Hentet af politiet midt om natten: - Du har en tid i retten i morgen

Når tiltalte ikke møder op i retten, risikerer de at blive hentet af politiet. I Politirapporten er en mand noget træt af at få besøg midt om natten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hej, det er politiet. Du har en sag med noget kørsel i narkopåvirket tilstand, hvor du skal i retten i morgen.

- Arh mand, i morgen? Hvad tid?

- Det behøver du ikke bekymre dig om, for du skal med os. Du skal ind på stationen og sove.

Klokken er 00.50, da to betjente fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi en nat dukker op på en mands bopæl på Sydsjælland. Han skal møde i retten senere på dagen, og nu vil man være sikker på, at han dukker op.

- Der har formentligt været et retsmøde tidligere, hvor han ikke mødt op på trods af, at han har fået en indkaldelse, og så bliver man anholdt. Så kommer vi og anholder folk dagen før retsmødet, så vi er sikre på, at de kommer, fortæller politiassistent Tonny i programmet Station 2 Politirapporten, der er med på patrulje den nat.

Sker nærmest rutinemæssigt

Et skøn fra politikredsen lyder på, at politiet mellem seks og 12 gange om måneden kører ud og anholder folk til retten. For at det kan komme på tale at frihedsberøve en tiltalt, skal man være sikker på, at datoen er blevet forkyndt for vedkommende. Det kan enten ske ved personligt fremmøde eller per telefon efterfulgt af et brev.

- Der står i forkyndelsen, at man kan blive anholdt, hvis ikke man møder op til retsmødet, og udebliver man første gang, sker det nærmest rutinemæssigt i domsmandssager, at vi beder politiet om at køre ud og hente vedkommende til næste retsmøde, forklarer Henrik Agersnap, der er retspræsident ved Retten i Odense.

Her lyder et forsigtigt gæt, at der ud af 1000 årlige domsmandssager, er mellem 50 og 100 tilfælde, hvor en tiltalt ikke dukker op og derfor må hentes af politiet til næste retsmøde.

- En retssag er dyr for statskassen, og mange aktører er mødt op, så hvis vi allerede første gang kan se, at vedkommende ikke er dukket op, prøver vi at få politiet til at afhente personen, så vi ikke spilder tiden igen næste gang, siger Henrik Agersnap.

Vidner om manglende vilje

Det samme gør sig gældende i Vestjylland, hvor Christian Schou er retspræsident ved Retten i Holstebro. Her har de ikke tal på, hvor ofte de må anmode om politiets hjælp til at afhente tiltalte, men han fortæller, at det sker jævnligt.

- Der er ikke nogen tilbageholdenhed med at anholde, hvis tiltalte ikke har givet nogen gyldig grund til at udeblive. Så går vi ud fra, at det er manglende vilje til at dukke op, og så træffer vi en afgørelse om anholdelse. Hvis så det ikke lykkes at anholde personen på sin bopæl, fordi vedkommende eksempelvis er gået under jorden, kan man træffe afgørelse om, at vedkommende kan anholdes, uanset hvor eller hvornår han eller hun træffes, siger Christian Schou.

I sagen fra Sydsjælland mener manden, at det er noget pjat, at politiet kommer og henter ham og vrøvler lidt over det, inden han bliver sat ind i patruljevognen og kørt til politistationen i Næstved, hvor han skal have sin nattesøvn inden retsmødet.

Du kan se den og andre af politiets sager i Politirapporten i aften på TV 2 klokken 21.25.  


Nyhedsoverblik