Hobbyprojekt om solen er blevet til velbesøgt hjemmeside - selv politiet bruger den

Et spørgsmål fra en kollega fik fysiklæreren Torben Hermansen fra Nakskov i gang med at udvikle en matematisk model for solens faser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- 1000 timer - det kan ikke gøre det.

Torben Hermansen fra Nakskov trækker på smilebåndet, når han tænker på al den fritid, han har brugt på det, som oprindeligt startede som et spørgsmål fra en kollega. Spørgsmålet lød: Hvorfor tiltager dagen mere om morgenen, end den gør om eftermiddagen på bestemte tidspunkter af året?

Som fysiklærer kunne Torben sagtens svare på det spørgsmål, men kunne han også lave en matematisk formel, der beregnede solens faser og dens højde på himlen? Svaret var ja - og resultatet blev til den hjemmeside, som i dag har fået navnet "Suninfo.dk".

Brugere vil vide, hvor meget dagslys der er på vej

På hjemmesiden kan man blandt andet se, hvornår solen står op og går ned hvilket som helst sted i verden - både i fremtiden og fortiden. Det samme gælder for månen. Man kan også blive klogere på solens højde og bane på himlen og dykke ned i, hvornår på døgnet "tusmørke" rent astronomisk set indtræffer.

Alle fakta og oplysninger kan Torben takke den matematiske model, han lavede tilbage i 1998, for. Hjemmesiden passer stort set sig selv i dag, men til gengæld har mange brugere stadig glæde af den.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Suninfo.dk kan man blandt andet blive klogere på tidspunktet for solopgang og solnedgang samt en række andre ting.
På Suninfo.dk kan man blandt andet blive klogere på tidspunktet for solopgang og solnedgang samt en række andre ting. Foto: TV2 Vejret

- Jeg kan se, at omkring årsskiftet er der altid stor aktivitet på siden. Der vil folk vide, hvor meget dagen er tiltaget. Det er tydeligt, at danskerne længes efter lys på det tidspunkt og vil have de tørre tal for, hvor meget mere dagslys der er på vej, fortæller Torben Hermansen.

Opkald fra politiet: - Hjælp os med en rekonstruktion

Hjemmesiden har omkring 800.000 brugere om året, og en af dem, som har været forbi suinfo.dk, er ordensmagten. Torben Hermansen fortæller:

- Der har været nogle højtprofilerede mordsager, hvor jeg er blevet kontaktet af politiet og bedt om at finde ud af, hvornår de skal gå ud og lave en rekonstruktion, så lyset minder meget om det tidspunkt, hvor - går jeg ud fra - vidnet påstod at have set det og det.

vejr
Læs også
Skolernes efterårsferie begynder med ustadigt vejr
vejr
Læs også
Skolernes efterårsferie begynder med ustadigt vejr

Torben Hermansen er også blevet kontaktet af en kendt forfatter, der i processen med at skrive en roman ville vide, hvordan lyset faldt på en bestemt dato en sommermorgen tilbage i 1986. At hjemmesiden har en funktion på så mange planer, har overrasket Torben Hermansen:

- Jeg synes, at det er meget givende, at noget, der startede i det små for mig, har vist sig at få så stor udbredelse og være anvendeligt for mange mennesker.

Men selvom Suninfo.dk blev en større succes end ventet, har Torben Hermansen holdt fast i sit gymnasielærerjob. Han får dækket sine omkostninger ved at drive hjemmesiden, men tjener herudover ingen penge på den.


Nyhedsoverblik