Israel påstår, at Hamas-leder er i Danmark

Imamen selv kalder det manipulation og løgn. Flere forskere undrer sig over Israels indblanding – men advarslen bør tages alvorligt, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Israel advarer Danmark om, at en navngiven dansk imam er leder i den militante islamistiske bevægelse Hamas. 

Påstanden er kommet frem i en mail fra en israelsk minister til en dansk minister.

quote Jeg har lige arrangeret julefest her. Det er mig, der er julemand til julefesten. Det giver ingen mening, at jeg skulle støtte Hamas

Hussein El-Khodr, imam og beboerformand i Ringparken i Slagelse

Det er en opsigtsvækkende advarsel, for det var Hamas, der stod bag terrorangrebet på Israel 7. oktober, og siden erklærede Israel krig mod Hamas i Gaza. Desuden har Hamas været på EU's terrorliste siden 2001.

-Hamas er aktiv i Danmark under lederskabet af denne mand, Hussein El-Khodr.

Sådan lyder advarslen helt konkret fra den israelske minister for bekæmpelse af antisemitisme, Amichai Chikli. Advarslen er sendt som mail til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) for mere end en måned siden.

Uddrag fra mail til Indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V).
Uddrag fra mail til Indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V). Foto: TV 2

I mailen konkluderer den israelske minister, at Hussein El-Khodr, der blandt andet er imam og beboerformand i Ringparken i Slagelse, udgør en sikkerhedsrisiko både for jøder og det danske samfund generelt.

Mailen indeholder også seks punkter med billede- og videodokumentation, der ifølge Israel viser, at Hussein El-Khodr er Hamas-leder. 

Her fremgår det blandt andet, at han har mødtes med Hamas' øverste leder, udtalt sig på Hamas' tv-kanal i Gaza og lovprist to fremtrædende Hamas-personer på sin Facebookprofil.

TV 2 har spurgt uddybende til advarslen, men den israelske minister ønsker ikke at gå yderligere ind i sagen. Han mener, at han har gjort sin pligt over for Danmark ved at videresende oplysningerne.

Men hovedpersonen, Hussein El-Khodr, vil gerne kommentere sagen.

- Nej, nej, nej. Jeg støtter ikke Hamas, siger han.

- Jeg har lige arrangeret julefest her. Det er mig, der er julemand til julefesten. Det giver ingen mening, at jeg skulle støtte Hamas, siger han og afviser, at noget af den dokumentation, Israel har fremsendt, viser, at han er Hamas-leder.

TV 2 har vist advarselsmailen til tre terroreksperter. Ingen af dem vurderer, at Israel kan dokumentere, at El-Khodr er Hamas-leder. Til gengæld hæfter de sig ved noget andet.

Løgn og manipulation

Det hele er dog manipulation og løgn fra israelsk side, mener Khodr selv. Han er uforstående over for anklagerne.

- Jeg har aldrig støttet Hamas. Aldrig. Jeg respekterer alle mennesker her i Danmark. Jøder, kristne, kommunister, forklarer han og understreger, at han er imod alle de problemer, der er mellem forskellige religioner i verden.

Også de problemer, der mellem Israel og palæstinenserne.

Men selvom eksperterne ikke mener, at det er dokumenteret, at Khodr er Hamas-leder, så mener de, at der er grundlag for at antage, at han sympatiserer med Hamas.

- Han er da sikkert pro-Hamas på mange fronter. Men dem kan du finde mange af i Danmark, siger Tore Hamming, der er senior fellow på Kings college i London.

Terrorekspert Magnus Ranstorp understreger, at det er yderst vigtigt, at de danske myndigheder reagerer på sådan en henvendelse:

- Danske myndigheder burde undersøge ham. Det er vigtigt.

Hvorfor er det vigtigt, hvis Israel ikke har sandsynliggjort, at han er Hamas-leder?

- Terrortruslen er så høj, at det er vigtigt at efterforske disse links, svarer Ranstorp.

El-Khodr selv fastholder, at han ikke sympatiserer med Hamas.

Advarslen til de danske myndigheder kom, kort før politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) anholdt og sigtede syv personer i Danmark for at forberede et terrorangreb.

Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, som mailen var sendt til. Men Justitsministeriet oplyser, at henvendelsen er videresendt til Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Heller ikke PET ønsker at kommentere sagen.

Mødtes med Hamas' politiske leder

De seks punkter i mailen viser blandt andet billeder, der dokumenterer, at Khodr er mødtes med prominente Hamas-figurer som Ahmed Behar samt Hamas-bevægelsens politiske leder, Ismail Haniyeh.

- Ja, jeg mødtes med Haniyeh, siger Khodr, der undrer sig over, at det skulle være problematisk.

- Det var ikke bare mig. Jeg var i en gruppe på cirka 50 personer, siger han og understreger, at det var før, at Haniyeh kom på den amerikanske terrorliste i 2018.

Khodr mødes med Hamas-ledere
Khodr mødes med Hamas-ledere Foto: TV 2

- Han var en slags statsminister dengang. Han mødte mange mennesker. De støttede børn og fattige mennesker, siger han.

- Han har mødt mange europæiske mennesker. Er de Hamas? Alle dem, der møder Ismail, er de Hamas? Det eneste, han sagde til os, var mange tak og velkommen til Gaza, forklarer Khodr.

Hverken Tore Hamming eller mellemøstforsker Erik Skare vurderer, at mødet i sig selv er inkriminerende.

- Det er ikke usædvanligt, at man kan få lov at mødes med Hamas' leder, hvis man er engageret i den palæstinensiske sag. Særligt ikke før 7. oktober i år. Hvis man sender penge til velgørenhed, så byder der sig fra tid til anden lejlighed til at trykke hænder med Hamas' leder, lyder det fra Tore Hamming.

- Mange mennesker, der ikke er affilieret med Hamas, kan mødes med Hamas-politikere, forklarer mellemøstforsker Erik Skare fra Oslo Universitet og Center for International Studies på Sciences Po.

Han understreger, at der er behov for mere viden om Khodrs rolle i mødet, hvis man skal dokumentere, at Khodr har en ledende rolle i bevægelsen i Danmark.

Talte på "Hamas-kanal" og kaldte Hamas-leder for en "modig løve"

Mailen indeholder også dokumentation for, at Khodr har udtalt sig på den Hamas-drevne tv-kanal Al-Aqsa. I det fremsendte interview nævner han dog ikke Hamas. Han taler om den palæstinensiske sag mere generelt.

- Det er virkelig dumt at påstå, at jeg støtter Hamas, fordi jeg optræder på Al-Aqsa-kanalen, siger han oprevet.

- Jeg vidste ikke, at det var en Hamas-drevet kanal. De ringede fra kanalens nyhedstjeneste og spurgte, om jeg ville medvirke. Jeg har blandt andet fortalt dem om, hvordan det går med demonstrationerne i Europa. Jeg forklarer dem, at i Danmark har vi et demokratisk system, der giver os ret til at demonstrere, og hvordan politiet går med os og sikrer os, forklarer Khodr.

Hussein El-Khodr giver interview på al-Aqsa network
Hussein El-Khodr giver interview på al-Aqsa network Foto: TV 2

Men at Khodr, som er en toneangivende mand i det palæstinensiske miljø i Danmark, ikke skulle kende til Al-Aqsa-kanalens tilhørsforhold, finder terrorekspert Magnus Ranstorp usandsynligt.

- Det, at han vil være med på tv-kanalen, viser noget om hans sympati. Det er ikke særligt troværdigt, at han ikke vidste, at det var en Hamas-kanal. Bare det, at du vil tale om politik på den kanal, viser lidt om, hvor du står, vurderer Ranstorp.

Her er Erik Skare dog uenig. Det er svært at konkludere noget på baggrund af et interview, mener han. Flere personer, der ikke er Hamas-medlemmer, har optrådt der, siger han.

Det fremgår også som en del af advarselsmailen, at Khodr har deltaget i konferencer med folk, der er linket til Hamas. Han har indsamlet penge til Gaza, som de israelske myndigheder frygter, går til terrororganisationen, selvom der ikke bliver fremlagt dokumentation herfor.

Dernæst har han hyldet to prominente Hamas-folk på sin egen Facebookside. Han skriver i mindeordene om den ene:

- Vi mindes den tiende årsdag for martyrdommen af helten Abdulaziz Al-Rantisi. En løve og ridder af logik og mod. En krigsfører i det blodige slag om modstandens fæstning.

Lovpriser politikere fra Hamas
Lovpriser politikere fra Hamas Foto: TV 2

Selv kan Khodr intet huske om disse opslag.

- De er rimelig gamle, og jeg kan ikke huske noget om det, siger han og forklarer, at for ham og mange andre er Rantisi en fremtrædende figur for den palæstinensiske sag, især i Gaza – og ikke et tegn på, at man støtter Hamas.

Til det tilføjer han:

- Hvis man skal kigge på Facebook, så er alle palæstinensere i verden skyldige, mener han.

Hvad mener du med det?

- Det betyder ikke, at jeg støtter Hamas. Vi støtter aldrig Hamas, svarer han.

Men både Hamming og Ranstorp vurderer, at der samlet er grund til at formode, at Khodr er pro-Hamas.

- Udtalelserne er utvivlsomt støtte til Hamas, vurderer Ranstorp.

Hamming nuancerer:

- Man kan heller ikke sige, hvor meget af Hamas' ideologi, han støtter. Man kan jo godt være uenig i nogle ting, som Hamas siger, og finde andre ting problematiske.

Er det problematisk, at han er imam og beboerformand?

- Ja, det synes jeg. Men det er ikke terror. Eller en sikkerhedstrussel, siger Tore Hamming.

Vanvittigt at Israel blander sig på den måde

Både Tore Hamming og Magnus Ranstorp er forundrede over, at en israelsk minister blander sig i danske forhold på den måde.

- Det er vanvittigt, at Israel sender sådan nogle mails rundt, siger Tore Hamming.

Hvorfor?

- Fordi hvis der er nogen, der udgør en sikkerhedsrisiko i Danmark, så skal PET tage sig af det. Det er ikke Israels opgave. Der foregår vildt meget manipulation her, mener Tore Hamming.

Ifølge TV 2s oplysninger er advarselsmailen sendt til fællespostkassen i Indenrigs,- og Sundhedsministeriet. Også dette finder Magnus Ranstorp usædvanligt.

- Det er meget problematisk. Det burde ikke blive sendt ud offentligt. Det er noget, PET skal efterforske, siger han.

- Det er et udtryk for et forsøg på at påvirke danskerne fra de israelske myndigheders side, mener Tore Hamming. Den slags burde ikke gå gennem åbne kanaler, mener han.

Hussein El-Khodr.
Hussein El-Khodr. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Den israelske ambassade ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en skriftlig kommentar til TV 2:

- Israel er i kontakt med en række forskellige lande for at udstille Hamas' sande ansigt og stoppe den morderiske terrororganisation i at fundraise i Europa.

Hussein El-Khodr er dog rolig i forhold til konsekvenserne for ham selv:

- Jeg er ikke bange, for jeg bor i Danmark. Danmark har et demokratisk system. Det er ikke ligesom Mellemøsten. Hvis jeg virkelig lavede ulovlige ting, så blev jeg kendt skyldig. Men hvis jeg ikke har gjort noget forkert, så får jeg ingen problemer. For jeg bor i Danmark.

Hussein El-Khodr fortæller, at han har boet 33 år i Danmark og bidraget med gode ting til samfundet. Han er ikke bange for, hvad Israel skriver, lyder det.


Nyhedsoverblik