¨

Så du Månens to følgesvende på morgenhimlen?

Morgenhimlen set fra Københavns Sydhavn mod Amager. Til venstre for og lidt nedenfor kunne man se planeterne Venus og Jupiter. Foto: Charlotte Kaa / Seerfoto

De stod tæt, men den reelle afstand mellem dem var 670 millioner kilometer.

I samarbejde med tv2.dk

Var man ude at lufte hunden, før Solen stod op, eller vred man blot den sidste søvn ud af øjnene, mens man kiggede ud på morgenhimlen, så man muligvis to tydelige prikker ved siden af Månen.

Så tydelige og store, at man nok godt kunne fornemme, at der ikke var tale om stjerner, men derimod planeter.

Og så skulle man selvfølgelig befinde sig i en del af landet, hvor skyerne var så tynde eller helt fraværende, at man kunne se himmelhvælvet over sig.

Slørskyer dækkede den sydvestlige del af Danmark, mens tykkere skyer lå over Nordjylland, Kattegat og til dels Bornholm. Men mellem de to skyområder kunne man se morgenhimlen. Foto: GRAFIK / TV 2 VEJRET

Det kunne man i et stort strøg fra Midt- og Vestjylland over Østjylland til Fyn, Sjælland, Lolland og Falster og dele af Bornholm - og sikkert også stedvis andre steder.

Venus er en morgen- og aftenplanet

I det klare område kunne man se Venus som den klareste prik på himlen til venstre for og lidt under Månen. Lidt tættere på Månen og en smule højere oppe mod stod Jupiter.

Venus er vores nærmeste nabo i Solsystemet ind mod Solen, og Venus er så tæt på Solen, at vi kun kan se den om morgenen kort før solopgang eller om aftenen kort efter solnedgang.

Venus er den klareste planet længst til venstre, mens Jupiter fremstår lidt mindre af størrelse og intensitet. Jupiter er dog Solsystemets største planet, men den er så langt ude, at den virker mindre.  Foto: Charlotte Kaa / Seerfoto

Jupiter er planet nummer fem i Solsystemet og ligger en tand længere ude end Mars, og i øjeblikket er den tæt på Venus set her fra Jorden. 

Men det er kun på grund af perspektivet, at de ser ud til at være tæt på hinanden. Den reelle afstand mellem Venus og Jupiter er 670 millioner kilometer.

Jupiter er Solsystemets største planet, cirka 11 gange større end Jorden, og den er så langt fra Solen, at vi kan træffe den på alle tidspunkter i de mørke timer.

Månen flytter sig ret hurtigt i forhold til stjernerne, så i de kommende dage vil man opleve, at synet på morgenhimlen ændrer sig. Især Månens placering i forhold til Venus og Jupiter.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App