Kritik af politiets efterforskning i sagen om drabssigtet sygeplejerske

Politiet kritiseres nu i sagen om den sigtede sygeplejerske fra Nykøbing Falster sygehus. En lang række vigtige vidner er først blevet afhørt flere uger efter fængslingen af sygeplejersken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er højst usædvanligt og meget uheldigt, hvis det er tilfældet. Der står jo netop i retsplejeloven, at vidner skal afhøres hver for sig og ikke må overhøre hinandens vidneforklaringer, netop for at de ikke skal kunne påvirke hinandens hukommelse, siger juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet.

Ifølge den drabssigtede sygeplejerskes forsvarer, Jørgen Lange, er adskillige af kvindens kolleger først blevet afhørt af politiet mange uger efter, at sygeplejersken blev fængslet den første marts. Kolleger, der vel at mærke var på vagt med den sigtede sygeplejerske natten mellem d. 28 februar og 1. marts i år, hvor de dødsfald, kvinden er sigtet for at stå bag, fandt sted.

- Der er tale om det, man kalder helt naturlige vidner. Centrale vidner, der er afhørt op til otte uger efter at min klient er blevet fængslet. Herunder også oversygeplejersken og afdelingssygeplejersken. Det, tænker jeg, er helt utilstedeligt, siger Jørgen Lange.

Ifølge Eva Smith, der har skrevet en doktordisputats om vidners troværdighed og afhøringer af vidner, er det meget uheldigt, når vidner har mulighed for at tale sammen, inden de bliver afhørt. På den måde kan vidnerne nemlig påvirke hinandens hukommelse.

- Der er mange undersøgelser, der viser, at hvis vidner overhører andre vidner sige, at gerningsmanden eksempelvis har overskæg, så vil de, når de selv bliver afhørt, forklare, at de så at gerningsmanden havde overskæg. Og når man spørger dem, om de er helt sikre på det med overskægget, siger de ja. De kan ganske enkelt ikke skelne mellem det, de har oplevet, og det, de har fået fortalt, den process findes ikke i hjernen, siger Eva Smith.

I en sag, der primært baserer sig på vidneudsagn, er det særdeles uheldigt, at vidnerne, altså kvindens kolleger, i ugevis har kunnet sidde i frokoststuen på Nykøbing Falster sygehus og tale om alt, hvad de har oplevet, set, hørt og tænkt,  inden de bliver afhørt af politiet, siger forsvarer Jørgen Lange.

- Forestil dig, hvor meget snak, der kan gå i sådan en arbejdsplads, når en kollega pludselig er fængslet for drab af en række patienter. Hvad har de så egentlig selv set, og hvad har de hørt nogle andre sige, siger han.

Anklager Jeanette Vincent Andersen har tidligere udtalt, at det har været svært at finde ud af, hvem der har været på vagt den pågældende nat, men den forklaring køber Jørgen Lange ikke.

- Det undrer mig meget, at man ikke gør sig den ulejlighed at få fat på de vagtplaner, for det er jo helt åbenlyst, at selvfølgelig har man dem, ikke mindst af hensyn til personalet, der jo skal vide, hvem der skal på vagt hvornår, siger han til TV Øst.

Ifølge Eva Smith bliver vidnets troværdighed ringere, jo længere tid, der går, før vidnet bliver afhørt.

- Jamen det er klart, at vidnets troværdighed falder, jo længere tid, der er gået. Dels kan vidnet have glemt ting, og dels, når vidnet gennemgår disse ting i sit hovede, kan han eller hun have tilføjet ting, siger Eva Smith.

Efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen, Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi, vil ikke udtale sig om, hvorfor adskillige vidner først er blevet afhørt mange uger efter fængslingen af sygeplejersken.

- Jeg vil ikke udtale mig, når efterforskningen stadig kører, og jeg synes at det er upassende at diskutere en sag med forsvareren i medierne, siger Søren Ravn-Nielsen til TV Øst.

 


Nyhedsoverblik