12 kommuner skal tage stilling til et alternativ til store bededag

I alt 12 kommuner og to regioner skal tage stilling til, om der skal indføres et alternativ til store bededag, som er blevet sløjfet af regeringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Københavns Kommune holder man liv i håbet om at bevare store bededag, efter at et flertal i borgerrepræsentationen torsdag blev enige om, at forvaltningen skal undersøge muligheden for at bevare helligdagen for skolebørn og kommunalt ansatte.

quote Det er meget utilfredsstillende at afskaffe store bededag

Finn Rudaizky (DF)

Forslaget blev stillet af Dansk Folkeparti, der nu følger trop i yderligere 11 kommunalbestyrelser og to regionsråd. Det drejer sig om:

Frederiksund, Middelfart, Gribskov, Ikast-Brande, Herning, Næstved, Gladsaxe, Vallensbæk, Holstebro, Høje Taastrup og Holbæk samt Region Syddanmark og Region Sjælland.

- Det er vigtigt at give et signal til regeringen om, at det er meget utilfredsstillende at afskaffe store bededag, og det er også et signal til befolkningen om, at man ikke skal give op, siger Finn Rudaizky, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti og stiller af forslaget.

1. maj
Læs også
Fagbevægelsens hævn: Partier får sparket til 1. maj
1. maj
Læs også
Fagbevægelsens hævn: Partier får sparket til 1. maj

Det er hans håb, at sagen kommer tilbage til Folketinget på et tidspunkt, og at flertallet skifter, så danskerne igen kan holde fri på store bededag.

Forslaget, der fik flertal i Københavns Borgerrepræsentation med stemmer fra Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance, Alternativet, SF og Enhedslisten, gælder kun skolebørn og kommuner.

Hvis forslaget bliver gennemført, kan det dermed betyde, at privatansatte i kommunerne får et problem med for eksempel børnepasning.

- Der er mange relevante indvendinger lige for øjeblikket. Det er dem, vi skal have afvejet og diskuteret, og som forvaltningen kommer tilbage med nogle svar på. Det er klart at der er fordele og ulemper, siger Finn Rudaizky.

Flere årsager til at beholde store bededag

Ikast-Brande kommune er en af de kommuner, hvor der skal tages stilling til muligheden for at indføre et alternativ til store bededag.

Ifølge Simon Vanggaard (DF), der er udvalgsformand i Ikast-Brande Kommune, er der flere gode grunde til at gøre noget lokalt i forhold til store bededag.

- Det er et udtryk for en utilfredshed med regeringens indgreb. Det er klart, at vi ikke kan genindføre store bededag en til en, men jeg synes, det er en debat værd ude i kommunerne, hvad vi kan gøre for at kompensere for det her og trække det i en anden retning,

Dølle
Læs også
Usikker fremtid for kræmmermarked kan ramme lokale foreninger
Dølle
Læs også
Usikker fremtid for kræmmermarked kan ramme lokale foreninger

Han mener, at sløjfningen af helligdagen er problematisk af flere årsager. Dels at der er tale om en gammel tradition, og så peger han på, at der i forvejen er problemer med stress i Danmark, og at en helligdag mindre ikke vil hjælpe på den problematik.

- Men det værste er, at regeringen går uden om arbejdsmarkedets parter og laver et lovindgreb og fjerner en helligdag. Det synes jeg er helt forkert og så midt i en overenskomstforhandling.

Politisk kommentator: Ikke sandsynligt med lokale helligdage

Helle Ib, der er politisk kommentator på Børsen, ser det ikke som sandsynligt, at Dansk Folkeparti lykkes med at indføre lokale helligdage i kommunerne.

- Vi ser nogle tegn på noget, man næsten kunne kalde civil lokalpolitisk ulydighed. Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre, siger hun.

Hun peger på, at der er mulighed for at samle flertal for forslaget lokalt, fordi det er et bredt udsnit af partier på tværs af fløjene, der er imod regeringens beslutning.

Folketinget
Læs også
Regeringens mest upopulære forslag er vedtaget: Store bededag er fortid
Folketinget
Læs også
Regeringens mest upopulære forslag er vedtaget: Store bededag er fortid

- Så det er selvfølgelig muligt nogle steder lokalt at samle et flertal. Men jeg tror ikke umiddelbart, at det kan lade sig gøre juridisk.

Ifølge Helle Ib er meldingerne i debatten, at spørgsmålet om store bededag er et Christiansborg-anliggende.

- Og så kan kommunerne ikke bare gå ind bagefter og underminere beslutningen, siger hun.

- Jeg tror i høj grad, at det handler om, at det her forslag er upopulært blandt vælgerne, og derfor kan man sende et signal både til borgerne i kommunen men også til de offentlige ansatte om, at den her abe ligger hos regeringen. Det er ikke lokalpolitikernes ansvar.


Nyhedsoverblik