halveret og weekenderne lukkede.

Læs også
Vil lade børn ned til to år starte i børnehave
Læs også
Vil lade børn ned til to år starte i børnehave

Ifølge Martin Mader mangler der omkring ti frivillige for, at Værestedet Huset kan holde åbent, som det gjorde engang.

- Det frustrerer mig lidt, at vi netop står og mangler frivillige. Tingene er svære at få til at hænge sammen. Jeg får også mails og beskeder på Facebook om, hvorfor der er lukket hele tiden, når vi kommer.

- Det skær i hjertet at skulle sige, at der er lukket.

Et generelt problem

Hvert år hjælper Frelsens Hær 160.000 udsatte i Danmark, eksempelvis på væresteder som Huset i Nakskov. Men problemet med at skaffe frivillige går igen i alt deres arbejde.

Martin Mader er frustreret over manglen på frivillige.
Martin Mader er frustreret over manglen på frivillige. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

- Vi mangler frivillige både på væresteder, i genbrugsbutikker, over det hele. Det er som om, at coronanedlukningen gjorde, at folk blev hjemme, og så har de haft svært ved at komme i gang igen, forklarer Lars Lydholm, der er informations- og forvaltningschef hos Frelsens Hær.

- Vi er helt afhængige af frivillige i alt, hvad vi gør. Det vil sige, at så må vi nogle gange skære i vores sociale tilbud, eller genbrugsbutikker må holde mindre åbent. Så det er en bekymrende udvikling, som jeg tror, andre i Frelsens Hær også oplever.

Butik får hjælp
Læs også
Butik får særlig hjælp i en krisetid
Butik får hjælp
Læs også
Butik får særlig hjælp i en krisetid

I Nakskov håber de, at deres opråb kan være med til at sikre et bedre tilbud til gæsterne i Huset. Især henover vinteren hvor borgerne har ekstra meget brug for et socialt mødested indenfor.

- En frivillig, der kan komme og bare lytte og se og være der for et menneske her på stedet - det ville gøre underværker, siger Martin Mader.

- De skal ikke være vidende om alt. De skal bare lytte. At kunne lytte er den fornemmeste opgave, de kan få hernede, lyder det fra Conny Frederiksen.


Nyhedsoverblik