De er søde og bløde - men hold dig langt væk fra sælerne

Når man kommer for tæt på sælerne, kan det forringe deres overlevelseschance, advarer Dyrenes Beskyttelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sælen er både sød, blød og nuttet, men det betyder ikke, at du hverken skal ae den eller tage selfies med den. Sådan lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.

Vi nærmer os efterårsferien, og det betyder, at flere bevæger sig ud i naturen, for eksempel til Avnø ved Vordingborg, hvor adskillige sæler holder til. Det betyder også, at de får ekstra travlt hos Dyrenes Beskyttelses vagtcentral, hvor man kan ringe ind, når man ser et dyr i nød.

quote Det forringer faktisk dens overlevelseschance

Camilla Skovgaard Jensen, Dyrenes Beskyttelse

Antallet af folk, der ringer ind til vagtcentralen, stiger nemlig markant, fortæller Camilla Skovgaard Jensen, leder af vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse.

- Vi får en masse henvendelser om sæler, der ligger på stranden. Problemet er, at folk reagerer på noget, de ikke behøver at reagere på, siger hun.

Det drejer sig om bekymrede borgere, der ringer ind, når de ser sælerne ligge alene ved vandkanten. Det gør også, at folk bevæger sig for tæt på sælerne. Men for det meste er sælerne slet ikke i nød, når de ligger alene.

- Sælerne ligger i vandkanten for at slappe af og få ro på. Så hvis man kommer for tæt på, så forstyrrer man dem egentlig i den tid, hvor de har brug for at sove, slappe af og spare på kræfterne, siger Camilla Skovgaard Jensen.

Det skal du gøre

Ser du en sælunge på stranden, må du ikke gå for tæt på den. Moderen kommer ikke tilbage, hvis der er mennesker i nærheden af ungen, og den risikerer at sulte.

 Sæler er fascinerende dyr, men du bør holde en afstand på:

  • Mindst 300 m til sælunger på land
  • Mindst 100 m til sæler i vandet


Ring kun til Dyrenes Vagtcentral på 1812, hvis sælen er tydeligt underernæret, eller har sår eller andre skader

Kilde: Dyrenes Beskyttelse og Naturstyrelsen

Kom ikke for tæt på sælerne

Problemet opleves blandt andet på Avnø Naturcenter på Sydsjælland. Her holder 250 sæler til ved stenrevet i Avnø Fjord. Det tiltrækker nysgerrige borgere i efterårsferien, og derfor advarer Naturstyrelsen borgere om ikke at gå for tæt på sælerne.

Ifølge Camilla Skovgaard Jensen kan det have fatale konsekvenser for sælen, hvis man kommer for tæt på den.

- Hvis der er en sæl, der er svækket, som ligger og prøver at sunde sig for at komme til hægterne igen, så bruger den alle sine ressourcer på den stress, man påfører den. Så det forringer faktisk dens overlevelseschance, siger hun.

quote De har et utroligt kraftigt bid, der er fyldt med bakterier

Camilla Skovgaard Jensen, Dyrenes Beskyttelse

Men det er ikke kun sælerne, der er i fare. Man kan faktisk også selv komme slemt til skade, hvis man bevæger sig for tæt på sælerne.

- Man kan faktisk blive bidt, hvis man kommer for tæt på. De har et utroligt kraftigt bid, der er fyldt med bakterier. Hvis man ikke kommer i den rigtige behandling, efter man er blevet bidt af en sæl, så kan man altså miste lemmer, siger Camilla Skovgaard Jensen.

Det er derfor vigtigt at holde afstand, både for sælen og for borgerne selv, så både sælerne og du kan få en god efterårsferie i fred. 


Nyhedsoverblik