Coronavaccine kan blive godkendt til brug i Danmark i år

En vaccine er sendt til hastegodkendelse i EU. Den kan blive godkendt allerede 29. december.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er med stor sandsynlighed en afgørende julegave på vej til danskerne.

For en coronavaccine fra Pfizer/BioNTech er nu blevet indstillet til hastegodkendelse i EU og kan om kort tid være på markedet. Det skriver Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) i en pressemeddelelse.

Og hvis dokumentationen er i orden, bliver Pfizer/BioNTechs vaccine godkendt senest 29. december til brug i Danmark og resten af EU.

Godkendelsen sker dog kun, hvis EMA's lægemiddelkomité vurderer, at dokumentationen for vaccinens effekt, sikkerhed og kvalitet er solid, og at fordelene ved vaccinen er større end bivirkningerne.

Nødprocedure sikrer godkendelse

Normalt tager det EMA flere måneder at gennemgå det omfattende dokumentationsmateriale fra virksomhedernes lægemiddelforsøg, men med en coronavirus, der fortsat spreder sig over det meste af verden, har EMA sat gang i en nødprocedure, hvor dokumentationen kan godkendes løbende.

Årsagen til den hurtige godkendelsesproces er, at EMA vurderer, at effekten af vaccinen er større end de risici, de forventer, det kan have.

- Det bliver en gamechanger

Det er ældre, kronisk syge og dem, der arbejder i sundhedsvæsenets frontlinje, der står forrest i køen.

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke og Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, da de fremlagde Danmarks foreløbige vaccineplan på et pressemøde 26. november.

- Det bliver en gamechanger, når vi får vaccinen. Det er et afgørende våben mod covid-19, sagde Magnus Heunicke (S).

Alle borgere får tilbudt en gratis og frivillig vaccine, når den er godkendt af myndighederne.