Energipriserne eksploderer – her er seks gode råd til, hvor du kan spare

Danskerne kan sagtens hænge julebelysning op uden at være bekymret for en stor elregning, siger energiekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Priserne på el og gas er steget markant de seneste uger, og det er ikke slut endnu.

Derfor kan mange danskere se frem til at skulle betale flere hundrede kroner ekstra om måneden for at varme deres bolig op, lave mad og vaske tøj.

Det fortæller forbrugerøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm.

- Alle bliver ramt i en eller anden form. Og for de familier, der i forvejen har svært ved at få enderne til at mødes økonomisk, bliver det ekstra hårdt, siger hun til TV 2.

Læs også
Høje energipriser kan hæve regningen med tusindvis af kroner
Læs også
Høje energipriser kan hæve regningen med tusindvis af kroner

Louise Aggerstrøm opfordrer derfor danskerne til at sætte penge af i budgettet til en større regning og eventuelt spare på energien.

Men hvor meget kan vi egentlig selv gøre for at mindske elregningen?

Det har TV 2 spurgt Tue Patursson, energiekspert i Videncenter Bolius, om. Han peger på særligt én strømsluger i hjemmet, og så kommer han med fem konkrete bud på, hvor vi kan spare.

Den store synder

Danskerne bruger nemlig særligt meget strøm på tv, computer og spillekonsoller, viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

Faktisk står underholdningsapparater for 35 procent af danskernes energiforbrug. Især gamercomputeren trækker i den gale retning, fortæller Tue Patursson.

6 gode råd til at spare energi i hjemmet:

1: Sænk stuetemperaturen

For hver grad, der skrues ned for varmen, sparer man cirka 5 procent af energiforbruget, siger Tue Patursson. Han understreger, at man naturligvis ikke skal fryse i sit eget hjem, men hvis stuetemperaturen er sat til 24 grader, kan man spare en del ved at skrue ned til 22 grader og så tage et par varme sokker på.

2: Drop standbyfunktion på apparater

Den lille røde prik, der eksempelvis er på dit tv, når det er slukket, viser, at det er i standbyfunktion. Men faktisk er det langt bedre at slukke helt for tv'et – altså på kontakten. Ifølge Tue Patursson udgør apparater på standbyfunktion 10-15 procent af vores elforbrug, så der er meget at hente.

3: Fyld opvaske- og vaskemaskine helt

Det er relativt dyrt at bruge opvaskemaskine, vaskemaskine og især tørretumbler. Derfor er det vigtigt at fylde maskinerne helt hver gang, så man slipper for at køre dem mange gange. Det er der mange, som ikke gør. I gennemsnit vasker danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom mange vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg. Derudover er det en god idé at sætte maskinerne i gang om natten, hvor strømmen altid er billigere.

4: Sluk lyset efter dig

Et helt simpelt råd, som alle kender til: Sluk lyset, når du forlader et rum. Ifølge Tue Paturson er det nemt at høste nogle kroner her, det er dog svært at sige præcis hvor mange. Det skyldes, at energiforbruget afhænger meget af, hvilken type pærer der er tale om. LED-pærer bruger eksempelvis meget mindre strøm end andre typer.

5: Skær ned på dit computerforbrug

En gennemsnitlig gamercomputer bruger 1400 kilowatt om året, og med de prisstigninger, der er varslet nu, vil det koste cirka 1400 kroner mere om året per gamercomputer.

Derfor er det oplagt at mindske forbruget ved simpelthen at spille mindre, fortæller Tue Patursson. Derudover kan man slukke helt for computeren, når man ikke bruger den. Der er også mulighed for at mindske energiforbruget med helt op til 75 procent, hvis man blandt andet indsætter en nyt grafikkort og processor.

6: Sæt timer på din julebelysning

Generelt skal danskerne ikke være bekymret for, at det bliver dyrt, når de snart skal hænge julebelysning op. Det skyldes først og fremmest, at langt de fleste lyskæder i dag er med LED-lys, hvilket er billigt. Eksempelvis koster det kun omkring 20 kroner at have en typisk LED-lyskæde tændt døgnet rundt i tre måneder.

- Man skal altså virkelig fyre op for nogle selvlysende rensdyr og julemænd, hvis det skal bonne markant ud på elregningen, siger Tue Patursson.

Som energiekspert har han dog alligevel et enkelt råd til, hvordan man kan spare, nemlig ved at sætte timer på lyskæderne. Så sikrer man, at de kun er tændt i en bestemt periode. 


Nyhedsoverblik