Regeringen åbner grænser yderligere og lemper rejsevejledninger

Udenrigspolitisk Nævn er torsdag blevet orienteret om lempelser af grænse- og rejserestriktionerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskere kan snart se frem til at pakke kufferten og igen rejse ud i verden på ferie. Og mange turister får igen lov til at besøge Danmark.

Regeringen indfører med virkning fra 27. juni en ny model for åbning af grænserne og lempelse af rejsevejledningerne for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

- Når vi når frem til den 27. juni vil det være muligt at rejse til de europæiske lande, til Schengen-landene med undtagelse af Sverige og Portugal, siger justitsminister Nick Hækkerup.

Disse europæiske lande lever lige nu ikke op til kriterierne

  • Sverige - dog er Skåne, Sörmland og Västerbotten undtaget
  • Portugal

Den nye model for rejser til udlandet bunder i følgende kriterier

  • For at være ”åbent” skal et land have under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge
  • Når et land først er åbent, vil det kritiske niveau for, hvornår et land ændrer status til ”karantæneland” være ved 30 smittede pr. 100.000 indbyggere

Det gøres for at undgå at åbne og lukke på grund af mindre udsving fra uge til uge. Der vil samtidig blive stillet krav til landenes testregimer, står der i pressemeddelelsen.

Her er de nye kriterier

  • De nuværende restriktioner erstattes af en ny model for åbning baseret på kriterier, som tager udgangspunkt i den sundhedsmæssige situation i landene.
  • Der vil også blive indført et testkriterium, som myndighederne er ved at udforme. For alle disse lande vil Udenrigsministeriet samtidig gå tilbage til at lave individuelle rejsevejledninger.
  • For at være "åbent" skal et land have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere per uge.
  • Når et land først er åbent, vil det kritiske niveau for, hvornår et land ændrer status til "karantæneland" være ved 30 smittede per 100.000 indbyggere. Det gøres for at undgå at åbne og lukke på grund af mindre udsving fra uge til uge.
  • Der vil også blive stillet krav til landenes testregimer. Statens Serum Institut vil ugentligt udarbejde en tabel med lande, der klassificeres som henholdsvis "åbne" eller "karantænelande".
  • Der fastlægges en liste over åbne- og karantænelande 25. juni. Den nye model træder i kraft fra 27. juni.
  • Hvis landene ikke har betydelige indrejserestriktioner over for danske rejsende, vil Udenrigsministeriets rejsevejledninger blive gule for alle åbne lande.
  • Det betyder, at Udenrigsministeriet ikke længere vil fraråde ikke-nødvendige rejser, men opfordre rejsende til at udvise ekstra forsigtighed og holde sig opdateret.
  • For danske borgere, der vender hjem fra rejser til gule lande, vil opfordringen til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst bortfalde.

Kilde: Udenrigsministeriet.

Hvis landet lever op til modellens kriterier og ikke har betydelige indrejserestriktion over for danskere, vil landets rejsevejledning skifte status fra orange til gul.

Det betyder, at Udenrigsministeriet ikke længere vil fraråde alle ikke-nødvendige rejser, men i stedet blot opfordre rejsende til at udvise ekstra forsigtighed.

Danskere, der vender hjem fra rejser til gule lande, vil dermed ikke skulle gå i 14 dages karantæne efter hjemkomst.

- Jeg er glad for, at vi nu kan tage et væsentligt skridt mod normalisering og gøre det muligt for danskerne at rejse til flere lande i Europa. Vi står et væsentligt bedre sted i Danmark end vi havde turdet håbe på for bare kort tid siden, siger Jeppe Kofod.

Nye kriterier

Tirsdag sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen ville opstille nogle klare kriterier for, hvornår et land er sikkert nok til, at dets borgere kan besøge Danmark.

- Med andre ord: Hvis antallet af nye smittede i et land er på et acceptabelt niveau, er det vores ønske at åbne grænserne til det land, lød det fra statsministeren.

Dermed skal det løbende være muligt at åbne for ind- og udrejse af Danmark, samtidig med at der er styr coronasmitten herhjemme.

Et jerngreb om danskerne

Forud for mødet havde flere partier kritiseret regeringen for at være for restriktiv i forhold til reglerne for ind- og udrejse af Danmark.

Samtidig ønskede partierne, at danskerne skulle få lov til at rejse til lande uden for Europa.

Ifølge Venstre var regeringens rejsevejledninger et resultat af "regeringens mavefornemmelser", og de radikales leder, Morten Østergaard, betegnede over for TV 2 de danske rejsevejledninger som et "jerngreb", der forhindrer, at danskerne kan rejse ud i verden.

Onsdag meldte luftfartsselskaberne SAS og Norwegian ud, at de fra juli genåbner en række ruter ud af landet for rejselystne danskere.

Delvis genåbning

Udenrigsministeriets rejsevejledningerne gjorde det fra mandag 15. juni muligt for danskerne at rejse til Tyskland, Norge og Island uden efterfølgende at skulle gå i karantæne.

De tre lande har i lighed med Danmark et lavt antal smittede med coronavirus og indlagte som følge af sygdommen covid-19.

Tyskere, nordmænd og islændinge må samtidig besøge Danmark, hvis de kan dokumentere minimum seks overnatninger.


Nyhedsoverblik