100.000 kilometer film med danskernes historie digitaliseres

’Danmark på film’ er et nyt projekt, hvor danskernes filmarv digitaliseres. Her kan du finde historiske klip fra lige netop dit lokalområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

89-årige Per Egestad fra Stege husker det, som var det i går.

Han sidder i sin stue og stirrer ned på mobiltelefonen, han har mellem hænderne.

På skærmen kører en videooptagelse fra 1939.

Dengang var Per Egestad en nysgerrig 11-årig, og han så noget, han aldrig glemmer.

28 tyske lig blev bragt i land, efter deres minefartøj var sejlet på sin egen minespærring ud for Stevns, og da scenerne genspiller sig på skærmen foran Per Egestad, vælter følelserne op i ham.

Vores alles historie

Filmen er netop blevet digitaliseret sammen med en lang række andre historiske klip.

Det er Det Danske Filminstitut, der har stået bag.

- Vi synes, det er en vigtig ting at gøre det her, for det er vores alle sammens historie, fortæller Lars-Martin Sørensen, der er forskningsleder på instituttet.

De mange digitale videoer er blevet lagt på en hjemmeside, hvor man via et kort kan klikke sig ind og se historiske filmklip fra sit eget lokalområde.

Alle typer af klip

Videoerne bærer ellers på en del af Danmarkshistorien, som var ved at gå tabt, da al visning af film i Danmark for et par år siden blev digitaliseret.

- Det betød, at man pludselig ikke længere kunne se omkring 99 procent af den filmarv, vi har, fordi den ikke var digital, fortæller Lars-Martin Sørensen.

Derfor fik Det Danske Filminstitut penge til at digitalisere klip med alt fra inddæmningen af Lammefjorden i 1943 til Schalburgkorpsets hovedkvarter i Ringsted under anden verdenskrig.

Der er dog også mere folkelige begivenheder at finde i den store samling. Der kan både findes en hestefremvisning i Næstved og en skønhedskonkurrence i Stubbekøbing.

100.000 kilometer film

Samlingen kaldes ’Danmark på film’, og består af i alt 1.300 klip og 660 film.

Det Danske Filminstitut er dog langt fra i mål endnu.

- Der ligger 100.000 kilometer film i filmarkivet. Vi har kradset i overfladen med det, vi har lagt på nu. Vi har langt, langt mere, fortæller Lars-Martin Sørensen.

Den mængde film er nok til at nå to og en halv gang rundt om jorden, så der er lang vej igen.

Tilbage i stuen på Møn er Per Egestad glad for, at de historiske klip bliver bredt ud til os alle, også selv om de kommer i etapper.

- Man kunne lære lidt af det, lyder det. 


Nyhedsoverblik