21-årig får fire års fængsel for ulykke, der kostede kvinde livet

Retten i Nykøbing Falster har afsagt dom i en sag om en tragisk ulykke ved Farøbroerne i juli. Her kørte en medicinpåvirket mand frontalt ind i en modkørende bil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire års ubetinget fængsel koster det den 21-årige Frederik Skotte, at han – påvirket af stærk medicin – kørte over i den modsatte kørebane og frontalt ind i en modkørende bil.

Ulykken skete klokken 18.30 den 29. juli i år. I en sort Kia kørte Frederik Skotte af motorvejsrampen ved Farøbroerne, efter at han først havde sat en kammerat af i Nyråd. 

De to kammerater havde været ”nordpå” for at købe piller uden recept. Mens han spillede Casino på sin fastmonterede mobiltelefon, drejede han rundt i svinget ved afkørsel 42. Han havnede i kørebanen for modkørende.

Her kom et par i 50’erne kørende i en Suzuki Swift. Manden kørte, mens hans samlever sad ved siden af. Den unge mand bragede frontalt ind i dem med mellem 84 og 98 kilometer i timen.

Alle tre personer var efter ulykken i kritisk tilstand og blev bragt til Rigshospitalet.

Læs også
Tre i kritisk tilstand efter bilulykke på Farø
Læs også
Tre i kritisk tilstand efter bilulykke på Farø

Kvinden afgik ved døden den 5. august, efter lægerne i dagevis forgæves havde forsøgt at redde hende. 

Hendes samlever fik ved ulykken kraniebrud flere steder, hjerneblødninger og han brækkede et utal af knogler i krop og ansigt. 

Han er fortsat indlagt på hospitalet til genoptræning, kan ikke passe sit arbejde og får, ifølge en lægeerklæring fremlagt i retten, varige mén.

Den dømte var ligeledes efter ulykken i kritisk tilstand, men kom sig.

Erkender misbrug af Oxycodon

Mandag erkender Frederik Skotte forløbet i Retten i Nykøbing Falster. I et lokale fyldt med tilhørere – både hans egne familiemedlemmer og pårørende til parret – afgiver han stille forklaring, mens benene kører op og ned under bordet.

Han fortæller, at han seks måneder forud for ulykken var begyndt at tage Oxycodon, som er et stærkt euforiserende og meget vanedannende morfinlignende stof. I starten fordi han fik en vild lykkefølelse indeni, efterfølgende fordi det blev en dårlig vane, siger han i retten. 

Ulykken skete ved motorvejsafkørsel 42 på Farø.
Ulykken skete ved motorvejsafkørsel 42 på Farø. Foto: Per Rasmussen - Vordingborg

Samtidig erkender han, at han udover Oxycodon tog en eller to Alprazolam, som er et vanedannende og beroligende stof, inden han satte sig bag rattet.

- Jeg brugte det ellers mest til selvmedicinering, når jeg ikke kunne sove, siger den unge mand, der fortæller, at han både lider af angst og depression.

I retten fortæller han, at han under varetægtsfængslingen er kommet i misbrugsbehandling. Han erkender, at han er skyld i ulykken, men erkender ikke særligt hensynsløs kørsel, der hæver straffen betragteligt, og som der er rejst tiltale for.

- Jeg er dybt, dybt ulykkelig over de konsekvenser, mine handlinger har haft, siger han i retten, mens han gnider håndfladerne mod lårene.

Spillede på sin telefon

Frederik Skotte husker ikke meget fra ulykken. Han husker ikke, om han så på sin telefon umiddelbart inden, han kørte frontalt ind i parret. 

- Måske i et splitsekund, men ikke mere end det, siger han.

En politibetjent, der kom til ulykkesstedet og talte med ham, fortæller i retten, at han straks fik mistanke om, at føreren af den sorte Kia var påvirket under kørslen. 

Desuden forklarede betjenten, at Frederik Skotte selv fortalte, at han under kørslen havde spillet på sin telefon, der var fastmonteret.

Læs også
31-årig mister livet i færdselsuheld
Læs også
31-årig mister livet i færdselsuheld

Ifølge en bilinspektørerklæring var der ikke bremsespor fra hans sorte Kia. Til gengæld er det sandsynligt, at manden i parrets bil tog farten af for at undvige den sorte bil, der kom bragende.

Anklager Jens Ole Jensen påstår fem år og tre måneders fængsel for uagtsomt manddrab, for særligt hensynsløs kørsel og for besiddelse af euforiserende stoffer.

- Hvis man spiller et spil på sin mobiltelefon under kørslen, så kan man lige så godt tage en pose over hovedet. Så tager man ikke hensyn til sine medtrafikanter, siger anklageren i retten under sin procedure.

Ingen erstatning

Retten finder dog ikke, at det er blevet bevist, at der er tale om særligt hensynsløs kørsel. 

- Det drejer sig i bund og grund om, hvor længe, du havde øjnene på den skærm, når nu din mobil var lovligt fastspændt. 

- Lige efter ulykken sagde du, at du havde spillet, i dag siger du, at du ikke husker, om du kiggede. Og med det, der er blevet fremlagt i sagen, kan vi ikke dømme for særligt hensynsløs kørsel, siger dommeren til Frederik Skotte.

Fordi der ikke er tale om særligt hensynsløs kørsel, vil den afdøde kvindes børn ikke blive tilkendt erstatning.

Frederik Skotte modtager dommen. Udover de fire års fængsel mister han retten til at køre bil i tre år fra tidspunktet for hans løsladelse. 


Nyhedsoverblik