Arkæologer er på detektivarbejde for at løse mysterium om kendt kongeborg

For første gang i 18 år graver arkæologer i selve højborgen på borgbanken i Vordingborg. Håbet er at finde ud af, hvor gammel borgen egentlig er.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Engang var det Danmarks ubetinget vigtigste borg - og den dag i dag troner Gåsetårnet stadig over Vordingborg.

Her byggede Valdemar den Store sin imponerende borg, og Valdemar Sejr brugte slotspladsen til at lancere Jyske Lov.

Nu har arkæologer fra Museum Sydøstdanmark dog startet en udgravning, der skal forsøge at skrue tiden for bogens oprindelse endnu længere tilbage i tiden.

Læs også
Museum finder mønter fra middelalderen i stor udgravning
Læs også
Museum finder mønter fra middelalderen i stor udgravning

Ud for borgmuren er der fundet en søspærring, der forhindrede skibe i at sejle ind til borgen. Den menes at være fra midten af 1000-tallet, det vil sige fra den sidste del af vikingetiden, nok mere end 100 år før, at Valdemar den Store kom til magten i 1147.

I 1000-tallet regerede kendte konger som blandt andet Svend Tveskæg, Knud den Store, Svend Estridsen og Knud den Hellige i Danmark, og vi ved, at landet blev ramt af både krige og oprør. Gode grunde til at befæste sin magt med en borg omkring Vordingborg.

Nanna Holm fra Museum Sydøstdanmark under udgravningen.
Nanna Holm fra Museum Sydøstdanmark under udgravningen. Foto: Jacob Linddahl - TV2 ØST

- Detektivarbejdet er nu i gang. Vi skal de næste tre uger prøve at finde ud af så meget som muligt fra det her hul, siger Nanna Holm fra Museum Sydøstdanmark og peger rundt i hullet. Området er normalt en stor græsplæne.

Det er første gang i 18 år, at der graves i netop det område, der kaldes højborgen. Andre udgravninger de seneste år har blandt andet været i voldgraven, og andre områder af borg-området.

Læs også
Vordingborgs historie kan være forkert
Læs også
Vordingborgs historie kan være forkert

Vil sætte byggeår på bygninger

Indtil nu er det især murrester fra 1300-tallet, som er fundet i hullet. Det er bygget af lerklining og rødt tegl - men spørgsmålet er, om der er tale om bygninger, der er revet ned eller brændt på stedet, eller om materialet er blevet flyttet og brugt til for eksempel at lave en vold ved borgen.

I lerkliningen er mange planterester, der kan være med til at datere de enkelte bygninger, som arkæologerne finder. Men selvom det kan give os helt ny viden om, hvordan Valdemars borg blev bygget og udviklede sig gennem årene, så er det dog lag længere nede, som arkæologerne især er interesseret i.

- Vi ved fra tidligere udgravninger, at der længere nede i borgen ligger nogle rigtig fine lag af trækul. Vores håb er, at de stammer fra det ældste Vordingborg. Og vi vil rigtig gerne finde ud af, hvornår det ældste Vordingborg er bygget - og hvem, der måske har bygget det, siger Nanna Holm.

Læs også
Stort hus udgravet ved Vordingborg Slotsruin
Læs også
Stort hus udgravet ved Vordingborg Slotsruin

Udgravningerne finder sted indtil den 25. juni, og publikum kan følge med i udgravningerne mandag-torsdag klokken 10-16 og fredag klokken 10-13 i perioden. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål, oplyser museet.

Og allerede tirsdag, kort efter at hullet var blevet åbnet, var der nysgerrige på besøg.

- Jeg synes, det er dejligt, hvis man kan finde mere af Vordingborgs historie. Det er helt specielt at se på, når de graver. Nu må vi se, hvad de finder, siger Carrie Cederbye fra Vordingborg.


Nyhedsoverblik