¨

10 millioner kroner til bymidter

Foto: TV ØST

Faxe og Vordingborg Kommuner har netop fået ja til henholdsvis 3,5 millioner kroner og 6,5 millioner kroner, som skal bruges på at gøre bymidterne bedre.

Lys, lyd og leg og midlertidige butikker er nogle af de ideer, der har fået politikerne på Christiansborg til at sende penge til Faxe og Vordingborg Kommuner.

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har netop givet 30 millioner kroner til syv byer, som i et forsøgsprojekt nu skal i gang med at genopfinde hovedgaden, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er meget opløftende at se, at kommunerne er så fulde af ideer. Ved at genoplive bymidterne, kan vi være med til at udvikle og fastholde bosætningen især i de små og mellemstore byer. Det er vigtigt, fordi erhvervsudviklingen er afhængig af, at der også er attraktive steder at bo for dem, der skal arbejde i området, siger minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen.

Lys, lyd og bymøbler

Faxe Kommune får for eksempel 3,5 millioner til at lave nye passager, der skal binde hovedgaden bedre sammen med stationspladsen og detailhandelsbutikker i Haslev. Passagerne er grønne havegange, og har interaktive element med lys og lyd, samt nye bymøbler, der indbyder til ophold. Det kan ændre på, hvordan folk bevæger sig gennem byen, hvordan de bruger den og hvordan de tager ophold i den.

I Vordingborg Kommune er det planen at lave plads til at mødes for de 6,5 millioner kroner, den har fået. Der skal etableres nye forbindelser og anvendelse af tomme butikslokaler. Der skal udvikles og afprøves en ny organisationsform med butiksejere, der sammen med handelsforeningen, kunstnere og virksomhedsnetværk skal koordinere og udvikle de nødvendige aktiviteter i byens overskudsrum. også skal der laves midlertidige butikker, udstillingslokaler, og kampagnekontor for virksomheder.

- Vores stationsbyer og købstæder har det faktisk rigtig fint, men det er også helt afgørende, at vi udviser rettidig omhu og udvikler bymidterne, så byerne også i fremtiden er livlige og gode steder at bo. Vi skal tænke nyt, for folk handler på en anden måde i dag, og derfor er der ikke plads til de butikker, som der var for bare 10 år siden, siger Carsten Hansen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App