Håndvåben skjult i kage: Bandeleder flygtede, da personalet lagde an til kaffe

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To på flugt anholdt i Barcelona. Her er de afgørende minutter fra en dramatisk tirsdag i Slagelse.

Det lignede umiddelbart bare en almindelig kageæske fra en almindelig bagerforretning.

Kageæsken blev båret i hænderne på en ung mand, der gik ind ad indgangen til psykiatrisygehuset i Slagelse, som er bygget i forlængelse af Slagelse Sygehus.

Ingen anede uråd. Han lignede en pårørende på vej til en kaffe- og kageaftale med en indlagt på sygehuset. Det var 19. november i år, klokken var omkring 16.40, og de næste minutter skulle vise sig at blive indledningen på en omfattende menneskejagt.

Den unge mand gik gennem receptionen. Han gik derefter igennem en sikkerhedssluse, hvor ingen undersøgte kageæsken med kagen grundigt.

Heller ikke selvom gæsten var ankommet for at besøge den 24-årige Hemin Dilshad Saleh – en varetægtsfængslet bandeleder af den slags, som politiet normalt holder intenst øje med.

 
  Foto: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Gæsten med kagen blev ført til et besøgsrum på afsnit SL10 – et lukket, intensivt retspsykiatrisk sengeafsnit, hvor man tager sig af nogle af de mest behandlingskrævende psykisk syge i landet. Her ventede Saleh i lokalet, hvor der var ved at blive dækket op til kaffe. Og så blev kageæsken åbnet.

Pistoler i en kageæske

Det er endnu ikke offentligt kendt, hvad der helt præcist skete i de efterfølgende minutter.

Overvågningskameraer og øjenvidner har formentlig givet politiet gode detaljer, men de er foreløbig kun kendt af nogle få.

Med hjælp fra Helle Brink, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Psykiatrien Vest, og oplysninger fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kan vi dog beskrive scenen nogenlunde sådan: Klokken var 16.52, da enten gæsten eller Saleh pludselig trak to pistoler frem fra kagen i kageæsken.

Begge unge mænd var dermed bevæbnet.

Det lyder næsten som manuskriptet til en film, hvor en forbryders kompagnoner smugler værktøj ind, så de kan befri deres tilfangetagne ven. Det lyder som noget, der er løgn. Men det var virkelighed.

Personalet fik bestemt at vide, at de skulle lade være med at trykke på alarmen og i stedet straks lukke de to mænd ud af sikkerhedsslusen.

En af de to mænd trykkede et håndvåben mod en ansats nakke. Og skød i gulvet for at understrege, at det var alvor.

Artiklen fortsætter under grafikken

Et brutalt overfald på Nørrebrogade

Vold og trusler er ikke fremmed for Saleh, som menes at være bandeleder for den såkaldte NNV-gruppe i København.

Forkortelsen står for Nørrebro og Nordvest, hvor gruppen har sit udspring.

Gruppen har været dybt involveret i en række bandekrige mod rivaliserende bander i hovedstadsområdet.

Saleh har også ad flere omgange selv været i politiets søgelys. Og han har også tidligere været på flugt. Faktisk ledte politiet efter ham i et helt år efter en episode i en frisørsalon på Nørrebro i København.

De spærrede indgangen, så to fra en rivaliserende bande ikke kunne flygte.

Herefter blev de to ofre tildelt spark, skåret med kniv, slået gentagne gange med en kniv i skede, fik kastet en stol i hovedet og tildelt adskillige slag og spark i ansigtet og på kroppen, som der står i politiets sigtelse.

Det var vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Ifølge samme sigtelse kontaktede Saleh også bandemedlemmer fra andre bander, så de kunne deltage i voldshandlingen.

 
  Foto: René Lind - Lind Foto

Bevogtningen forsvandt

Næsten 20 minutter stod voldshandlingen på, og Saleh menes ifølge politiet at have haft en ledende rolle i overfaldet.

Han var dog på fri fod, og det var ikke muligt at anholde ham.

Ifølge politiet var Saleh under sin flugt blandt andet noget af tiden i Spanien.

I oktober i år sad Saleh så pludselig på en restaurant i Lyngby, hvor han blev anholdt og senere varetægtsfængslet.

Han ventede nu på sin dom for overgrebet på de to bandemedlemmer i frisørsalonen, da han af ukendte årsager kort efter blev overført til Bispebjerg Hospital i København.

 
  Foto: René Lind - Lind Foto

Københavns Byret afsagde 24. oktober kendelsen om, at Hemin Dilshad Saleh skulle ”anbringes i fængslingssurrogat på en psykiatrisk afdeling, når plads haves”. Og den plads blev så fundet i Slagelse.

Men i ugen før episoden ved Slagelse Sygehus blev Saleh regnet for at være så farlig, at han var bevogtet døgnet rundt af to til tre politibetjente på hospitalet i København. Det har flere ansatte i Region Hovedstaden bekræftet over for TV 2.

En ansat har også fortalt, at den massive sikkerhed omkring ham var helt ud over det sædvanlige. TV 2 bringer ikke hans navn af hensyn til hans tavshedspligt.

Saleh blev senere flyttet til den retspsykiatriske afdeling i Slagelse, hvor der - af endnu ikke offentligt kendte årsager – dog ikke var betjente, men kun sundhedsfagligt personale. Der var ikke kontrol med ham. Han havde ret til at få breve og gæster på besøg.

- Vi er ikke betjente, vagtfolk eller fængselsbetjente, men sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, som fælledstillidsrepræsentant Helle Brink siger. Det er et sygehus og altså ikke et fængsel.

Personalet på sygehuset gjorde, som de skulle i situationen, hvor det tydeligt i deres retningslinjer står, at de ikke skal bringe egne eller kollegaers liv i fare.

Derfor blev bandelederen og gæsten lukket ud gennem den "dobbelte sikkerhedssluse".

Bil med gaffertape på nummerpladerne

Et øjenvidne, som TV 2 har talt med, fortæller, at han ved et lyskryds lige ude foran psykiatrisygehuset blev overhalet af en bil.

Ifølge vidnet kørte den ”helt tosset” og kørte over for rødt, hvorefter den drejede fra Fælledvej i Slagelse ned ad vejen Grønningen.

Han opdagede ikke mærket på bilen, som han alene husker som ”pæn og sølvgrå”.

Men hans opmærksomhed rettede sig hurtigt mod nummerpladen bag på bilen: Over bogstaverne og tallene var plastret den karakteristiske grå gaffertape.

Vidnet ventede på grønt og kørte derefter i samme retning som den grå bil. Her bemærkede han nogle hundrede meter længere nede ad vejen, at flere biler var samlet på en offentlig parkeringsplads.

 
  Foto: TV2 Grafik

Omkring bilerne stod fem-seks mænd, vurderer vidnet. To hvide biler spærrede vejen ind til parkeringspladsen. Her var den grå bil også synlig, og alle biler var enten BMW’er eller Mercedes’er.

- Det gik så stærkt. Jeg ville bare ind på pladsen. Bilerne forlod hurtigt stedet, mens de råbte og skreg til hinanden, siger vidnet.

Kort derefter ræsede bilerne ud af parkeringspladsen, tilbage på Grønningen og i fuld fart afsted i sydvestlig retning mod Vestmotorvejen, der enten kunne tage dem i retning mod Fyn eller København. Mere så vidnet ikke.

Han forsøgte at kontakte politiet, men inden han nåede at ringe, ankom politiet til stedet. De trak maskinpistoler, og kampklædte betjente afspærrede og undersøgte straks området ved det psykiatriske sygehus.

Politiet tavse om aktionen

Det lokale politi holdt hele dagen kortene tæt ind til kroppen.

Klokken 19.05 – mere end to timer efter befrielsesaktionen – skrev politiet på Twitter alene, at man i øjeblikket var ”massivt tilstede i området omkring Psykiatrisk Afdeling, Slagelse Sygehus i anledning af en alvorlig hændelse. Der kan for øjeblikket ikke oplyses yderligere”.

Først yderligere to timer senere oplyste politiet, at der havde været en ”væbnet befrielsesaktion” i Slagelse, og de indledte en omfattende menneskejagt, hvor også politiet i Sverige og Tyskland blev aktiveret.

Personalet på sygehuset fik krisehjælp, og politiet var på stedet til klokken to om natten.

Politiet er fortsat tavse, og politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har ”ingen kommentarer” til TV 2 om den aktuelle jagt på Saleh. Han har dog tidligere sagt til Ekstra Bladet, at politiet har nogle tekniske spor at gå efter.

- Han skal anholdes. Det er vores helt centrale fokus lige nu. Vi har foretaget en række tekniske undersøgelser i sagen. Men han læser nok også Ekstra Bladet, så det ønsker jeg ikke at uddybe nærmere, sagde Kim Kliver få dage efter befrielsesaktionen.

Spor til Hamborg

I politiets efterlysning af Saleh hedder det, at han er ”almindelig til kraftig af bygning, sort kort hår, brun hud og formentlig fuldskæg”. Det sidste kan dog nemt være forsvundet under flugten.

Nogle af Salehs kammerater fra parkeringspladsen har politiet dog fundet frem til.

En 20-årig og 25-årig mand blev allerede to dage efter befrielsesaktionen sigtet for at have hjulpet med at genvinde friheden til Saleh. Den yngste beskrives som en mørkblond mand med fuldskæg, mens den ældste er af anden etnisk oprindelse end dansk.

Begge mænd nægtede sig under et grundlovsforhør skyldige.

En tredje ung mand blev anholdt i Hamborg, og søndag 8. december oplyste politiet, at endnu to mænd på 20 og 24 år - der begge tilsyneladende var tilstede under flugten - var anholdt i udlandet. Denne gang i Barcelona, Spanien.

- Anholdelserne er igen et signal om at gerningsmændene ikke kan gemme sig i udlandet, da det internationale politisamarbejde har lange fangearme, siger Kim Kliver i pressemeddelelsen.

Saleh er dog fortsat på fri fod. Eftersøgt både i Europa og internationalt.

Og øjensynligt uden stor lyst til at melde sig selv.


Nyhedsoverblik