Ny havvindmøllepark skal give strøm til 300.000 husstande

Energistyrelsen har givet grønt lys til opførslen af en ny havvindmøllepark ved Køge Bugt, der skal levere strøm til 300.000 husstande og stå klar i 2026.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 2026 vil 300.000 husstande i hovedstadsregionen modtage grøn strøm fra 26 nye havvindmøller, der bliver placeret i Øresund ved Køge Bugt.

Sådan lyder det fra Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, der nu har fået en etableringstilladelse af Energistyrelsen til opførslen af de 220 meter høje vindmøllepark, der har fået navnet Aflandshage.

Placeringen af de nye havvindmøller har tidligere fået kritik fra blandt andre Stevns borgmester Henning Urban Dam (S), der var utilfreds med placeringen otte kilometer ud for Stevns kystlinje, ligesom han mente, at København i processen havde tromlet henover kystkommunerne i området.

quote Det kommer til at virke som et stakit

Flemming Petersen (V), formand, for Plan, Miljø og Teknik i Stevns Kommune


- Oplevelsen er både fra den ene og den anden side af klinten, og det, at møllerne kommer til at ligge så tæt på Stevns, er et problem. Det, synes jeg, burde have en større betydning for, om projektet får lov at fortsætte, lød det blandt andet fra Henning Urban Dam til TV 2 Lorry, da projektet blev præsenteret i februar i år. 

Heller ikke udvalgsformand Flemming Petersen fra Venstre var begejstret.

- Vi har alle sammen et ønske om den grønne omstilling. Og vi har et ønske om at få sat møller op. Men så store møller så kystnært, det synes vi, er voldsomt, sagde Flemming Petersen (V), der er formand, for Plan, Miljø og Teknik i Stevns Kommune, da TV2 ØST mødte ham i februar.

- Det kommer til at virke som et stakit, sagde han.

Sådan vil vindmøllerne se ud set fra Stevns Fyr.
Sådan vil vindmøllerne se ud set fra Stevns Fyr. Foto: HOFOR

Og selvom kritikken dengang gjorde indtryk på Københavns teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), så ville hun lade Energistyrelsen om at vurdere de forskellige indvendinger i forhold til projektet.

- Det er jo den afvejning, som Energistyrelsen skal foretage, når de skal se på, hvad de vil lytte på i forhold til høringssvarene. Der er nogle naturhensyn, og det er jo den udfordring, vi står med, når vi skal udbygge den vedvarende energi, forklarede Line Barfod, der samtidig understregede, at det var vigtigt for hende at gøre en indsats for klimaet.

Aflandshage - vindmøller ved Stevns
Foto: HOFOR

Nu har Energistyrelsen så givet grønt lys til etableringen af Aflandshage efter en proces, der har involveret offentlige høringer og møder med både borgere og politikere i de kystnære kommuner, der vil få udsyn til vindmøllerne.

- Vi har brug for alt den vedvarende energi, som kan opføres, hvis vi skal nå vores målsætninger, forklarede Jesper Pedersen, chef for vind og sol i HOFOR, til TV2 ØST i februar.

- Vi har en målsætning om at opføre møller så tæt på hovedstaden, forbruget og elnettet – og det er vigtigt, der ikke kun er møller i Vestjylland og på Lolland, forklarede Jesper Pedersen fra HOFOR.

Bedre beskyttelse af havmiljøet

Høringer og møder har dog ført til, at der i forhold til de oprindelige planer vil blive opført færre vindmøller, ligesom de bliver placeret på et fundament på selve havbunden, der skal være med til skabe et stenrev, så havmiljøet kan få så gode betingelser som muligt.

Og den dialog vil fortsætte fremadrettet, lyder det fra HOFOR, der er både glade og stolte over, at projektet nu lader til at blive realiseret.

- Der er et stort politisk og folkeligt pres for at skrue op for ambitionerne på klimaområdet, men det svære er ofte at få dem realiseret. Men det gør vi her, og jeg er enormt stolt af, der formentlig allerede kan leveres grøn strøm til borgerne i hovedstadsområdet fra slutningen af 2025, siger Jesper Pedersen, der er områdechef for vind og energihandel i HOFOR, til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få en kommentar til Energistyrelsens godkendelse fra Stevns borgmester, Henning Urban Dam (S). 

VIDEO: I februar 2022 fortalte TV2 ØST om Stevns Kommunes modstand mod vindmølleplanerne. Se klippether:


Nyhedsoverblik