Flere elever bliver mobbet her i regionen end i resten af landet

I 11 af regionens 12 kommuner bliver flere elever mobbet end landsgennemsnittet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Du er dum. Du er grim. Det hele ville være meget bedre, hvis du ikke gik på skolen.

Mange børn her i regionen oplever at blive mobbet i skolen.

I Holbæk, Sorø, Vordingborg og Guldborgsund Kommune er det over 10 procent af eleverne, der oplever at blive mobbet. Det viser en undersøgelse fra Børns Vilkår, der er foretaget blandt landets 4. til 9. klasser.

Værst står det til i Vordingborg Kommune, hvor 11,0 procent af eleverne oplever at blive mobbet. 

Børns Vilkår og TrygFonden har kortlagt hvor mange skoleelever, der oplever mobning på de danske skoler.
Børns Vilkår og TrygFonden har kortlagt hvor mange skoleelever, der oplever mobning på de danske skoler.
Foto: Børns Vilkår

Kan få konsekvenser i voksenlivet

Ifølge Børns Vilkår har børn, som er blevet udsat for mobning, lavere sandsynlighed for at gennemføre en uddannelse.

Risikoen for, at man har svagere netværk og oplever mindre tryghed i livet, er også større, hvis man er blevet mobbet.

Mobning i barndommen også kan medføre helbredsproblemer som angst, depression og ukontrolleret vrede i voksenlivet. Desuden peger forskning på en sammenhæng mellem mobning og senere udvikling af blandt andet kriminalitet og radikalisering. 

Flere typer af mobning

Mobning fylder en del, når rådgiverne på BørneTelefonen tager opkald fra børn. I skoleåret 2016/2017 var der hele 1.954 rådgivningssamtaler om netop mobning hos Børnetelefonen.

Opkaldene handler ofte om mobning, der har stået på i rigtig lang tid, forklarer børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Sanne Lind.

- Det kan være alt fra den klassiske mobning, hvor børnene bliver kaldt grimme ting, bliver truet eller udsat for fysisk vold til den tavse, subtile mobning. Det kan for eksempel være, at barnet oplever ikke at blive inviteret med i lege eller bliver ignoreret af dets klassekammerater, siger hun.

Eksempelvis har en 14-årig dreng fortalt følgende til BørneTelefonen:

- Drengene har opfundet en leg, der hedder ”Smadr (mit navn)”. Den går ud på, at man skal få mig ned på jorden og banke mig ind i væggen og råbe ad mig. Drengene griner bare, når de gør det. Det gør jeg også – udenpå, men ikke indeni. Indeni gør det meget ondt. 

Føler, at det er deres egen skyld

Og som et nyere fænomen kommer også den digitale mobning, som foregår på de sociale medier.

- Fælles for de børn, der ringer ind til BørneTelefonen, er, at de ofte har prøvet at få stoppet den mobning, der foregår. De har måske prøvet at snakke med nogle voksne om det, uden at det har virket. Og ofte føler børnene, at det er deres egen skyld, at de bliver mobbet, siger Sanne Lind.

Børns Vilkår og TrygFonden kommer med en række anbefalinger til kommunerne og de ansvarlige politikere.

Anbefalingerne lyder blandt andet, at kommunerne bør bruge de årlige trivselsmålinger til at se, hvordan det står til, og hvor trivslen har brug for et løft. Det er nemlig vigtigt at tage problemet alvorligt og gå systematisk til værks, lyder det fra Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl.

- Lav en handleplan for hele kommunen, hvor I klæder fagfolk på til at arbejde med trivsel og til at stoppe mobning. Hver skole skal desuden have en antimobbestrategi, og her er det afgørende, at man sætter ind over for hele klassens trivsel og ikke bare fokuserer på det enkelte barn, siger han. 

Op til kommunalpolitikere

Fra TrygFonden, der har været med til at lave opgørelsen, lyder der også en kæmpe opfordring til at gøre noget ved mobning.

- Mobning og trivsel bør stå øverst på dagsordenen hos samtlige kommunalpolitikere, der interesserer sig for børne- og skoleområdet. Det er et kommunalt ansvar at forebygge mobning ved at sikre, at skolerne har de rette ressourcer og kompetencer til at skabe trygge fællesskaber, siger Gurli Martinussen, der er direktør i TrygFonden.

På landsplan oplever 8,3 procent af eleverne i 4.-9. klasse at blive mobbet. Og det bringer os frem til den gode nyhed. I skoleåret 2014/2015 var tallet 11,1 procent.

Nedenfor kan du se, hvor mange elever der føler, de bliver mobbet, i de enkelte kommuner her i regionen.

KommuneAndel af elever, der oplever at blive mobbet
Vordingborg11,0 %
Holbæk10,0 %
Guldborgsund10,7 %
Sorø 10,3 %
Odsherred9,9 %
Kalundborg9,9 %
Faxe9,9 %
Lolland9,9 %
Ringsted9,4 %
Slagelse9,2 %
Næstved9,2 %
Stevns7,7 %