Derfor er himlen mere blå end længe set

Der er ingen skystriber efter fly, og den blå himmel er mørkere end normalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flytrafikken er reduceret, men der er også andre grunde til, at himlen er så blå og uden såkaldte flystriber. Himlen er ofte mere blå i vintermånederne end i marts, men i år er det omvendt.

Flystriber kan gøre himlen mælkehvid

Flystriber er ispartikler, der lever i stor højde, hvor der er meget koldt og relativ høj fugtighed. Fra flymotorernes udstødning udsendes vanddamp og forbrændingsprodukter. Forbrændingsprodukterne kan bruges som såkaldte kondensationskerner, hvor vanddampen kan sætte sig.

Hvis den relative fugtighed i luften er meget høj, så kan striberne leve længe på himlen, mens de forsvinder hurtigt i tør luft, fordi udstødningsluften blandes med den tørre omgivende luft. Det er præcis sådan, vi har det nu, hvor det er kold luft med oprindelse fra nord, som er over Danmark.

Blå himmel ved Svinø Strand 22. marts 2020. På himlen kan man se et fly med en kort flystribe bag sig.
Blå himmel ved Svinø Strand 22. marts 2020. På himlen kan man se et fly med en kort flystribe bag sig. Foto: Jens Ringgård / TV 2 Vejret
Nærbillede af fly og kort flystribe ved Svinø Strand 22. marts 2020.
Nærbillede af fly og kort flystribe ved Svinø Strand 22. marts 2020. Foto: Jens Ringgård / TV 2 Vejret

Himlen er usædvanlig mørkeblå på grund af den kolde og tørre luft

Vi har næsten haft vind og vejr fra vest hele vinteren. Luften er kommet fra Nordsøen og Atlanterhavet og har derfor været lun og fugtig. Selvom vinden i dag er fra øst, så har den oprindelse fra nord og er tør og kold. Derfor er himlen også mere blå, end vi har set hele vinteren.

Blå himmel og hvide cumulus skyer ved Faaborg 22. marts 2020.
Blå himmel og hvide cumulus skyer ved Faaborg 22. marts 2020. Foto: Mogens Bang pedersen / Seerfoto

”Septembers himmel er så blå, dens skyer lyser hvide” lyder teksten i Alex Garffs digt og sang fra 1949. Her er den meteorologiske forklaring, at luften om sommeren er varmere og med mere vanddamp end september. Når september så byder på køligere og mere tør luft, så bliver himlens blå farve mørkere.

Fantastisk sigtbarhed og smukke billeder døgnet rundt

Selvom luften de seneste eftermiddage har føltes smålun, så kan man om aftenen og morgenen forsikre sig om, at det er ægte koldluft. De seneste morgener har budt på temperaturer ned omkring -5 grader.

Solopgang og solnedgang er meget smukt i disse dage. Hvis man står med godt udsyn, kan man se enormt langt. Det er nogle gode dage at tage kikkerten med på gåtur, og i de mørke timer er stjernehimlen meget klar. Her kan man blandt andet se Venus lyse op på aftenhimmelen.

Mosekonen brygger ved Storåen ved Hodsager, mellem Holstebro og Herning, 22. marts 2020.
Mosekonen brygger ved Storåen ved Hodsager, mellem Holstebro og Herning, 22. marts 2020. Foto: Egon Kensen / Seerfoto

Ovenstående billede viser morgenfrost og mosekonebryg ved Storåen. Den kolde luft kan ikke indeholde ret meget fugtighed, så man kan se, det damper lige over åen. Vandampen får dog ikke lov til at udbrede sig, men forsvinder igen, som den blandes op med den omgivende tørre luft.


Nyhedsoverblik