¨

Detektorfører finder 700 år gammel helgeninde ved kirkegård

Sankt Katharina var en meget populær helgeninde fra midten af 1200-tallet og frem til reformationen. Foto: Museum Sydøstdanmark

En detektorfører på Nyord har fundet en middelalderfigur, som kan gøre øen klogere på sin egen forhistorie.

Bip. Bip. Biiiip.

Ved et tilfælde fandt detektorfører Robert Poulsen en lille bronzefigur, som kan være med til et udvide øen Nyords forhistorie.

Det var i sidste uge ved øens kirkegård, at figuren fra middelalderen dukkede op af jorden. Her var en gruppe lokalhistorisk interesserede borgere samme med Museum Sydøstdanmark ved at kortlægge Nyords historie.

Ifølge arkivlederen fra Museum Sydøstdannark Susanne Outzen, der er Cand.mag i middelalderarkæologi, forestiller figuren efter alt at dømme Sankt Katharina af Alexandria.

Sankt Katharina var en meget populær helgeninde fra midten af 1200-tallet og frem til reformationen. Hun kendes fra flere kalkmalerier og altertavler, ligesom er flere kirker ifølge arkivlederen er opkaldt efter den mere end 700 år gamle helgeninde.

- Det er meget spændende, om vi måske kan spore oprindelsen til figuren, siger Susanne Outzen 

Der er tidligere fundet en lignede figur på Bornholm.  Foto: Bornholms Museum

Læs også Detektorfører finder 1.500 år gammel guldskat på Lolland

Der er den seneste tid dukket flere fund op af jorden, mens Museum Sydøstdannark sammen med Nyord Lokalhistoriske Forening arbejder på en bog om Nyords historie. Det er dog bronzefiguren, der betegnes som den mest spektakulære

Fundet på øen ved Møn er dog ikke enestående. Der er nemlig tidligere fundet en lignede figur på Bornholm. Alligevel håber Susanne Outzen, at bronzefiguren fra Nyord kan være med til at kaste lidt mere lys over Nyords historie.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App