¨

70 år efter befrielsen: Frede Rasmussen tilbage i KZ-lejr

Foto: TV ØST

Frede Rasmussen fra Nyråd var i weekenden i Tyskland til et gensyn med koncentrationslejren Buchenwald, som han under 2. verdenskrig var fange i.

For snart 70 år siden bredte glæden sig over Europas Befrielse efter 2. verdenskrig. Og glæden var især stor for personer som Frede Rasmussen fra Nyråd, der havde siddet indespærret i koncentrationslejre med den frygt og forfærdelighed, det indebar.

95-årige Frede Rasmussen endte i lejren, fordi han var en del af det danske politikorps. I weekenden tog han tilbage til Buchenwald for som den eneste danske overlevende at fejre 70 års dagen for lejrens befrielse. Og selv om det var en glædens dag, så var der også sorg og forfærdelse. For da de allierede nåede koncentrationslejrene - åbnede de samtidig for en verden af ubegribelig ondskab.

Haft et skønt liv

Frede Rasmussen fra Nyråd var en af dem, som dengang blev sat fri. Mange andre var ikke lige så heldige.

- Vi plejede at sige, at den eneste vej ud af Buchenwald var op gennem skorstenen, siger Frede Rasmussen.

Heldigvis slap han med livet i behold, og efter otte måneder i lejren blev han i 1945 befriet sammen med de øvrige tilbageværende fanger. 60 af de danske politifolk omkom under opholdet i Buchenwald. Trods minderne om en ubegribelig fortid har Frede Rasmussen haft et godt liv.

- Jeg har haft et skønt liv. Man siger, at dem, der ikke kan huske, de har nogle vanskeligheder. Jeg siger, at dem, der ikke kan glemme, de har det meget værre, men det kunne jeg.

I begyndelsen af maj sender vi et 30 minutter langt program om Frede Rasmussen, hans historie og besøg i Buchenwald.

06:23 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App