¨

September bliver den vådeste i 18 år

Regnen har silet ned over Danmark i september, som det ikke er set i 18 år. Foto: Viggo Hjort Kohberg / Privatfoto

Til og med søndag er der faldet 126 millimeter regn i september.

I samarbejde med tv2.dk

Regnen siler ned over den østlige del af Danmark mandag morgen, og lyden af regn mod ruderne og dryppen fra tagrenderne har været en fast bestanddel af lydbilledet i indeværende september.

Til og med søndag er der faldet 126 millimeter regn siden månedens begyndelse, og det gør det til den vådeste september siden 2001, hvor der nåede at falde 137 millimeter.

Der har kun været tre regulære tørvejrsdage i hele måneden, og derudover to dage hvor der er faldet forsvindende lidt nedbør. Ellers har hver dag budt på nedbør i større eller mindre grad.

Det vådeste døgn var 4. september, hvor der på landsplan faldt 13 millimeter regn.

Kan blive den sjette vådeste september siden 1874

Da mandagens regnvejr endnu ikke er talt med i opgørelserne over september, vil det endelige nedbørstal for måneden ende på mere end 126 millimeter. Skulle der nå at falde mere end fem millimeter i mandagens løb, så månedstallet kommer over 131 millimeter, vil det gøre september i år til den sjette vådeste siden de landsdækkende nedbørsmålinger startede i 1874.

Der er dog et godt stykke vej til den vådeste september, vi har haft i Danmark. Det var september i 1994, hvor der faldt hele 162 millimeter regn.

Regnen i september 1994 kulminerede 16. september, hvor der på ét døgn faldt 126,2 millimeter regn i Lendum i Nordjylland.

Anderledes tør var september i 1933, hvor der kun faldt 18 millimeter regn - hvilket er den tørreste september, der er målt herhjemme.

Sådan har udsigten været gennem ruden mange dage i september i år. Det bliver den vådeste september i 18 år.  Foto: Michael Bernstorff / Privatfoto

Udover at september i år bliver den vådeste i 18 år, bliver det også den vådeste måned i Danmark i knap fire år. I november 2015 faldt der hele 146 millimeter regn, hvilket gjorde måneden til den næstvådeste november herhjemme.

Normalt falder der 73 millimeter regn i løbet af en september i Danmark, så foreløbigt har vi fået knap 73 procent mere regn, end hvad vi normalt kan forvente i årets første efterårsmåned.

En smule varmere - og normal med solskin

September kommer udelukkende til at gøre sig bemærket i forhold til nedbør. Til og med søndag er gennemsnitstemperaturen for september på 13,4 grader, hvilket er 0,7 grader over normalen fra 1961-90, som lyder på 12,7 grader.

Sammenligner man derimod med de seneste 30 års data (fra 1989-2018), så er gennemsnitstemperaturen 13,5 grader, så vi dermed kommer til at have en næsten helt normal september rent temperaturmæssigt.

Det samme gør sig gældende, når vi ser på antallet af solskinstimer. Indtil videre har solen skinnet i 129 timer, og det er blot én time mere end normalen på 128 timer.

I en normal oktober falder der 76 millimeter, og dermed er det statistisk sandsynligt, at den kommende måned bliver mere tør.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App