Her er Danmarks 10 mest ubesøgte museer - kender du dem?

Thorvaldsen-Samlingen ved Præstø og Flakkebjerg Skolemuseum - begge på listen over Danmarks mindst besøgte museer. Se, om du kender resten her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sidste år havde alle landets museer 15 millioner besøgende. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.  

Men ikke alle museer har været så heldige at trække et stort publikum.

TV 2 har - på baggrund af tallene fra Danmarks Statistik - lavet en liste over de 10 mindst besøgte museer i landet. Kender du dem? Nummer et er det mindst besøgte.

10: Gåsemandens Gaard, 469 besøgende

Gåsemandens Gaard er oprindeligt et gammelt hedelandbrug fra 1789. I dag kan du opleve husflidens historie i gårdens autentiske bygninger, hvor de gamle håndværk og husflid lever i bedste velgående.

9: Thorvaldsen-Samlingen på Nysø, 450 besøgende

Her kan du se, hvor billedhuggeren Bertel Thorvaldsen ofte boede de sidste seks år af sit liv, når han syntes, at der var for meget larm og postyr omkring hans person i København. I dag rummer herregården et museum for Thorvaldsens værker. Nysø ligger ved Præstø på Sydsjælland.

8: Haderup Museum, 388 besøgende

Haderup Museum i Herning er et lille lokalhistorisk museum, hvor man kan følge hedebondens liv gennem tiderne. Museet har til huse i en særpræget bygning, som er en del af det anlæg, der for 100 år siden blev anlagt af Haderupkøbmanden Jens Jensen ved siden af Haderup Kirke.

7: Hattemagerhuset i Tarm, 332 besøgende

Hattemagerhuset er Tarms ældste hus - over 200 år gammelt. Frem til 1850 bestod Tarm by hovedsageligt af en samling gårde og huse, som lå omkring bækken, der delte byen i en Nørreby og en Sønderby. Lidt længere mod syd - ned mod Egvad kirke - lå nogle husmandssteder og jordløse huse. Et af disse jordløse huse var Hattemagerhuset.

6: Ferskvandsmuseet, 265 besøgende

Ferskvandsmuseets udstilling findes i en smuk træbygning på Siimtoften, nær bådehavnen i Ry. I akvarier, montrer og på plancher vises dyre- og planteliv, der eksisterer ved de ferske vande i Søhøjlandet. I udstillingen får man en forståelse af, hvordan de forskellige arter er tilpasset livet i og ved ferskvand. 

5: Besættelsesudstillingen, 238 besøgende

Udstillingen i Billund fortæller om den danske modstandsbevægelse under 2. Verdenskrig. Du bliver klogere på aktiviteter, jernbanesabotage og nedkastning af våben og illegale blade. Du får også et indblik i det daglige liv med mørklægning og kontrol, varemangel og rationering under besættelsen fra 1940–1945.

4: Flakkebjerg Skolemuseum, 215 besøgende

På Flakkebjerg Skolemuseum på Vestsjælland kan du opleve en skoledag som for 100 år siden. Museet ligger i den oprindelige Flakkebjerg Forskole, hvor lærerinden fru Ingeborg Nielsen i mere end 47 år underviste elever fra oplandet. 

3: Anine Michelsens Mindestue, 168 besøgende

Anine Michelsens Mindestuer i Østergade i Skive. Her kan man se den afdøde konditor Anine Michelsens særprægede og rigt udsmykkede hjem.

2: Skjoldborgs Barndomshjem, 165 besøgende

Johan Skjoldborgs barndomshjem i Skippergade i Øsløs i Thy blev åbnet som museum i 1961, hundredåret for hans fødsel. Det lille skomagerhjem er et godt eksempel på, hvordan en landsbyhåndværker og husmand boede i sidste del af 1800-tallet.

1: Skjerns Reberbane, 29 besøgende

På Reberbanen kan du se en af landets få bevarede originale reberbaner. Her har man slået tov på samme måde, som man har gjort det i flere hundrede år. Reberbanen er kun få meter bred, men til gengæld omkring 100 meter lang. 

Beskedne ressourcer

En af årsagerne til, at de 10 museer har så få besøgende, er, at de ikke har normale åbningstider samt at de kun åbner efter aftale.

Hos Skjern Reberbane, der er Danmarks absolut mindst besøgte museum, holder de kun stedet åbent efter aftale. 

Det skyldes ifølge museumsdirektøren beskedne ressourcer.

- Vi vil rigtig gerne udvikle stedet, men vi har ikke haft ressourcer til at få stedet i spil. Vi har således valgt i en periode kun at holde stedet åbent efter aftale, siger Kim Clausen, museumsdirektør ved Ringkøbing-Skjern Museum, der består af 15 besøgssteder rundt om Ringkøbing Fjord.

Direktøren forklarer, at der bliver arbejdet på at etablere et frivilligt rebslagerlaug, som kan holde stedet åbent og være med til at præsentere en arbejdende reberbane.


Nyhedsoverblik