Er du sommertrist? Det er helt normalt, siger psykolog

Tårnhøje forventninger til sommerferien kan afføde tristhed hos mange. I bunden af artiklen kan du se psykologens råd til at nyde sommeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Solen skinner, dagene er lange, og folk holder fri.

På de sociale medier flyder det over med billeder af idylliske sommerhusture, fester, udlandsrejser og ture til stranden med venner.

Sommeren er en tid på året, der indbyder til udadvendthed, glæde og overskud. Men det er faktisk helt normalt, at sommeren også indgyder det helt modsatte.

Det fortæller psykolog Rikke Nørgaard Elster fra den online psykologpraksis We.care. Ifølge hende er sommertristhed noget, de fleste vil opleve på et tidspunkt i deres liv. Og det er der flere forskellige årsager til. ​

- Sommeren er en tid, som mange har rigtig høje forventninger til, på samme måde som julen er det. Mange har klare opfattelser af, hvordan det burde være. Og den diskrepans, man sidder med, kan være en svær følelse, siger psykologen.

Tristhed rammer forskelligt

Ifølge Rikke Nørgaard Elster er det altså normalt, at de mange forventninger til sommeren kan medføre tristhed og svære følelser hos den enkelte.

Hun tilføjer, at sommertristheden rammer os forskelligt alt efter alder og hvor i livet, man er.

Særligt hvis man er ung, kan sommeren afføde en stor følelse af "fomo" (fear of missing out) og et pres for konstant at skulle være ude. Den følelse er kun forstærket af, at sommeren i år er første sommer helt uden restriktioner siden coronapandemien.

quote Konflikterne findes stadig, selvom man er ved en perfekt pool eller skøn restaurant.

Psykolog Rikke Nørgaard Elster

Og hos børnefamilier kan der opstå en diskrepans mellem, hvordan man tror, ferien skal se ud, og hvordan den opleves i virkeligheden.

- Der er mange, der ser idylliske billeder af andre børnefamiliers ferier og tænker: "Sådan ser morgenmaden i hvert fald ikke ud hjemme hos os", og som måske skammer sig over, at det faktisk er hektisk og hårdt at være sammen som familie, siger Rikke Nørgaard Elster.

Generelt kan mange sidde med en meget stærk følelse af "burde", når det er sommer, lyder det.

- Når ferien ikke lever op til forventningerne, er det normalt at komme til at tænke: "Jeg burde være anderledes", "min partner burde være anderledes" eller "vi burde have det anderledes". Men vi tager jo alle sider af os selv med på ferie, og konflikter og svære følelser findes stadig, selvom man er ved en perfekt pool eller skøn restaurant.

PERSPEKTIV

Sommerdepression kan skyldes hormoner

Solens stråler og mængden af lys har ikke kun en påvirkning af vores ydre, hud og hår, men også af vores hjerner. Solens stråler påvirker hjernens produktion af hormonerne melatonin og serotonin, der påvirker vores humør. Særligt har de mange solskinstimer en effekt på produktionen af melatonin, der er med til at regulere vores døgnrytme.

Sommerdepression er en variant af Seasonal Affective Disorder (SAD), sæsonafhængig affektiv lidelse, som forbindes med den mere hyppige variant vinterdepression.

Kilde: Sundhed.dk, Psykologpraksissen Johansen & Kristoffersen 

Sommeren kan forstærke ensomhed

Derudover byder sommeren på mange udfordringer for folk, der i forvejen har problemer med ensomhed eller utilfredshed over, hvor man er i livet.

Særligt hård er årstiden for dem, der ikke har nogen at holde ferie med, siger Rikke Nørgaard Elster. Der kan det udadvendte liv, mange fører i sommermånederne, være svært at være vidne til.

- Hvis man ikke har nogen venner at tage på stranden med eller en kæreste at tage på tur med, kan det forstærke følelsen af ensomhed, når man ser alle andre gøre det, siger Rikke Nørgaard Elster.

I listen nedenfor kan du se psykologens råd til, hvordan man nyder sommeren på trods af sommertristhed.

Psykolog Rikke Nørgaard Elsters råd mod sommertristhed

1. Husk at lade batterierne op

Noget af det, der kan gøre sommeren svær for mange, er, at man er meget social og "på" hele tiden. Men selvom det er sommer, og solen skinner, skal man stadig have ladt sine batterier op. Derfor lyder rådet, at det er ok at trække stikket og begrænse aktiviteter og social kontakt, hvis det er sådan, man bedst lader op.

2. Tag en pause fra de sociale medier

Det er nemt at få mindreværdskomplekser, når man ser andres perfekte sommerferier på de sociale medier – og det gælder i øvrigt ikke kun om sommeren. Derfor kan det give god mening at begrænse sit forbrug af sociale medier, hvis man kan mærke, at det påvirker ens humør.

3. Undersøg ensomheden

Hvis man er en af dem, der kæmper med ensomhed i sommertiden, er det bedste råd, at man erkender, at følelsen er til stede. Det kan også give mening at prøve at lægge mærke til, hvornår ensomheden melder sig. Hvis det føles for grænseoverskridende at række ud til sine nærmeste og åbne op om ensomheden, kan det for mange være en hjælp at opsøge eksempelvis blogs, interviews, podcasts eller lignende, hvor andre mennesker fortæller om ensomhed. Det kan lindre følelsen af, at man er alene med oplevelsen.

Kilde: Psykolog Rikke Nørgaard Elster


Nyhedsoverblik