Danmarks Samlermuseum åbnede på Møn

En drøm blev i dag til virkelighed i Lendemark på Møn. Henrik Hjortkær har samlet ting sammen, siden han var 8 år. I dag åbnede hans udstilling

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Museet kommer til at hedde Thorsvang - Danmarks Samlermuseum og holder til i en gammel fabrik, der nu er indrettet med små butikker fra gamle dage. 

- Det er jo en gal mands værk. Men det er i dag blevet til Thorsvang - Danmarks Samlermuseum. Det er udelukkende bygget op af frivillige kræfter. Og samlingen er primært min egen, siger samler og museumsdirektør Henrik Hjortkær.

En livslang passion
Det er én mand, der ejer samtlige ting i samlingen

- Jeg har samlet på alt muligt, siden jeg var 8 år gammel, siger Henrik Hjortkær.

Hvor mange ting der er i samlingen, har han intet overblik over. Men alle tingene er fordelt i små butikker. Man kan blandt andet opleve DiskontoBanken, låsesmeden, lingeriforretningen, vin og tobak, den gamle iskiosk og mange flere små butikker.

- Vi har blandt en autentisk cigaretautomat, hvor man kan smide 40 øre i, og så får man ti cigaretter. I Radio-TV forretningen har vi det andet fjernsyn, der oprindeligt kom til Møn. Og herinde hos frisøren kan man få sig en barbering, siger Henrik Hjortkær.

Over 200 frivillige
I 2012 var der 124 frivillige involveret i projektet. I dag har museets venskabsforening 246 medlemmer. Medlemmer der på en eller anden måde har bidraget med arbejdskraft og gode ideer.

- Det her projekt er bygget op af frivillige kræfter. Uden dem var det her aldrig sket. Det er virkelig sjældent, at man oplever så mange frivillige samlet om en sag. Og det tror jeg bare, er noget helt særligt for Møn. Vi er sgu gode til at stå sammen, siger Henrik Hjortkær.

Levende museum
Det der får museet til at skille sig ud, er blandt andet den aktivitet der er.

- Jamen der vil ske forskellige ting på forskellige dage. Nogle gange vil der være en barber, så du kan komme ind og blive barberet. Andre dage vil der være en bager, der ruller studenterbrød. Det skal være sådan, at naboerne snakker om, hvad de oplevede, og man så får lyst til at komme igen, fordi man ikke lige oplevede det samme, den dag man selv var der, siger Henrik Hjortkær.

I dag var åbningen for de officielle gæster og alle de frivillige kræfter. I morgen er der åbent for alle på Thorsvang – Danmarks Samlermuseum i Lendemarke.