840 kilo narko er kun toppen af isbjerget, lyder det fra eksperter

Ifølge eksperter og en international smugler er det stort set risikofrit at smugle narko i dansk farvand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man forestiller sig, at der er et hegn hele vejen rundt om Europa, der skal holde narkotikasmuglere ude, så er den danske del af hegnet helt hullet.

Og altså et oplagt sted for smuglere at trænge ind.

Sådan lyder kritikken nu fra flere sider.

Blandt andre fra Jørn Rise, der er forbundsformand i Told og Skatteforbundet:

- Jeg vil ikke sige, at der er fuldstændig frit slag for smuglerne, men vi er tæt på. Der er ingen kontrol til søs, desværre, siger han til TV 2.

Udmeldingen kommer efter, at der denne weekend er skyllet 18 sportstasker og flere mindre poser med narkotika ind på kysten i Sejerøbugten, Sjællands Odde og på selve Sejerø.

Det største fund

840 kilo vejer det fund, politiet indtil videre har gjort på den nordvestsjællandske kyst, og en stor del af det er kokain, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

- Det er meget opsigtsvækkende, jeg kender ikke til større fund i min tid, siger Kim Løvkvist, der er vicepolitiinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi, og fortsætter:

- Vi ved ikke på nuværende tidspunkt, hvor det kommer fra. Men vi formoder, der er en international vinkel på det her, og vi ved heller ikke, hvor det skulle hen.

Mandag eftermiddag var politiet til stede ved Sejerøbugten, hvor tasker og pakker med narko var drevet i land i weekenden.

Sportstaskerne var bundet sammen med redningsveste og lys, og derfor mener politiet, at de stammer fra et mislykket smuglertogt.

Smugler: - Det er nemt

Og metoden med sportstaskerne minder meget om den, som TV 2 tidligere har beskrevet, der foregår ude i Nordsøen.

Nemlig at internationale narkokarteller dumper tasker med kokain og gps-sendere overbord fra store containerskibe, hvorefter mindre skibe samler det op og sejler det i havn.

Læs også
Flere pakker narko fundet på strand
Læs også
Flere pakker narko fundet på strand

Dengang fortalte en international smugler til TV 2, at han havde smuglet flere hundrede kilo kokain til søs.

- Bagmændene plejer at starte med at bede dig om at smugle 50-70 kilo som en slags test. Næste gang er det så 200 kilo. Så er det 300. Og når du har chancen, så skal du smugle et ton.

Og samtidig er der en helt særlig grund til, at de internationale narkokarteller har udset sig Danmark:

- Det er nemt. Der er ingen kontrol, sagde han.

Toldstyrelsen har ingen skibe

TV 2 har talt med flere kilder, der kender den danske maritime kontrol indgående, og de siger – ligesom smugleren – at det er meget nemt at smugle i dansk farvand.

Danmark har cirka 8.750 kilometer kystlinje, men modsat vores nabolande ejer Toldstyrelsen ikke ét eneste skib, som de kan lave deres egne kontroller med til søs.

De skal i stedet låne Marinehjemmeværnets eller Søværnets skibe. Og den slags kræver planlægning dage, uger og måneder i forvejen.

Og det er langt fra tilstrækkeligt, lyder kritikken nu:

- Den eneste mulighed, de har, er at kontakte Søværnet eller Marinehjemmeværnet og håbe på, at det kan passe ind i deres prioritering at tage tolderen med ud at sejle. Dermed får man kun de smuglere, man har analyseret sig frem til. Man er ikke ude at lave det præventive arbejde ved at vise sig ude på vandet, så smuglerne bliver nervøse, siger Jørn Rise og fortsætter:

- Det er derfor, jeg siger; de her 840 kilo, det er kun toppen af isbjerget.

Toldstyrelsen afviser kritikken

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en interview med Toldstyrelsen mandag. Men i forbindelse med TV 2s afdækning af smugleriet i Nordsøen i sommer, afviste Christian Lützen, der er direktør i Toldstyrelsen, at der er et problem med kontrollen til søs:

- Jeg kan ikke sætte meget lid til, hvad nogle fiskere, der smugler narko, går rundt og siger om vores indsats. Jeg er helt tryg ved, at vi har et rigtig godt efterretnings- og analysearbejde, og at vi er til stede rigtig mange steder og gør det godt, sagde han.

Læs også
840 kilo narko fundet på stranden
Læs også
840 kilo narko fundet på stranden

Han pegede blandt andet på, at Toldstyrelsen har mulighed for at låne skibe, hvis der opstår noget akut.

Men det er ikke nok, mener Jørn Rise:

- Når smuglere siger, de bevidst vælger Danmark, så er det jo et åbenlyst bevis for, at havde der været mere kontrol, så havde de måske ikke gjort det. Jeg forstår ikke, at man ikke tager mere action på det.

Svimlende summer

Gadeprisen på et gram kokain er omkring 600 kroner. Hvis politiets weekendfund på 840 kilo alt sammen består af kokain, har det derfor en værdi på knap en halv milliard kroner.

Ifølge vicepolitiinspektør Kim Løvkvist er det vanskeligt at opdage smuglingen til søs, men han fortæller, at det er noget, politiet vil ”kigge ind i fremadrettet”.

Betyder det her fund, at der sandsynligvis bliver smuglet rigtig mange tons narko ude på de danske farvande?

- Der er nok ingen tvivl om, at der bliver smuglet en del, men jeg kan ikke sige noget om omfanget. Det er noget, vi ser, der er i vækst, siger han.

Så sent som mandag fandt Midt- og Vestsjællands Politi flere mindre pakker med narkotika i Sejerøbugten, og de kan ikke udelukke, at der skyller mere ind.

Hvis man finder noget, skal man straks kontakte politiet, som kommer og henter det, oplyser Kim Løvkvist.


Nyhedsoverblik