Sidste udkald: De skal i jorden nu - ellers er det for sent

Skal du i haven i weekenden, kan det være en god idé at følge dette råd, hvis du vil have en succesfuld høst senere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I weekenden lover meteorologerne varmere vejr, og det er derfor oplagt at komme i haven. Særligt én afgrøde skal lægges nu, hvis du vil kunne høste til sommer.

- Hvis du ikke har fået sat kartofler i jorden, er det sidste udkald, siger Majken Sundahl, der er naturvejleder ved Danmarks Naturfredningsforening.

For hvis du har en romantisk forestilling om at servere hjemmedyrkede, nye kartofler med lidt salt og smør på en lun sommeraften, mens grillen buldrer og børnene leger - ja, så skal du i gang nu. Kartofler kan høstes omkring syv til otte uger efter plantning, så hvis du vil have kartofler til sommer, er det altså sidste udkald. 

Kartofler er dog en skøn plante, for den kan høstes helt indtil den første frost viser sig, og toppen visner hen. Hver dansker spiser omkring 40 kg kartofler om året - ifølge Danmarks Statistik.

Kartoffelreglerne

Når du lægger kartofler, er der nogle regler, som kan være gode at følge.

Vælg en plads i haven, hvor jorden ikke er for fugtig. Kartofler er en taknemlig afgrøde, så du kan dyrke den i både almindelig køkkenhave, i et højbed eller i krukker på altanen.

Du skal lægger kartofler i en slags voldgrav og pøse jord ovenpå. Når kartoflen skyder igennem jorden, putter du mere jord ovenpå, så 'moderkartofler' ender med at ligge dybere og dybere under jorden. Ligger en 'moderkartoffel' for tæt på jordoverfladen, vil den udvikle det giftige stof solanin og blive grøn.

Det kan give mavekneb, opkast og diarré, hvis man spiser grønne kartofler.

Vær opmærksom på jordtemperaturen

Derudover giver de varmere dage også en stigning i jordtemperaturen, og det giver muligheder.

- Du kan så direkte på friland, hvis du vil have grøntsager eller sommerblomster i bedene. Du skal dog huske at dække med for eksempel fiberdug på kolde nætter – eller vente til juni hvor temperaturen er højere, siger Majken Sundahl.

Har du har lavet planter i vindueskarmen, kan du derudover overveje at plante dem ud. Men tjek dog vejrudsigten. Er planterne vant til stuetemperatur, skal det ikke blive under fem-ti grader om natten, efter de er blevet plantet ud.

Ønsker du at arbejde lidt med græsplænen, er maj måned et godt tidspunkt at tage fat.

- Du kan så plænegræs, hvis du vil reparere på plænen – men vent til slutningen af maj, så temperaturen i jorden er høj. Du kan plante de mere varmekrævende planter ud i køkkenhave og have nu, siger Majken Sudahl.