21-årig kvinde valgt som formand for brandmændene

Gitte Kaja Jensen er blevet landets første kvindelige formand for en brandmandsforening. Og det er i en alder af kun 21 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Trods sin frygt for ild ville 21-årige Gitte Kaja Jensen være brandmand. Nu har hun så været brandmand i tre år og har taget det næste skridt ind i en ellers så mandsdomineret verden.

Den unge redningskvinde er blevet nyudnævnt formand for Vordingborg Brandmandsforening, og det er, ifølge branchen selv, første gang, det er sket.

Det skriver Sydsjællands Tidende.

Man skal bare tage sig sammen

Gitte Kaja Jensens plan var at aftjene sin værneret, og da hun tog til Forsvarets Dag for at høre om de forskellige uddannelser, blev hun fascineret af beskrivelsen om arbejdet som brandmand.

- Det lød så fedt. Federe end at rende rundt med et gevær, fortæller hun til Sydsjællands Tidende.

Men Gitte Kaja Jensen var bange for ild, hvilket kunne tænkes at være en hindring i erhvervet som brandmand. Men Gitte Kaja Jensen tænkte, at hun kunne komme det til livs ved ”at tage sig sammen”.

Det er klart, at det er nemmere sagt end gjort, og det var det også for Gitte Kaja Jensen. Første gang hun skulle ind i et brændende hus meldte tvivlen sig.

- Det her er ikke lige gennemtænkt, fortæller Gitte Kaja Jensen, hun tænkte, mens hele kroppen havde lyst til at løbe væk.

Frygten for ilden blev dog overvundet, og i dag er hun begejstret for arbejdet som brandmand, samt sin nye formandsstilling.

Kvinde blandt mænd

På brandstationen i Vordingborg er der kun en tiendedel kvinder i forhold til mænd. Mere præcist er de tre kvinder blandt cirka 30 ansatte.

Og brandmandsfaget er en mandsdomineret verden, hvilket Gitte Kaja Jensen da også har måttet føle.

- Når man er her, så tager man SÅ mange af de der mandejokes. Man hører for at man er kvinde, men det er ikke ondt ment, og de får tilbage af samme skuffe, fortæller Gitte Kaja Jensen roligt smilende til Sydsjællands Tidende.

Brandmandsforeningen tæller 40 personer - inklusiv passive medlemmer og æresmedlemmer. Foreningens arbejde består i at vise flaget ved lejlighed. Det er blandt andet som brandvagt til Vilde Vulkaner, fremvisning af brandbiler og lignende.