- Vi vil ikke have samme overblik over smitten, siger SSI om corona i julen

Vi har ikke set toppen af smittebølgen endnu, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Julen i år er anderledes, end den har været de seneste to vintre, hvor coronavirussen har været en af julegæsterne.

Landets hvide testtelte er stort set lukket ned, og de færre coronatests skaber et stort mørketal for, hvor mange der reelt er smittet med coronavirus.

- Der er helt sikkert mange, der bliver smittet og aldrig bliver testet. Så vi har og vil ikke have samme overblik over smitten, siger faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause til TV 2.

1

Men selvom testaktiviteten er nedskaleret betragteligt, er der andre måder at få en fornemmelse af smittens udvikling på.

Og her ser man ifølge Tyra Grove Krause en tendens: at smitten stiger, også selvom de færreste af os finder frem til det via en positiv pcr-test.

Spildevandet bliver hver uge testet for andelen af coronavirus, og i SSI's seneste tendensrapport står, at der er registreret "stigende koncentrationer af SARS-CoV-2 i spildevandet nationalt og i alle regioner i forhold til ugen før".

- På nationalt niveau har der over de seneste tre uger været en meget kraftig stigning i den ugentlige vækstrate, lyder det i rapporten.

Seruminstituttet forventer, at smitten vil stige yderligere henover juledagene, hvor folk samles på tværs af landet og på tværs af generationer. Men hvor højt smittetallene kan nå op, kan Tyra Grove Krause ikke blive konkret på:

- Ud fra den data vi har nu, kan vi ikke sætte et egentligt tal for, hvor meget den forventes at stige. Men det vil den gøre, siger hun.

40 procent af coronaindlagte skyldes noget andet

Coronavirussen er ikke længere samfundskritisk, og den er nedjusteret til samme niveau som de fleste andre sygdomme.

Ifølge Tyra Grove Krause skyldes det, at vi er et bedre sted nu, end vi har været de sidste vintre.

- Selvom vi ser stigende smittetal og indlæggelser, så ligger vi lavere end i sommerperioden, hvor der var et smitteskvulp. Det ser rigtig godt ud, som det ser ud nu, siger hun.

Hun peger også på, at 40 procent af de coronaindlagte lige nu er indlagt med noget andet end covid-19. Og at mange danskere har opbygget en solid immunitet via vacciner og smitte, ligesom de virusvarianter, der florerer, ikke viser tegn på at give mere alvorlige sygdomsforløb.

Læs også
Coronarapport: Flere indlagte og en højere positivprocent
Læs også
Coronarapport: Flere indlagte og en højere positivprocent

Selvom færre bliver indlagt med alvorlige symptomer, kan virussen stadig godt være en hård omgang at komme igennem og kræve flere dage i sengen.

Derfor opfordrer både Sundhedsstyrelsen og SSI til, at man tager sine forholdsregler: Hvis man er syg og skal holde jul med sårbare familiemedlemmer, er det en god idé at blive hjemme og ellers huske hygiejnen og at lufte ud.

Men barren for, hvornår epidemien er alvorlig i samfundets øjne, det afhænger i højere grad af, hvor mange indlagte og alvorligt syge, der er, end hvor mange smittede danskere, der er.

- Når det er sagt, så har covid-19 snydt os før. Der kan jo godt ske noget, så vi ser nye smittestigninger og belastninger i sundhedsvæsnet, siger Tyra Grove Krause.

Ekstra øjne på ubesvarede spørgsmål

Der kan dukke en ny virusvariant op, der opfører sig anderledes, og så er der stadig en række endnu ubesvarede spørgsmål, når det drejer sig om coronavirus og de kommende måneder.

Dem holder SSI "ekstra øje med", understreger Tyra Grove Krause.

Et af dem handler om senfølger af sygdommen.

Læs også
Over halvanden million vaccineret
Læs også
Over halvanden million vaccineret

Et andet om, hvordan influenzasæsonen vil skylle ind over Danmark. Fordi den ramte så sent sidste år, kan det være, at den rammer hårdere i år. Og en cocktail af influenza og covid-19 kan lægge pres på sundhedsvæsnet.

- Så må vi tage nogle redskaber op, som vi kender fra tidligere, siger Tyra Grove Krause og peger på, at et femte stik til de særligt sårbare kunne være en mulighed.

Og så kan testene igen blive en del af coronarutinen.

Måske i form af nye pcr-tests, der lige nu bliver undersøgt, hvor idéen er, at folk kan pode sig selv og registrere deres prøve med en mobiltelefon.


Nyhedsoverblik