Kartoffelhøsten truet: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Kartoffelmad med purløg og mayonnaise er en klassiker. Men det er sværere at opdrive nye danske kartofler dette forår.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Normalt er maj højsæson for kartoffelavlere. Men i år kan kartoffelavler Peter Anker gå rundt på kartoffelmarker, der slet ikke rækker til forårets kartoffelmadder.

quote Vi plejer at svømme i tidlige kartofler

Carl Heiselberg, formand for Danske Kartofler

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Og jeg har været kartoffelavler i 30 år, fortæller Peter Anker.

Peter Anker er medejer af Storehage Kartofler i Vestsjælland. Her producerer man Lammefjordskartofler, som sammen med Vildmosekartofler og Samsøkartofler er blandt branchens mest kendte og populære.

Peter Anker har dyrket kartofler i 30 år. Det sidste år har været det værste nogensinde.

- I år har været katastrofal. Vi er i kontakt med supermarkederne på daglig basis. Men de ved jo godt, at vi ikke kan trylle kartofler op ad jorden.

Vådt både efterår og forår

Det begyndte med usædvanlig meget regn sidste efterår, som ødelagde en del af høsten af spisekartofler. Men i år har det også været helt galt med de kartofler, som gror op i forårsmånederne og skal dække behovet i år.

- Omkring påske var der nogle, der ikke kunne lægge kartofler i tre uger på grund af regnen, siger Peter Anker, som forudser, at der derfor vil komme huller i forsyningerne af nye danske kartofler de kommende måneder.

Normalt stiger udbuddet ellers, når sommeren nærmer sig.

Hos brancheforeningen Danske Kartofler bekræfter man, at regnen har generet produktionen.

- Vi plejer at svømme i tidlige kartofler. Men der har i år været en periode, hvor man ikke har kunnet køre, fordi det var så vådt, siger Carl Heiselberg, formand for Danske Kartofler.

Helt fra Egypten

TV 2 har tidligere omtalt, at supermarkedskæden Coop i stor stil importerer nye kartofler helt fra Egypten.

Brancheforeningen Danske Kartofler tør dog ikke give noget bud på, hvordan 2024 som helhed vil gå for de landmænd, der producerer kartofler.

- De skal jo gerne være færdige med at lægge de sidste de første otte til ti dage af juni. Men i princippet kan man lægge kartofler frem til sankt hans.

Carl Heiselberg forudser også, at der vil være perioder i den kommende tid, hvor det vil være svært at opdrive de klassiske nye kartofler – dem, hvor man kan gnide skrællen væk med en finger.

- Der er huller i leverancerne nu. Ofte er det ellers en periode, hvor kartoflerne vælter frem.

Mens Storehage Kartofler endnu ikke har overblik over, hvordan 2024 ender, er tallene for 2023 nogenlunde på plads.

- Vi mistede omkring 20 procent af produktionen sidste år. Det er en forfærdelig situation, siger Peter Anker.

Når det gælder produktionen af læggekartofler – altså de moderkartofler, som bliver grundlag for næste års nye kartofler – har branchen dog på det seneste fået en håndsrækning fra Landbrugsstyrelsen.

Reglerne siger, at den slags kartofler skal være lagt 25. maj, men nu har avlerne fået dispensation frem til starten af juni til at lægge kartoflerne i jorden.


Nyhedsoverblik