1.500 nye boliger på vej til Vordingborg: - Det er alt andet end et parcelhuskvarter

Et stort byområde er på vej ved Vordingborg, hvor en ny, vestlig bydel skal bygges nær natur og togstation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det skal være som en landsby ved byen. Og jeg tror, at det er sådan, at fremtidens byer bliver.

Sådan siger Lea Urup fra selskabet Nordicville. Hun er projektudvikler og var den, der fik ideen til at bygge den helt ny bydel ved Vordingborg. Området var allerede udlagt til byggeri af Vordingborg Kommune og Rosenfeldt Gods. 

I dag bor der 12.000 mennesker i Vordingborg. Men hvis planerne realiseres, så skal det tal om få år justeres op til 15.000.

Forventningen er nemlig, at der i det nye boligområde med 1.500 boliger vil komme til at bo omkring 3.000 mennesker. Det gælder både folk, der bor alene, og hele familier.

Den nye bydel skal efter planen hedde Rosenholmene og skal ligge i det kuperede terræn vest for Vordingborg Station, nord for Ore.

Sådan er Rosenholmene tænkt til at ligge i området. Grafik: Nick Abildgaard
Sådan er Rosenholmene tænkt til at ligge i området. Grafik: Nick Abildgaard Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

- Vores tanke er, at det skal ligge i forlængelse af den eksisterende by og virke som en berigelse for de boligområder, der allerede er der, siger Lea Urup.

Starter i 2022

Går alt efter planen, så kan arbejdet på området starte i 2022 - og de allerførste nye beboere flytte ind i 2024. Den nye bydel skal efter planen bygges på godset Rosenfeldts jord - og her er godsejer Nicolai Oxholm Tillisch rigtig glad for planerne.

quote Jeg tror, at det er sådan, at fremtidens byer bliver

Lea Urup, projektudvikler, Nordicville

- Jeg er glad for det. Både naturligvis for min egen skyld - men også for Vordingborgs. Jeg driver jo virksomhed her i området, og jo bedre Vordingborg har det, jo bedre har jeg det også selv, siger han.

Og selvom den nye bydel nærmest bogstaveligt talt skal bygges i hans baghave, så mener han, at det kan passes godt ind.

- Planen er, at der skal laves et flot, moderne byggeri - men som også tilpasser sig den arkitektur, der findes på Rosenfeldt. På den måde skal det virke som et sammenhængende hele, siger han. Rosenfeldt blev opført i 1776. Hovedbygningen er fra 1868.

Vordingborg mangler boliger

Rosenfeldt arbejder også med boligudlejning - men for Nicolai Oxholm Tillisch handler projektet indtil videre dog udelukkende om salg af i øvrigt virkelig god landbrugsjord til byggeriet.

- Vores oplevelse er, at Vordingborg mangler boliger - og når man kigger på et kort, så har byen vokset sig mærkeligt skæv. Jeg tror, at tiden nu er rigtig til at tage det næste skridt i den retning, siger han.

Læs også
Stationsby oplever stor tilflytning - vil bygge 165 boliger på gammel fabriksgrund
Læs også
Stationsby oplever stor tilflytning - vil bygge 165 boliger på gammel fabriksgrund

Det er efter planen både lokale og borgere fra Københavnsområdet og nord for København, der skal flytte til det nye byggeri. Selvom der endnu ikke er sat pris på projektet, så er udmeldingen dog fra starten, at der i højere grad er fokus på kvalitet end på billigt byggeri. Tanken er, at der skal bygges til fremtiden. 

Sådan kan det komme til at se ud i den nye bydel. Billedet er en visualisering fra Nordicvilles projektforslag.
Sådan kan det komme til at se ud i den nye bydel. Billedet er en visualisering fra Nordicvilles projektforslag. Foto: Nordicville

Lea Urup tror dog, at tanken er kærkommen for mange.

- Jeg tror, at mange under corona har fået den oplevelse, at vi gerne vil noget andet. Jeg tror især, at det har ramt mange i de store byer som København. Det her er et forsøg på at skabe en fremtidens måde at bo på. At give folk adgang til at leve godt og balanceret i forhold til familie og arbejde og samtidig være tæt på både natur og by. Og man kan jo let komme til København herfra, siger hun.

quote Der er en tro på, at det her kan trække familier til

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg

Flere år undervejs

Selvom mange måske gerne vil bo gedigent og billigere i Vordingborg end i København, så forventer Lea Urup, at projektet skal opføres i en række etaper, som det vil tage en del år at få opført. Og selvom der på sigt kan komme til at bo 3.000 mennesker i de nye bygninger, så er der dog ikke i første omgang behov for hverken flere institutioner eller skoler, oplyser hun.

- Det kan godt blive aktuelt, når planen er fuldt implementeret - men de første mange år ser det ikke ud til at være tilfældet, fordi der er tilstrækkelig kapacitet i institutionerne i byen, fortæller hun.

Det var Lea Urup, der fik ideen til projektet. Hun henvendte sig til Vordingborg Kommune - der sendte hende i armene på Nicolai Oxholm Tillisch hos Rosenfeldt Gods. Kemien var god fra starten, fortæller Lea Urup.

- Det er som om, at vi havde gjort os mange af de samme tanker om området. Jeg ville gerne være med til at skabe en lækker landsby med liebhaverkvaliteter, tæt på både natur og en flot kulturhistorisk ejendom - og det var præcist, hvad der var at finde her, siger hun.

Kreative værksteder

Tanken er, at ubrugte produktionsbygninger på godset kan inddrages som fællesfaciliteter, og at der her kan indrettes eksempelvis kontorfællesskaber og kreative værksteder.

- Det bliver et meget tæt byområde, og det kommer til at blive alt andet end parcelhuse. Det bliver rækkehuse, kædehuse og gårdhavehuse. Udgangspunktet er, at borgerne her bor småt, men godt, siger Lea Urup. 

Læs også
Storstilet havneplan med nye 500 boliger afsløret: - Jeg kan næsten ikke få armene ned
Læs også
Storstilet havneplan med nye 500 boliger afsløret: - Jeg kan næsten ikke få armene ned

- De ekstra ting, som mange efterlyser, for et eksempel et hjemmekontor eller et gæsteværelse, kommer i stedet i form af fællesfaciliteter. En af fordelene ved at lave så stor en plan er også, at der faktisk er økonomi til at planlægge ordentlige fællesfaciliteter.

Borgmester er begejstret

Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), er rigtig glad for det nye projekt. 

- Jeg synes, at det lyder som et rigtig spændende projekt. Og virkelig noget, der kan sætte fart på bosætningen i Vordingborg. De tænker at bygge meget bæredygtigt, og det synes jeg rigtig godt om, siger borgmesteren.

At byen kommer til at være en slags landsby, og ikke et klassisk parcelhuskvarter, er da heller ikke noget, der skræmmer borgmesteren.

- Det er altid en diskussion, hvem vi kan tiltrække med forskellige boligtyper til at bo her. Men der er en tro på, at det her kan trække familier til. Jeg tænker, at vi kan finde plads til parcelhuskvarter andre steder, siger han.

Der kan læses mere om projektet på Nordicvilles hjemmeside.


Nyhedsoverblik