Borgere protesterer med sten mod nyt rådhus til 125 millioner

Der blev lørdag afholdt demonstration i Vordingborg mod planerne om at bygge et nyt rådhus i kommunen til 125 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er vanvittigt at låne penge til noget, som man dybest set ikke har behov for, og der er så mange andre ting, som man kunne bruge pengene på.

Sådan sagde Frederik Backhaus fra Viemose, der var initiativtager til en demonstration mod et nyt rådhus i Vordingborg lørdag, da der blev protesteret mod byggeplanerne foran det nuværende rådhus.

- Hvis politikerne går videre med planerne om at bygge et nyt rådhus, så giver man fremtidens borgere lænker på. Det er dem, der mange år ude i fremtiden skal betale gælden for rådhuset af, sagde han til TV2 ØST under demonstrationen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da der lørdag blev protesteret mod planerne om et nyt rådhus i Vordingborg.
Sådan så det ud, da der lørdag blev protesteret mod planerne om et nyt rådhus i Vordingborg. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Skal stå klart i 2023

Et stort flertal i byrådet i Vordingborg Kommune har vedtaget at bruge 125 millioner kroner til at bygge et nyt rådhus i kommunen, der blandt andet skal samle kommunens mangle centre under et tag.

Beslutningen er kommet efter en diskussion i kommunen, der har stået på i ni år. Undervejs er der brugt mere end 13 millioner på vedligeholdelse, og en endnu større regning for vedligehold ventede forude. Det er meningen, at det nye hus skal stå klart i 2023.

Demonstrationen fandt sted klokken 12.00 lørdag, og her dukkede en mindre gruppe borgere op for at demonstrere mod planerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser nogle af arkitekttegninger ud af et nyt rådhus i Vordingborg. Det er tegnet sig CASA Arkitekter.
Sådan ser nogle af arkitekttegninger ud af et nyt rådhus i Vordingborg. Det er tegnet sig CASA Arkitekter. Foto: CASA Arkitekter

Slagord på sten

Ved demonstrationen blev slagord skrevet på sten, der blev lagt foran politikernes indgang på rådhuset.

Og det var bestemt ikke nogen tilfældig eller fiks idé.

- Nu er protesterne startet. Det skulle gerne fortsætte med at give mange flere sten. En sten blæser ikke sådan lige væk. Og det er mere håndgribeligt, end man lige skulle tro, siger Frederik Backhaus.

En af dem var Jonna Colding Henriksen, der elskede konceptet med at protestere med budskaber på sten.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da der lørdag blev protesteret mod planerne om et nyt rådhus i Vordingborg.
Sådan så det ud, da der lørdag blev protesteret mod planerne om et nyt rådhus i Vordingborg. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

- Det er en herlig demonstration. Men det er også en nødvendig demonstration. Vi har nogle enheder decentraliseret i vores kommune, og det driver faktisk vores kommune frem. Det vil de lave om nu, selvom det er let at kommunikere med hinanden via internettet. Hvorfor skal det så være nødvendigt at mødes rent fysisk? Det er som om, at politikerne tænker for gammeldags, siger hun.

Hun mener, at rådhuset er bedre end sit rygte.

- Vi har brugt de sidste 30 år på at tale den her bygning ned. Men nu er den renoveret, og vi har en ramme om kommunens arbejde, der fungerer. Hvorfor vil de så starte helt forfra, når de i øvrigt ikke kan se ti år ud i fremtiden for at se, hvilke opgaver, som de vil beholde, siger hun.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar til demonstrationen fra borgmester Michael Smed (S). Det er ikke lykkedes.