Kraftigt nordlys på vej

Jævndøgn er det tidspunkt på året, hvor nordlyset kan blive mest intenst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag aften og natten til torsdag blev himlen over særligt Nordjylland farvet i grønne og røde nuancer.

En kraftig solstorm gav ekstraordinært kraftigt nordlys, der ifølge en af TV 2 VEJRETs seere, Mike Møllegaard Johansen, kunne ses med det blotte øje.

Nordlyset, der går under det latinske navn aurora borealis, kan under normale omstændigheder kun opleves igennem et kamera herhjemme.

Sådan så nordlyset ud fra Falster ved Vålse Strand den 14. marts 2022. Billedet er et panoramafoto, der er sammensat af flere enkeltbilleder.
Sådan så nordlyset ud fra Falster ved Vålse Strand den 14. marts 2022. Billedet er et panoramafoto, der er sammensat af flere enkeltbilleder. Foto: Jakob Arthur Andersen - Clearsky Astrofoto

Men nu har vi for anden gang siden februar oplevet synligt nordlys i Danmark. Og det er der en helt særlig astronomisk forklaring på.

Jævndøgn forstærker nordlysets intensitet

På mandag er det forårsjævndøgn, og lige netop det faktum er en af årsagerne til, at vi oplever ekstraordinært kraftige nordlysbegivenheder i Danmark.

Derudover spiller Jordens hældning i forhold til Solen også en vigtig rolle. Ved jævndøgn vender en større del af den nordlige halvkugle mod Solen og er dermed mere eksponeret for indgående solpartikler.

Nordlys, Korsør
Foto: Lasse Antonsen

Samtidig har Solen nogle 11-årige cyklusser, hvor der er perioder med højere aktivitet på Solen. Og her befinder Solen sig i en maksimumperiode med et forøget antal solstorme til følge.

Alle disse kombinationer er med til, at vi for tiden har gode muligheder for at se kraftigt nordlys fra lille Danmark.

Sådan opstår nordlys

Nordlys befinder sig over de arktiske områder i den såkaldte ionosfære mellem 90 og 500 kilometers højde.

Nordlys
Foto: Expedia

Lyset udløses af elektrisk ladede partikler fra Solen, der rammer Jordens magnetfelt i forbindelse med kraftige eksplosioner i Solens øvre atmosfære. Disse eksplosioner kaldes også for solstorme.

De elektrisk ladede partikler går i forbindelse med ioniserede atomer og udsender det fluorescerende lys, som kan ses på himlen.

Nordlys
Foto: Expedia

Farverne afhænger af, hvilke stoffer der påvirkes. Den mest normale farve er grøn, hvilket udløses af iltatomer. Rødlige farver udløses af ioniseret nitrogen.

Nordlys kan være svært at se med det blotte øje i Danmark, men med et kamera og lidt tålmodighed kan fænomenet give et flot resultat. Også her i landet.

Nordlys
Foto: Expedia

De kommende dage er der udsigt til et lavt kp-indeks. Det betyder, at chancen for at se nordlys er meget lille.

Hvis du selv har lyst til at følge med i mulighederne for at se nordlys, kan det anbefales at følge med i Facebook-gruppen Nordlysvarsel i Danmark, hvor man hjælper hinanden med at varsle om nordlys, der kan ses i Danmark.


Nyhedsoverblik