Blomsterhandlere har kronede dage - blomster giver glæde i en kedelig tid

Det vælter ind med ordrer hos blomster- og chokoladebutikker, for når vi ikke kan se hinanden, så kan vi sende en kærlig tanke - og de kommer med bud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Storcentre, restauranter og butikker er blevet pålagt at lukke. Men internettet lukker aldrig.

Her kan man nemlig fortsat købe alt med himmel og jord og det flotteste herimellem: Blomster.

Og det er noget som mange danskere i øjeblikket benytter sig af – i stor stil.

- Jeg har slet ikke fået morgenmad i dag. Jeg startede klokken 07.30 i morges med at pakke blomster ud, siger Malene Mortensen, der er indehaver af Jensens Blomster i Stege.

- Nethandlen er blevet meget, meget større.

Det vælter ind med online ordrer og opkald

Ejeren af Jensens Blomster i Stege kan i den grad, skrive under på, at coronakrisen har ændret på det daglige handelsmønster i butikken.

quote Folk kan ikke komme til fødselsdage, sølvbryllupper og guldbryllupper osv. og så sender de blomster igennem Interflora

Malene Mortensen, indehaver af Jensens Blomster i Stege

- Den (handlen, red.) har været meget anderledes, end den plejer at være, for vi har ingen kunder i butikken, for som du kan se, er der ingen mennesker ude på gaden, og sådan er det i alle byer, siger indehaver Malene Mortensen.

- Til gengæld er vi medlem af Interflora, og der har vi rigtig travlt. For nu kan folk ikke komme til fødselsdage, sølvbryllupper og guldbryllupper osv. og så sender de blomster igennem Interflora i stedet for. Vi har også rigtig mange, der ringer direkte hertil, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Malene Mortensen, indehaver af Jensens Blomster i Stege, fortæller, at de har rigtig travlt i disse dage, da de er en del af Interflora, hvor mange folk bestiller bukketter.
Malene Mortensen, indehaver af Jensens Blomster i Stege, fortæller, at de har rigtig travlt i disse dage, da de er en del af Interflora, hvor mange folk bestiller bukketter. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

- Vi er rigtig meget ude at køre med blomster i øjeblikket. Det er en anden hverdag, vi har i øjeblikket, for vi har meget travlt på vores værksted, men ikke så meget i vores butik.

Folk køber kun buketter

Da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde den 13. marts meddelte nationen, at Danmark ville lukke ned, sad Malene Mortensen, der ejer Jensens Blomster, med en klump i halsen.

Allerede dagen efter kunne hun se på sin omsætning, at en pandemi havde ramt landet.

- Lige indtil folk fandt et fodfæste, holdt de sig helt væk. Jeg kunne bare se i min kasse, at det gik fuldstændig galt. Når jeg slog min kasse ud om aftenen, var der simpelthen ingen penge i. Så blev jeg nødt til at tage beslutningen og sende min pige hjem to dage om ugen, siger ejeren af Jensens Blomster.

Men muligvis bliver hun snart kaldt på arbejde igen. For Malene Mortensen kan næsten ikke følge med.

- Der er forskel på det, de køber. For de køber faktisk kun buketter. Igennem Interflora har vi et stort udvalg af vin, chokolade, kaffe og the, og det er der også mange, der vælger. Især til runde fødselsdage, hvor de synes, det skal være lidt mere end kun en buket. Vi har normalt folk inde, som vælger en potteplante eller en orkidé, hvis de skal til fødselsdag, men det gør de ikke nu. Nu vælger de buketter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Folk køber næsten kun buketter, fortæller indehaveren af Jensens Blomster i Stege.
Folk køber næsten kun buketter, fortæller indehaveren af Jensens Blomster i Stege. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Ligeså travlt som op til jul

Et andet sted i Stege er der også travlt på en ellers almindelig tirsdag. Hos Lene Evers Chokolade har ejeren nemlig også kunne registrere, at det lige pludselig væltede ind med online ordrer.

quote Så kunne jeg pludelig se, at der begyndte at komme høj aktivitet på min hjemmeside

Lene Evers, indehaver af Lene Evers Chokolade

- Til at starte med går man jo lidt i panik. Det tror jeg, de fleste af os gør. Som udgangspunkt holdt jeg lidt igen med at producere, for jeg vidste ikke, hvad alt det her indebar, siger Lene Evers.

- Men så kunne jeg pludelig se, at der begyndte at komme høj aktivitet på min hjemmeside. Den er kun et halvt år gammel, og så kunne jeg se, at folk begyndte at bestille varer hjem men også købe til gaver.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hos Lene Evers Chokolade har ejeren kunne registrere, at det vælter ind med online ordrer.
Hos Lene Evers Chokolade har ejeren kunne registrere, at det vælter ind med online ordrer. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Lene Evers har normalt kun så tralvt med at producere og sende chokolade, når det er op til jul.

- November og december har der også været travlt. Men normalt ligger der ikke daglige ordrer, som der gør nu, siger hun.

Mange bestiller chokolade og blomster til andre

Ifølge både ejeren af blomsterbutikken og ejeren af chokoladebutikken er der én særlig grund til, at vi i stigende grad køber blomster og chokolade i øjeblikket: Det er for at gøre andre glade.

- Jeg kan se, at mange af dem, der bestiller, bestiller til andre. Man sender gaver rundt, fordi man ikke kan komme på besøg, siger Lene Evers.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er ikke så mange mennsker i Jensens Blomster i Stege i disse dage, når Danmark er lukket ned, men tilgengæld får de masser af ordre på nettet.
Der er ikke så mange mennsker i Jensens Blomster i Stege i disse dage, når Danmark er lukket ned, men tilgengæld får de masser af ordre på nettet. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

- Jeg tror, det er et spørgsmål om, at der sidder rigtig mange enlige. Der er ikke nogen af os, der kan besøge vores gamle forældre. De sidder alene. Vi kan ikke komme på plejehjem, sygehuse eller besøge nogen som helst. Så synes vi, for at gøre noget godt, så giver vi blomster. De giver en glæde i en lidt kedelig tid i øjeblikket – for det er det jo, når folk er spærret inde, siger Malene Mortensen, indehaver af Jensens Blomster i Stege

- Folk har brug for nogle lækre ting

Hos Lene Evers Chokolade kan ejeren se, at der er folk fra hele Danmark, der bestiller chokolade online.

quote Jeg kan mærke, at folk skal snacke. De har brug for at købe nogle lækre ting

Lene Evers, indehaver af Lene Evers Chokolade

- Men der er også mange på Sjælland. De lokale kommer stadig og handler her, når jeg holder åbent i weekenden. Én ad gangen, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

I disse tider gør det en forskel med et stykke chokolade eller en blomst.

- Folk bliver rigtig glade, når vi kommer. Vi banker på, sætter dem ved døren og venter på, at de kommer og åbner. Det bliver de rigtig glade for, siger Malene Mortensen fra Jensens Blomster.

Og så er der også stadig de kunder, der bestiller til dem selv.

- Jeg kan mærke, at folk skal snacke. De har brug for at købe nogle lækre ting, tage i sommerhus, spille spil og hygge sig, siger Lene Evers.