To amatørarkæologer gjorde sig søndag et særligt fund ved Kalvehave Kirke på Sydsjælland.
Deres detektor havde bippet sig frem til det, der skulle vise sig en større sølvskat fra vikingetiden.
Det oplyser Museum Sydøstdanmark til TV ØST. Museet har lige nu flere arkæologer ude på marken ved kirken for at grave skatten op.
Fundet er ifølge Sanne Jakobsen, historiker ved Museum Sydøstdanmark, værdifuldt, fordi det har et danefæs værdi.
- Det er også værdifuldt, fordi det siger rigtig meget om vikingetiden og vores historie hernede på Sydsjælland, siger hun til TV ØST
Sydsjælland og øerne er underbelyst
Fundet er særdels vigtigt, fordi selve historien om vikingetiden på Sydsjælland og øerne ifølge Sanne Jakobsen er underbelyst.
- Men i de senere år dukker der flere fund op af jorden, så vi kan jo se, at vikingerne var her i området, siger hun.
Omkring middagstid havde de gravet omkring 20 mønter op af jorden. Da klokken rundende 15.00, havde arkæologerne fundet hele 130 sølvmønter fra vikingetiden.
Mønterne er både britiske, tyske og hollandske. De fleste ser ud fra at være britiske, eftersom de har et kors på og er fra år 1000, hvor kong Ethelred regerede.
Mønterne er sårbare
Hvad er det for en historie, mønterne fortæller?
- Det fortæller historien om en person, der har sået denne her mark, hvor der måske har ligget et hus, og haft en mindre formue, for det har det været på det tidspunkt, og følt sig sikkert truet, fordi personen har gravet sine mønter ned med tanker på at komme tilbage senere og hente dem, fortæller Sanne Jakobsen.
Flere af mønter lader dog til at være dårlig forfatning, fordi mange af dem smuldrer, når de bliver taget op.
- Vi kan se, at mønterne er sårbare, og derfor skal de op nu, ligesom vi vil sikre findestedet, hvor der ligger andre gode informationer, siger Sanne Jakobsen