Opbakning til regeringens beslutning om minkaflivning falder drastisk

Professor i statskundskab kalder udviklingen "bemærkelsesværdig".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange danskere har skiftet holdning til aflivningen af mink.

Det viser en Megafonmåling, som TV 2 har fået foretaget.

For over en uge siden svarede tre ud af fire danskere - eller 74 procent - at de var helt eller delvist enige i regeringens beslutning om at aflive alle mink.

Men i den nye meningsmåling blandt 1044 respondenter er opbakningen til den beslutning faldet til lidt under hver anden dansker - eller 47 procent.

Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, der forsker i danskernes adfærd under coronapandemien, kalder udviklingen "bemærkelsesværdig".

- Opbakningen har lidt et knæk den seneste uges tid, fordi der er blevet begået store fejl. Vi har kunnet se, at opbakningen var ekstremt høj i foråret og så begyndte at sive hen over sommeren. Men nu begynder folk at sætte spørgsmålstegn ved krisehåndteringen, siger han til TV 2.

Fejl er skyld i stemningsskifte

Regeringen er havnet i politisk turbulens, efter at man først beordrede et tocifret antal millioner mink aflivet på grund af en muteret coronavirus for siden at måtte erkende, at man ikke havde lovhjemmel til beslutningen.

Sagen har fået de borgerlige partier til at kræve fødevareminister Mogens Jensens afgang, mens Enhedslisten - et af regeringens støttepartier - har sagt, at "det ser sort ud".

Og netop de meget omdiskuterede fejl, der er begået - og som statsminister Mette Frederiksen har erkendt - ligger til grund for det stemningsskifte, man nu kan se i befolkningen, mener Michael Bang Petersen.

- Det er både vigtigt, at der kommunikeres rigtigt, og at politikerne på Christiansborg får klinket skårene. Der er brug for generel opbakning under pandemien, når vi nu går ind i den mørke tid, siger han og hæfter sig ved, at svarene i målingen er temmelig ens på tværs af regioner, selv om eksempelvis Nordjylland har været hårdest ramt af minksagen.

Aflivede mink
Læs også
Sådan rammer mink-aflivningerne Sjælland og Falster
Aflivede mink
Læs også
Sådan rammer mink-aflivningerne Sjælland og Falster

Det er altså i princippet underordnet, om du bor i Hillerød eller Hanstholm.

- Det tyder på, at det netop er debatten, der har rykket på holdningerne, siger professoren.

Mærkbare revner i tillid

I det hele taget ser minkskandalen ud til at have lavet mærkbare revner i befolkningens tillid til både regeringen generelt og chefen for det hele, statsminister Mette Frederiksen.

Megafon har tidligere på ugen bedt et repræsentativt udsnit af befolkningen vurdere på en skala fra 0-10, hvor godt de synes henholdsvis regeringen og Mette Frederiksen har klaret det. Og hvor statsministeren tilbage i marts scorede topkarakter hos hele 54 procent af de adspurgte, er tallet nu nede på bare 17 procent.

Minkavler
Læs også
Borgmester kritiserer regeringen: - Jeg er ked af det på minkavlernes vegne
Minkavler
Læs også
Borgmester kritiserer regeringen: - Jeg er ked af det på minkavlernes vegne

Meningsmålingen viser samtidig, at 65 procent - eller cirka to ud af tre - af danskerne mener, det skal være forbudt at drive minkfarm, så længe der er coronavirus i samfundet.

Folketingets partier har den seneste uge forhandlet intenst om en kompensation til minkavlerne. Fredag blev forhandlingerne genoptaget efter flere dage, hvor politikerne ikke kunne nå til enighed. Indtil videre uden resultat.

Erstatningen til de flere end tusind minkavlere, som nu mister deres levebrød, ventes at løbe op i et tocifret milliardbeløb.