April er koldere end normalt - får det betydning for smitten?

En kold start på måneden betyder, at der er længere tid til, at sæsoneffekten træder i kraft, siger eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Solen og det kommende lune forårsvejr er for første gang medregnet som en vigtig faktor i den genåbningsplan, vi netop har taget hul på.

Men ligesom påsken har været en bidende kold fornøjelse med sne og hagl, ser det nu også ud til, at de kommende uger bliver noget koldere end gennemsnittet, og det kan få betydning for smitteudviklingen, lyder det fra flere eksperter.

- Det er svært at sige, om det elendige vejr vil have en effekt på længere sigt, men det vil alt andet lige øge smitten, at der er så koldt lige nu, siger tidligere direktør i Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, til TV 2.

Det skyldes ifølge den tidligere direktør, at kulden får os til at opholde os indendørs, hvor smitterisikoen er større - og så har solen en desinficerende effekt på overflader, som kan reducere kontaktsmitten udendørs.

Sæsoneffekten bliver mindre

At vi går mod varmere tider har stor betydning for, at vi kan genåbne mere. Det kaldes sæsoneffekten, og ifølge prognoser fra Statens Serum Institut kan det reducere smittespredningen med op til 30 procent i midten af maj i forhold til midten af marts.

Men vi skal et stykke ind i maj, før vi for alvor kan se den fulde sæsoneffekt, vurderer Nils Strandberg Pedersen. Alligevel byder det kolde aprilvejr på udfordringer for den positive effekt, der var forventet:

- Sæsoneffekten vil blive mindre nu, konstaterer Nils Strandberg Pedersen og understreger samtidig, at det fortsat er meget lidt, eksperterne reelt ved om effekten.

Læs også
Heunicke afviser hurtigere genåbning: Må ikke miste kontrol
Læs også
Heunicke afviser hurtigere genåbning: Må ikke miste kontrol

Det samme fortæller Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet:

- Vi ved ikke præcis, hvordan sæsoneffekten virker. Om det er temperaturen, UV-strålingen eller ændringer i vores adfærd, ved vi ikke. Men vi kan bare se, at effekten findes.

Selvom sæsoneffekten er kommet med som en faktor i den nuværende genåbning, mener de to eksperter dog, at det endnu er for tidligt at bekymre sig om vejret.

Grund til optimisme

Det er Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, enig i. Ifølge ham er det afgørende stadig, at danskerne holder fast i de gode vaner om afstand, håndhygiejne og hyppige tests, selvom en kold start på april måske holder dem indendørs.

Gør vi det, kan en mindsket sæsoneffekt ikke alene vælte læsset, når det kommer til smitteudviklingen i Danmark:

- Det hjælper ikke noget kun at kigge på ét element, når vi gør mange forskellige ting. Det eneste, vi ikke må gøre, er at sænke paraderne, men det er der heller ikke noget, der tyder på, siger han til TV 2.

Derfor er der ifølge Jens Lundgren fortsat god grund til at være optimistisk på genåbningsfronten, også i april.

- Jeg er ikke bekymret over aprilvejret, for vi gør så mange af de rigtige ting, og det skal vi bare holde fast i, siger han.

Et forsigtighedsprincip

På Christiansborg deler flere partier optimismen, selvom vejret ser ud til at blive koldt denne måned.

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgren, ser derfor heller ingen grund til at ændre i genåbningsplanen på nuværende tidspunkt:

- Det er klart, at når der er snestorm og frost, har man ikke lyst til at sidde ude i haven. Om det får en kæmpe effekt, tør jeg ikke spå om, men vi må bare følge med i tallene, siger han.

Ifølge Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, er der allerede taget højde for, at det danske forårsvejr er uforudsigeligt. Derfor har alle Folketingets partier pånær Nye Borgerlige i genåbningsplanen valgt en model, hvor sæsoneffekten "kun" slår 75 procent igennem.

- April er omskiftelig, men vi har indlagt et forsigtighedsprincip, så jeg er ikke nervøs, lyder det.

Tirsdag efter påske genåbnede liberale erhverv som frisører og massører, mens næste punkt på planen er storcentre, udendørs servering og indendørs idræt.


Nyhedsoverblik