Særlov ventes vedtaget i dag – skal hjælpe ukrainere i arbejde

Der er stor efterspørgsel på de mange tusinde flygtninge, som ventes at komme til Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver snart muligt for ukrainske flygtninge at få en fod indenfor på det danske arbejdsmarked.

Sådan lyder det fra regeringen, der regner med, at den særlov, der giver ukrainske flygtninge samme rettigheder som EU-borgere, vil blive vedtaget i dag.

Formålet med loven er blandt andet at give ukrainere mulighed for at arbejde, så snart de er trygge ved det. Og flere virksomheder er gået i gang med at skrive jobopslag og holde samtaler med ukrainske kandidater.

Distriktsdirektør Ole Høegh fra hotelkæden Scandic fortæller til TV 2, at man har slået langt over 100 stillinger op som tjenere, kokke og rengøring.

- Vi søger både faglært og ufaglært arbejdskraft, siger direktøren og tilføjer, at han er klar over de særlige behov for de ukrainske flygtninge.

Særligt match

På jobportalen Jobindex har man lavet et initiativ for at matche virksomheder med ukrainske flygtninge.

- Vi forventer, at der er en masse arbejdsgivere, som vil være interesseret i at ansætte ukrainske flygtninge. Derfor har vi relanceret et site, som oprindeligt blev lavet, da der kom syriske flygtninge til landet, siger administrerende direktør Kaare Danielsen, der fortæller om stor variation af interesse fra danske virksomheder.

Læs også
Siden invasion har over 1000 ukrainere søgt asyl i Danmark
Læs også
Siden invasion har over 1000 ukrainere søgt asyl i Danmark

- Det er alle typer virksomheder, som lige nu melder om interesse. Det er nok mest relevant for virksomheder med ufaglærte job, men vi har også it-virksomheder, der efterspørger arbejdskraft, siger Kaare Danielsen.

Særloven er en suspendering af de normalt gældende asylregler, så ukrainske flygtninge kan få opholdstilladelse, bo ude i samfundet, tage et arbejde, og børnene kan gå i skole.

Lov skal gælde i to år

De håber på at kunne sætte pen til papir i denne uge. Samtidig håber nogle af de nyankomne ukrainske flygtninge, at de kan finde et job hurtigst muligt.

Læs også
Frivillige strømmer til for at hjælpe ukrainske flygtninge
Læs også
Frivillige strømmer til for at hjælpe ukrainske flygtninge

Det er aftalt, at loven som udgangspunkt skal gælde i to år med mulighed for forlængelse.

Den skal omfatte ukrainske statsborgere og personer med flygtningestatus i Ukraine samt medfølgende kernefamilie og andre familiemedlemmer forsørget i samme husstand.

Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen har 749 ukrainere søgt asyl i perioden 21. februar til 9. marts.


Nyhedsoverblik