Antallet af coronatilfælde på plejehjemmene er fordoblet på en uge

Plejehjemsbeboerne bliver inviteret til vaccination til september.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Coronasmitten forsætter med at stige på de danske plejehjem, ligesom antallet af smittede blandt plejepersonalet er i vækst.

Det viser en ny rapport fra Statens Serum Institut, der fastslår, at antallet af bekræftede coronatilfælde på danske plejehjem er steget fra 113 i uge 27 til 262 i uge 28.

- Samlet set er der en markant øget forekomst blandt plejehjemsbeboere, står der blandt andet i rapporten.

Udklip

Antallet af indlagte er steget med 29 procent i løbet af en uge, og de indlagte er primært ældre aldersgrupper over 60 år, hvoraf de 70-89-årige udgør den største andel. Der var 39 indlagte plejehjemsbeboere i uge 28, hvilket er syv flere end ugen før.

Udklip2

"Helt tåbeligt" at vente

Sundhedsstyrelsens plan er, at plejehjemsbeboerne får tilbudt et fjerde vaccinestik til september. Men Ældresagen frygter, at myndighederne "taber plejehjemsbeboerne på gulvet", hvis ikke vaccinationsplanen rykkes frem.

- Vi burde være mere proaktive med boosterstikket til plejehjemsbeboerne. For hver gang, der har været en ny bølge, har vi været for langsomme - og den fejl skal vi ikke begå igen, siger Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør i Ældresagen.

Dorthe Laursen, der er leder af friplejehjemmet Højbo i Arnborg, mener også, at september er "alt for sent".

På Højbo er otte beboere testet positive for virussen, mens fem af plejehjemmets ansatte er blevet sendt hjem i isolation.

- Vi kunne rigtig godt tænke os at få boosterstikket nu. Det er helt tåbeligt og stemmer ikke overens med alle restriktionerne og budskabet om, at vi skal passe på de ældre, at vi skal vente flere måneder, siger hun til TV 2.

Generelt har coronaudbruddet været "skånsomt", fortæller Dorthe Laursen.

- Det er lykkedes os at begrænse smitten, og symptomerne er generelt milde, men vi har været bekymrede, siger hun til TV 2.

En stor del af bekymringen bunder i, at smitten sætter gang i "hele møllen" af coronarestriktioner: De ansatte går igen med mundbind og visir, smittet personale bliver hjemsendt i fire døgn, og der har været en testlastbil forbi plejehjemmet.

- Det er virkelig omstændigt, siger Dorthe Laursen.

Bedre at beholde vaccinen i baghånden

Coronaudviklingen giver dog hverken Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, dybe panderynker eller argumenter for, at man ændrer i vaccinekalenderen.

- Overordnet set ser det roligt ud, og situationen er stabil. Derfor er der ingen grund til at gøre noget lige her og nu andet end at sikre, at overvågningen fungerer, og at vaccinerne er klar, siger han til TV 2.

Allan Randrup Thomsen peger på, at det stigende antal smittede plejehjemsbeboere skal læses i lyset af, at antallet af test også er steget. Og så mener han, at den fjerde dosis kan gøre større gavn senere.

- Det er vigtigt, at de ældre er optimalt beskyttet til efteråret, hvor vi forventer en helt anden alvorlig smittestigning lige nu. Derfor mener jeg, at vi skal holde igen nu. For vi skal undgå den perfekte storm, og en måde at gøre det på er ved at have vaccinen i baghånden, siger han.

Ingen panik

Det, der bekymrer Allan Randrup Thomsen mest i rapporten er, at der blandt personale i socialsektoren fortsat er en stigning i antallet nye tilfælde - fra 662 til 733. Den udvikling kan også mærkes på friplejehjemmet i Midtjylland.

- Det presser os på personale, når et udbrud rammer i ferien. Det er 11. dag i streg, jeg er på arbejde, siger Dorthe Laursen.

Udklip3

Hos FOA, hvor en stor del af medlemmerne er plejehjemsansatte, følger sektorformand Torben Klitmøller Hollmann udviklingen af smitten blandt både personale og beboere på plejehjemmene nøje.

- Vi ser på det med bekymring, men vi er ikke i panik, siger han til TV 2.

15. oktober, cirka en måned efter plejehjemsbeboerne, bliver danskere ældre end 50 år inviteret til at få endnu vaccinedosis. Frontpersonalet - deriblandt personalet på plejehjemmene - er ikke en del af vaccinationskalenderen. Det undrer Dorthe Laursen, men ikke Torben Klitmøller Hollmann.

- Det er vi egentlig ok med, for stikket forhindrer jo i mindre grad smitte. Til gengæld er det meget vigtigt for os, at vi får en ordentlig teststrategi op at køre, så vores medlemmer enten kan teste sig selv eller ikke skal køre i timevis for at få en test, siger han.

Åbne vinduer er ikke længere nok

Friplejehjemmet var senest ramt af smitte i januar, men Dorthe Laursen havde ikke forventet, at endnu et udbrud ville ramme i sommerferien.

- Det er kommet fuldstændig bag på os, at vi er blevet ramt her midt på sommeren, hvor vi har vinduer og døre åbne og lufter ud konstant. Det burde jo mindske risikoen, siger hun.

Men ifølge Allan Randrup Thomsen er vi nødt til at vænne os til, at smitten kan bryde ud og sprede sig henover sommeren, fordi den såkaldte sæsoneffekt vil blive mindre udtalt.

– Sæsoneffekten er relativ konstant – jo mere smitsom virusvarianten er, desto mindre vil årstiden dæmpe den. Alligevel vil jeg mene, at det er vinteren, vi skal være bekymrede for, siger han.

Professoren hæfter sig slutteligt ved en del af rapporten, der understøtter det gode sommerhumør: Målingerne af spildevandet i hovedstaden, som viser, at smitten falder.

- Det er typisk i de store byer, at smitten først spreder sig og tilsvarende hurtigst brænder ud. Så det kunne se ud til, at epidemien er ved at have toppet for nu, siger Allan Randrup Thomsen.


Nyhedsoverblik